Bild
Nästa artikel
Stora Sundby slott, Södermanlands mäktiga riddarborg

Stora Sundby slott, Södermanlands mäktiga riddarborg

SVENSKA SLOTT OCH HERRESÄTEN

Man närmar sig det privatägda slottet vid Hjälmaren med respekt. Det är en mäktig byggnad fylld med symbolik, har drag av en riddarborg och platsen har anor nästan tillbaka till vikingatiden.

1569, året innan Stora Sundby började planeras blev Johan III kung efter att han, åtminstone troligen, låtit giftmörda sin föregångare och halvbror Erik XIV på Örbyhus slott för att sedan ägna ett helt år till att propagera mot honom. Estland tillhörde det svenska riket och 1582 poserade Johan III stolt inför konstnären Johan Baptista van Uther iklädd det senaste spanska hovmodet. Då stod slottet Tre Kronor på den plats där Stockholms slott står idag.

Vi är inte bara i en annan tidsålder, vi är i ett helt annat land, halvvägs tillbaka till vikingatiden. 1570 är det bara 50 år sedan Sverige blev ett självständigt rike och Sveriges första kung Gustav Vasa, då mer känd som Gustav Eriksson, 1521 körde det första Vasaloppet från Sälen till Mora. I år är alltså det nästa år hundraårsjubilerande loppet faktisk 500 år gammalt. 1537 fick Gustav Vasa och drottning Margareta en son som sedermera blev Johan III.

Visst fylls man med andäktighet när man närmar sig en plats med så lång historia. Och trots detta, 1570 är inte ens startpunkten i slottet Stora Sundbys historia om än en nog så viktigt del för det var då som Lars Siggesson (Sparre) och Erik Larsson (Sparre) byggde den första versionen av den byggnad vi nu besöker.

Stora Sundby slott, Södermanlands mäktiga riddarborg

Historien om slottet Stora Sundby börjar redan på 1200-talet. Slottets hemsida sätter även den tidpunkten i ett historiskt perspektiv och påpekar att det är samtida med Inkarikes grundande, korsfararna erövrande av Konstantinopel och Marco Polo resa mot Kina.

Då var platsen ett enklare försvarsverk som placerats strategiskt vid Hjälmaresund. Grunden av denna byggnad finns att beskåda i ekparken intill slottet. Borgen omnämns tidigt och man vet att den bland annat belägrades 1364 av Albrekt av Mecklenburg som låg i strid med Magnus Eriksson om att bli Sveriges kung men under 1400-talet övergavs den och en ny uppfördes på den plats där slottet står idag, vackert belägen vid Hjälmarens strandkant.

Historian om Stora Sundby börjar redan på 1200-talet
Bildcred: FB Slott och herrgårdar
Bildcred: FB Slott och herrgårdar

Den nya borgen stod färdig i mitten av 1500-talet och kom att kallas Sundby Hus. Familjen Sparre hade genom giftermål kommit i besittning av borgen och skulle komma att äga den tills denna släktgren i familjen Sparre dog ut i början av 1800-talet, mer än tre sekel senare. Kort därefter köptes borgen och gården av greve Carl De Geer men hans hustru Ulrika var inte särskilt imponerad av den gamla borgen och kom att driva fram en ombyggnad.

Greve De Geer var en av landets mest förmögna män och han gick sin hustru tillmötes, ritningar av Sundby Hus skickades till arkitekten Peter Frederick Robinson som även ritat Walter Scotts riddarborg Abbotsford House i Skottland. Det är enligt slottets hemsida orsaken till att den gamla renässansborgen förvandlades till ett praktfullt sagoslott i normandisk stil. Byggmästare Abraham Nyström fick uppdraget att förverkliga planerna som kom att ta 16 år att genomföra. Merparten av de gamla väggarna och inredningen bevarades, arbetet handlade framförallt om att klä den gamla borgen i ny rustning.

1848 stod Sveriges vackraste slott färdigt och stoltserade nu med fyra stora torn symboliserande årstiderna, tolv mindre torn för månaderna, 52 rum för årets veckor och 365 fönster för kalenderns alla dagar.

1848 stod Sveriges vackraste slott färdigt

Idag tillhör Stora Sundby familjen Klingspor vars släkt ägt slottet sedan 1888. Då gifte sig Carl och Ulrika De Geers barnbarnsbarn, tillika slottets arvtagare, Louise Silvferschiöld med greve Carl Klingspor. Slottet arrenderades dock ut på livstid till furstinnan Stephanie von Wedel och först efter hennes bortgång 1937 flyttade familjen Klingspor in och idag bor och driver Mauritz och Ida-Sofia Klingspor Stora Sundby.

Med varsam hand och stor ödmjukhet inför slottets historia har stora delar av byggnaden anpassats för att möta dagens krav på ett bekvämt boende. I gästrummen har det mesta bevarats sedan De Geers och furstinnan von Wedels tid, även om moderna badrum diskret smugits in. Trots de stora ytorna och slottets praktfulla storslagenhet har de lyckats skapa ett levande hem med ombonad atmosfär, något besökare ofta uppskattande påpekar.

Även om själva slottet inte är öppet för allmänheten kan man ta en promenad i slottsparken och uppleva de vackra omgivningarna på Stora Sundby. Utöver detkan man se den gamla borgruinen, en välbevarad runsten, slottsträdgården och i anslutning det natursköna hjorthägnet.

Parken är öppen för allmänheten under sommarsäsongen den 1 maj - 31 augusti mellan 10-18.

GPS: N59°16'12", E16°07'36"

OBS! Tänk dock på att slottet är en bostad så vänligen respektera skyltarna märka ”privat”.

Taggar: Resereportage

1569, året innan Stora Sundby började planeras blev Johan III kung efter att han, åtminstone troligen, låtit giftmörda sin föregångare och halvbror Erik XIV på Örbyhus slott för att sedan ägna ett helt år till att propagera mot honom. Estland tillhörde det svenska riket och 1582 poserade Johan III stolt inför konstnären Johan Baptista van Uther iklädd det senaste spanska hovmodet. Då stod slottet Tre Kronor på den plats där Stockholms slott står idag.

Vi är inte bara i en annan tidsålder, vi är i ett helt annat land, halvvägs tillbaka till vikingatiden. 1570 är det bara 50 år sedan Sverige blev ett självständigt rike och Sveriges första kung Gu

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Kampanjerbjudande – halva priset livet ut!

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. För att få tillgång till den och alla andra Premium-artiklar behöver du teckna ett medlemskap. Just nu har vi ett extra förmånligt erbjudande: Halva priset livet ut.

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.