Bild
Nästa artikel
Sommartips: Antikt och återbruk värt en omväg

Sommartips: Antikt och återbruk värt en omväg

Sverige

Letar du designstolar eller föredrar att strosa runt bland överfulla loppisbord finns det mängder med antikhandlare, välsorterade secondhand-butiker och fina återbrukshantverkare att besöka. Här får du en lista med några av de bästa.

Reformfurniture i Staffanstorp, Skåne 

Att besöka Sandie och Jim på Reformfurniture i Stora Uppåkra mitt mellan Staffanstorp och Lund i Skåne är som att njuta av en nostalgisk resa på historisk mark. Här är alla möbler och prylar restaurerade och varsamt återställda till sitt ursprungsskick. Bortsett från soffor, matsalsmöbler och förvaringslösningar finns också stora mängder lampor, keramik och konst. 

Var: Stora Uppåkravägen 98, 245 93 Staffanstorp
Webb: www.reformfurniture.se 
Tfn: 0722-65 91 33 
Missa inte: Uppåkra Arkeologiska Center, som bygger på ett tusenårigt maktcentrum från Järnåldern då -Uppåkra var en av Nordens största och mest betydelsefulla boplatser. I trädgården finns ett litet trädgårdskafé. 
Ställplats i närheten: Lomma Segelklubb, -Sandhamnsgatan 10, Lomma

Frid & Fröjd i Stockamöllan, Skåne

I vackra Stockamöllan längs Rönne å i mellersta Skåne har vattenkraften använts som kraftkälla för både kvarnar och industrier sedan 1600-talet. Blott ett stenkast från ån driver Britt-Marie Ehnberg en välsorterad antik- och kuriosabutik i det gamla spannmålsmagasinet där man kan hitta allt från uniforms-persedlar från 1930-talet till cyklar, lampor, bänkar, stolar och skåp. Dessutom finns ett stort utbud av oljelampor och -nytillverkade tvålar vilket gör att hela spannmålsmagasinet doftar sagolikt gott. 
– Vi brukar åka hit några gånger om året för att se vad Britt-Marie lyckats skrapa ihop den här gången. Vi bor i södra Skåne och tycker att det är en fin dagsutflykt att åka upp till Stockamöllan, säger Lillemor Jansson från Ystad som uppskattar det unika med att handla secondhand. Till skillnad från nyproduktion, där allt är tillverkat i tusental är det en helt annan sak att köpa en vacker burk, en skål eller en klänning på secondhand. 
– Det finns så många trevliga butiker i Skåne, men det här är en av de mysigaste tycker jag, säger Lillemor och får en nick till svar från maken som nyfiket studerar en gammal cykel. Tvärs över gårdsplanen ligger ytterligare två butiker: Lilla Fröken Fröjd som drivs av Britt-Maries dotter Elin Ehnberg och -Stenhuset By Ulrika där Ulrika Rudolf-Hall säljer växter och inredningsdetaljer. 

Var: Rullebörsvägen 8, 241 96 Stockamöllan
Webb: www.facebook.com/-Frid-Fröjd-558224674290561/ 
Tfn: 070-660 84 67
Missa inte: Ett besök i den fina kvarnmiljön och varför inte en kort paddeltur på Rönne å? www.kanotcentralen.se 
Ställplats i närheten: Mysiga Bögerups ställplats i Stockamöllan. Anna-Maria Bögerup, tfn 0733-343533

Sextiotal på Rörums Retro i ­Älmhult.
Sextiotal på Rörums Retro i ­Älmhult.

Rörums Retro i Älmhult, Småland 

Att besöka härliga Rörums retro i Älmhult är som att åka tillbaka till sextiotalet genom att bara passera butikens ytterdörr. I en källarlokal vid Stortorget har Mikael Nykvist och Jessica Wihlborg lyckats samla ihop ett makalöst skandinaviskt innehåll av retro design från 1940--talet ända fram till 1980-tal. Här hittar du svenskdesignade teakmöbler från det småländska möbelriket, fantastiska lampor, -keramik och glas av några av Sveriges mest framgångsrika formgivare. 

Var: Norra Torggatan 1, 343 30 Älmhult
Tfn: 070-881 92 90. Det finns också en sommarbutik i skånska Rörum som också drivs av Mikael Nykvist och Jessica Wihlborg. 
Missa inte: Ett besök på Ikeamuseet som ligger mitt i centrum på -Ikeagatan 5 -www.-ikeamuseum.com 
Camping i närheten: Sjöstugans camping www.sjostugan.com

Sommartips: Antikt och återbruk värt en omväg

Antikvariat Bode Carlshamn, Blekinge

Du som är intresserad av klassisk litteratur, musikhistoria och i synnerhet jazz kommer att hitta ditt lystmäte hos Claes O Jansson längs Ronnebygatan i centrala Karlshamn. Här spelas ständigt jazzmusik i högtalarna och den som har tur kan lyckas pricka in när Claes på munspel jammar med till världs-kända jazzmusiker som Billie Holiday, Maxine Sullivan och Count Basie. 
– Det är min enda chans att kunna spela live med världskändisar, säger Claes och skrattar. 

Var: Ronnebygatan 15, 374 35 -Karlshamn
Webb: www.antikvariatbode.se 
Tfn: 0454-178 52
Missa inte: En promenad längs Strand-promenaden i Vägga som bland annat -passerar Kallbadhuset och några av -sommarvillorna i skärgården. 
Ställplats i närheten: Östra Piren (parkering), Väggahamnen ställplats. www.visitkarlshamn.se/resa/husbil/ -Kolleviks Camping www.mycamping.se 

Gunilla Barrdahl är en av 26 hantverkare som ­bemannar Skärgårdskraft.
Gunilla Barrdahl är en av 26 hantverkare som ­bemannar Skärgårdskraft.

Skärgårdskraft på Tjurkö i Blekinge skärgård

Längst ute på Tjurkö, i det gamla stenbrottets -restaurationshus som ursprungligen byggdes som -bageri, bryggeri, matservering och affär driver konst- och hantverksföreningen Skärgårdskraft en sommarbutik. Här kan du bland annat dricka kaffe och äta glass och handla hantverk, textilier, antikviteter och kuriosa. På ovanvåningen finns ett stort utbud av Karlskronaporslin. Rummen är inredda med möbler från Rödeby Antik som också är ett bra besöksmål. 

Var: Herrgårdsviksvägen 30, 370 44 Sturkö
Webb: www.skargardskraft.se 
Tfn: 0455-463 00
Missa inte: Ett besök i stenbrottet som grundades av den tyske ingenjören Franz Herman Wolff år 1862. Du hittar Rödeby antikt vid -rondellen i Rödeby norr om Karlskrona. www.rodebyantikt.se Tfn  0708-62 95 17. 
Ställplats i närheten: -Ekenabbens ställplats på Sturkö -precis söder om bron till Tjurkö.  

Antikkulan ­i ­Ängelholm är ett måste i Skåne.
Antikkulan ­i ­Ängelholm är ett måste i Skåne.

Antikkulan i Ängelholm, Skåne

Den välsorterade butiken mitt -mellan Ängelholms flygplats och Skäldervikens obrutna horisont är onekligen ett hett tips i Skåne. Här har Uffe och Terese lyckats paketera det mesta av intresse från 1600--talet ända fram till idag på 300  kvadratmeter i den röda -tegellängan. 

Var: Valhalls byaväg 118, 262 91 Ängelholm 
Webb: www.antikkulan.se 
Tfn: 070-536 64 96 
Missa inte: Ett besök vid strand-kanten i magiska Skälderviken. Längst in i viken är sandstranden nästan 7 km lång och bjuder på ett magiskt -kvällsljus. 
Ställplats i närheten: -Skäldervikens hamn --www.-afh.nu

Sommartips: Antikt och återbruk värt en omväg

Persson & Persson i Åseda, Småland

Vid den gamla lanthandeln i Ösjöbol strax -utanför Åseda i norra Småland huserar -konstnärerna Elin och Morgan med samma -efternamn. Här omformas och återbrukas gamla flaskor och burkar till vackra bruksglas i form av dricksglas, karaffer och skålar. Stämningen är lugn och stillsam -samtidigt som landsbygdens läten och charm tar -Småland rakt in i hjärtat. I den gamla -lanthandeln finns butik och kafé. 

Var: Ösjöbol 5, 364 33 Åseda 
Webb: www.facebook.com/-perssonochpersson 
Tfn: 0474-170 35 
Missa inte: Höjdens mejeri där du kan handla familjen Wenzels goda getost. www.hojdensmejeri.se 
Camping i närheten: Björkåkra -Camping, Västra Kyrkogatan 25, Åseda. 

Mysiga inspirerande miljöer i trädgården vid Stugan vid Vägen i Tystberga.
Mysiga inspirerande miljöer i trädgården vid Stugan vid Vägen i Tystberga.

Stugan vid vägen i Tystberga, Södermanland

Den härliga secondhandbutiken längs gamla riksettan (väg 800) alldeles öster om Sättersta påminner på alla sätt och vis om hur det måste ha sett ut när sörlänningarna körde till huvudstaden i mitten av 1900-talet. Här kan man enkelt stanna till vid vägen och springa in i den mysiga butiken – och trädgården – där Jerry Järvinen driver en personligt utformad secondhandbutik som får vem som helst att le. 
– Jag vill att man ska komma ihåg stället och -inreder lustfullt med sådant som gör mig glad, säger -Jerry  -Järvinen som dagen till ära spelar musik med Ella  -Fitzgerald i högtalarna. 

Var: Sättersta Onsberga 4, 611 99 Tystberga 
Webb: www.facebook.com/Stugan-vid-vägen-798105010280634
Tfn: 070-313 23 75
Missa inte: Stendörrens naturreservat där du via ett antal hängbroar kommer ut på öarna i skärgården. 
Camping i närheten: Sandviks Camping nära -Sandviksbadet www.nynasslott.se/äta-bo/camping

Vadstena Antik & Kuriosa i Östergötland

På Vadstena Antik och Kuriosa i Kungs Starby vid Vadstenas södra infart finns ett enormt utbud av väl utvalda antikviteter från 1900-talet. Här finns allt från lampor, porslin, dukar och tyger till leksaker och utemöbler. Dessutom finns en komplett järnhandel i butiken vars innehåll man gärna får köpa med sig hem. 

Var: Ödeshögsvägen 7, 592 91 Vadstena. 
Webb: www.vadstenaantik.com 
Tfn: 073-632 35 26 
Missa inte: Ett besök i centrala Vadstena vars -kullerstenslagda gator, medeltida slott och kloster påminner om en svunnen tid. -www.-vadstenaslott.-com 
Ställplats i närheten: Vadstena Gästhamn -www.-vadstenaslott.com/gasthamn-stallplats/

Lilla Gunghästen Antikt & Brocante i Gubbsmåla, Småland

Om det inte vore för skyltarna som då och då dyker upp i vägkanten och verifierar att vi är på rätt väg skulle man mycket väl kunna tro att vi hamnat på villovägar. Istället leder den två kilometer långa grusvägen fram till en av Smålands bästa antikhandlare: Lilla Gunghästen Antikt & Brocante i Gubbsmåla, två mil utanför Tingsryd. Här har Inge van -Sermondt tillsammans med sin man Martin renoverat en småländsk lada och fyllt den med antikviteter som får folk att åka långväga till Smålandsgården. Här finns allt från stora skåp till matsalsmöbler, klockor, sjukhussängar och resväskor. 
– Vi väljer saker som vi själva uppskattar och gör ett noga urval innan antikviteterna hamnar i butiken, säger Inge som efter flera år i -Sverige är lika fascinerad av den svenska naturen. Hon älskar Småland, -Gubbsmåla, skogen och alla dofter av sjö, gräs och blommor. Som besökare kan man stanna i butiken i timmar och njuta av Inges förmåga att inreda vackert. Hur hon kombinerar gamla flaskor, kläder, blommor och antikviteter till fina stilleben som påminner om svunna tider i ett helt nytt format. Ett besöksmål att längta till. 

Var: Gubbsmåla 1, 362 93 Tingsryd
Webb: www.lillagunghasten.se Tfn 076-027 52 32. Vad betyder brocante? Efter franskans ord brocanter som betyder att sälja ting i andra hand. 
Missa inte: En fika på klassiska Börjes i Tingsryd där priserna är minst sagt låga. Eller vad sägs om en kopp kaffe för 1,50 kronor eller en -räkmacka för 39 kronor? 
Camping i närheten: Abrahams Camp vid sjön Kalven öster om -Tingsryd www.abrahamscamp.com

Fantastiska Stallqvarn ­Diversehandel i Jönköping.
Fantastiska Stallqvarn ­Diversehandel i Jönköping.

Stallqvarn Diversehandel i Jönköping, Småland

Mysiga Stallqvarn längs Dunkehallaåns södra sida är ett måste för den som älskar genuina industrimiljöer och antikviteter. Redan på -medeltiden anlades den första kvarnen i Dunkehalla och under flera hundra år hade vattendraget stor betydelse för industrilandskapets utveckling. Stallqvarns Diversehandel är inrymd i en rödfärgad -trälänga på samma plats där det tidigare fanns en kvarn från 1600-talet. I  -byggnaden drevs ursprungligen Ljungbergs metallfabrik. 

Var: Hulukvarnsgatan 10, 553 11 Jönköping 
Webb: www.stallqvarn.se 
Tfn: 0708-89 65 50
Missa inte: En promenad längs den branta Dunkehallaleden (2,7 km) som följer Dunkehallaåns stigning från Vättern (Kortebovägen) till Klämmestorps kvarn. 
Camping i närheten: Rosenlunds camping www.rosenlundscamping.com  

Silvergruvans Antik i Sala, Västmanland

Den 600 kvadratmeter stora antikhandeln mitt i industrilandskapet runt Sala Silvergruva bjuder på ett läckert utbud av gamla skåp, stolar, bänkar och bord vid sidan av porslin, tallrikar, lampor och klassisk design. 

Var: Drottning Christinas väg 13, 733 36 Sala
Webb: www.facebook.com/-Silvergruvansantik 
Tfn: 0224-185 75
Missa inte: Ett besök i Sala Silvergruva som under Gustav Vasas tid kallades för Svea Rikes skattkammare. -www.-salasilvergruva.se 
Ställplats i närheten: Ställplatsen vid Sala Silvergruva är stängd till följd av grävarbete, men det finns en -kommunal ställplats på Museigatan vid Väsby Kungsgård. Silvköparens Camping --www.-caravanclub.se/camping/silvkoparen

Retrolyckan i Uppsala, Uppland

Mitt på Torbjörnstorg i vackra -Tunabackar i Uppsalas norra delar ligger Retrolyckan. En högklassig -butik med omsorgsfullt utvalda -möbler och inredning från framförallt 1940-tal till 1970-tal. Ut-budet av -porslin är enormt liksom fina -teakmöbler och spännande glas. 

Var: Torbjörnsgatan 1, 753 35 -Uppsala. 
Webb: www.retrolyckan.se 
Tfn: 070-932 60 50
Missa inte: Uppsala domkyrka, Linnéträdgården och den botaniska trädgården. www.destinationuppsala.se 
Camping i närheten: Fyrishov Stugby och -Camping www.fyrishov.se

Återbrukshyttan i Bollnäs, Hälsingland

På Återbrukshyttan i centrala Bollnäs tillverkar Anny Jernberg smycken, lampor, vaser och krukor av gamla flaskor och glasburkar. En kul variant är Tulpanvasen Mackmyra som är gjord av gamla whiskyflaskor från Mackmyra, fortfarande med texten kvar. 

Var: Norra Kilaforsvägen 79, 821 30 Bollnäs. 
Webb: www.aterbrukshyttan.se 
Tfn: 0278-104 00
Missa inte: Världsarvsgården -Gästgivars med vackra schablonmålningar av målaren Jonas Wallström från mitten av 1800-talet. Ett besök i Växbo med -linnefabrik och restaurang.
Ställplats i närheten: Ställplats vid -härliga Växbo Kvarn www.vaxbokrog.se Det finns också en central ställplats i centrala -Bollnäs vid St1-macken.

Karin Cassel driver ­Qeptas ­Antika i Österbybruks gamla brukskontor.
Karin Cassel driver ­Qeptas ­Antika i Österbybruks gamla brukskontor.

Qeptas Antika i Österbybruk, Uppland

Det är svårt att missa Qeptas Antika i det gamla Brukskontoret i Österbybruk i vackra Roslagen, en av Sveriges bäst bevarande -vallonsmedjor som fick sin nuvarande utformning år 1794. Här driver Karin Cassel en personlig antikhandel med noga utvalda detaljer som bortsett från möbler och inredning också erbjuder kläder, smycken och olika väskor från hela 1900-talet. 

Var: Långgatan 7, 748 32 Österbybruk 
Webb: www.qepta.se 
Tfn: 070-573 99 77
Missa inte: Vallonsmedjan med anor från 1500-talet. 
Camping i närheten: Simbadets camping www.simbadetscamping.se

­Förtydligande!

På grund av den ­pågående pandemin kan det vara smart att dubbelkolla ­öppettider innan du ger dig av på en längre resa. Förhoppningsvis förändras restriktionerna till det bättre och ­handlarna kan hålla öppet som ­vanligt i ­sommar utan ­begränsningar.  

Taggar: Resereportage

Reformfurniture i Staffanstorp, Skåne 

Att besöka Sandie och Jim på Reformfurniture i Stora Uppåkra mitt mellan Staffanstorp och Lund i Skåne är som att njuta av en nostalgisk resa på historisk mark. Här är alla möbler och prylar restaurerade och varsamt återställda till sitt ursprungsskick. Bortsett från soffor, matsa

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Sista chansen! Läs alla artiklar utan kostnad

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. Testa nu helt gratis. Inget kreditkort behövs och provperioden avslutas automatiskt.

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.