Bild
Nästa artikel
Restips: 6 sköna Gotlandstips

Restips: 6 sköna Gotlandstips

Resa

Förtjusande natur, den ständiga närheten till havet och en fridfull atmosfär lockar många semesterlediga svenskar till solsäkra Gotland. Här är sex tips för dig som ska sätta kurs mot Sveriges största ö i sommar.

1. Ljugarn - Hundraårig semesteroas

En av Gotlands populäraste semesterorter är Ljugarn, beläget längst ut på den mellersta ostkusten. Hit har turister kommit ända sedan 1920-talet, något som bland annat märks på att den tidens sommarvillor fortfarande står kvar i det lilla samhället. Här är det mysigt att strosa omkring i sakta mak på de små gatorna och kanske ta en fika eller äta något gott på någon av restaurangerna i området.

Mest känd är Ljugarns Strandcafé, som har funnits här ända sedan 1934. Med stranden och havet inpå husknuten kan du fika eller avnjuta en god måltid här. Precis utanför Strandcaféet finns även en minigolfbana med samma ljuvliga omgivningar.

I naturreservatet Folhammar finns ett stort antal raukar på ett cirka 500 meter långt kustavsnitt. Raukarna är upp till sex meter höga och omgärdade av klapperstenstränder samt en bedårande utsikt över Östersjön.

Strax söder om raukarna finns en mysig sandstrand som är belägen precis nedanför trevliga Ljugarns Semesterby & Camping. Förutom naturupplevelserna och de mysiga fiken och restaurangerna erbjuds olika aktiviteter i Ljugarn som exempelvis golf, tennis, paddling, boule, ridning och vandringsleder.


2.  Lummelundagrottan - Spännande äventyr under jord

Lummelundagrottan ligger cirka två mil norr om Visby. Grottan upptäcktes av tre äventyrslystna pojkar från Visbytrakten i slutet av 1940-talet. Detta och mycket mer får besökaren reda på via en spännande kortfilm, som inleder de guidade turerna i grottan varje dag. Lummelundagrottan är mycket enkel att ta sig fram i tack vare de höga tunnlar som har skapats inuti grottan sedan den upptäcktes. Kan man bara gå i trappor klarar man med lätthet av att hänga med på en tur här. I samlad tropp går man ner i tunnlarna som leder fram till grottans stora salar.

Det är inte svårt att föreställa sig hur hänförda de tre pojkarna måste ha blivit av att upptäcka salarna med de små sjöarna, de märkliga fossilen och alla vackra droppstensformationer. Tid och rum upphör nästan att existera här nere och det är en oförglömlig upplevelse att utforska de spännande miljöerna. För den som har god fysik rekommenderas att förboka ett guidat grottäventyr som leder ännu längre in i grottan än standardturen.

Restips: 6 sköna Gotlandstips

3. Blå Lagunen - Cool sol- och badupplevelse

Om du söker en lite annorlunda naturupplevelse gör du rätt i att styra kosan mot Gotlands nordöstra del och det gamla kalkbrottet Blå Lagunen. Namnet syftar till att kalkbrottet numera är vattenfyllt och har en säregen färg på vattnet. Hit kommer många turister under sommaren för att breda ut sin strandmadrass någonstans runt ”sjön” och ta ett dopp i det turkosa vattnet.

En god idé är att ta med sig ordentliga skor och något rejält att ligga eller sitta på eftersom det grusaktiga underlaget annars kan kännas lite vasst mot huden. Du tar dig hit via en nybyggd tillfartsväg och framme vid målet finns såväl parkeringsplats som kiosk och toaletter.

Restips: 6 sköna Gotlandstips

4.  Furillen - Lugnets ö

Ön Furillen når du via en landförbindelse vid Lergravs-kusten på Gotlands nordöstra del. Fram till 1970-talet drevs kalkstensindustri på ön. Numera nyttjas de gamla byggnaderna av Fabriken Furillen som har gjort om dem till hotell med konferenslokaler. Här finns även möjlighet att kvällstid äta en bit mat i hotellets restaurang.

På öns norra del finns ett naturreservat med en parkering vid dess sydöstra gräns.

Här finns skog med örtflora och en strandäng med rikt fågelliv. På den kritvita, steniga stranden kan du strosa omkring och fascineras av tystnaden och den fria horisonten som leder mot evigheten.

Restips: 6 sköna Gotlandstips

5. Hoburgsgubben - Säregen rauk i storslagen miljö

Längst ner på Gotlands södra spets finns en säregen rauk som liknar ett manshuvud.

Rauken är Hoburgsgubben och den utgör ett populärt besöksmål för Gotlandsturister. Om du färdas hit längs ostkustens större vägar kommer du att mötas av skylten ”Vacker kustväg” några kilometer från målet. Vårt råd är att ta den vägen. Här färdas du genom ett storslaget landskap med hav och böljande gröna kullar i en underbar mix.

Väl framme vid Hoburgs-gubben finns det gott om parkeringsmöjligheter vid
intilliggande Majstregården Café & Restaurang. Här kan du även njuta av en fika eller ett gott mål med fönster åt tre väderstreck och havsutsikt.

Klippartiet Hoburgen ligger precis intill Majstregården. Här finns även den 22 meter höga Hoburg fyr, byggd 1846.

En kort men brant promenad leder upp till Hoburgen från parkeringen. Uppifrån denna höjd har man mäktig utsikt över Östersjöns djupblå vatten och en vacker natur att beundra.

Själva Hoburgsgubben måste betraktas från en viss vinkel för att de ansiktslika dragen ska framträda. Detta görs bäst snett nedifrån.

Hoburgsgubben framträder då i profil med sin karaktäristiska näsa som pekar rakt ut.

Restips: 6 sköna Gotlandstips

6. Ekstakusten - Drömlikt naturreservat

Ekstakustens naturreservatet är en sex kilometer lång sträcka längs Gotlands västkust – från Djupvik till öns västligaste punkt Hammarudd. Längs kustvägen som löper genom reservatet passerar du flertalet färister och får bromsa in för fritt betande får.

Vissa delar av sträckan går precis intill havet som ligger i näst intill jämnhöjd med vägen. Vägen är smal och det är tack och lov inte så mycket trafik här. Stora delar av vägen kantas dessutom av platser som verkar som gjorda för att stanna till med husbil- eller husvagn på. Här kan du sitta under markisen ovanför den karga stranden och beundra en helt fri horisont och lyssna till hur vågorna sakta rullar in mot land.

Längs kustvägen ligger även fiskeläget Kronvalds där den sällsynta och fridlysta martornens blå blommor visar sig på den kaktus-liknande busken i juli och augusti. Några kilometer norrut har du möjligheten att ta en båttur från Klintehamn ut till Karlsöarna.

Stora Karlsö är världens näst äldsta naturskyddsområde med enastående natur och ett unikt fågelliv. Där finns restau-rang, museum och möjlighet att följa med på guidad vandring.

Lilla Karlsö ägs och förvaltas av Naturskyddsföreningen och den som tar sig hit bjuds bland annat på fornlämningar, ovanliga växter och ett fantastiskt fågelliv.

Restips: 6 sköna Gotlandstips
Taggar: Resa

1. Ljugarn - Hundraårig semesteroas

En av Gotlands populäraste semesterorter är Ljugarn, beläget längst ut på den mellersta ostkusten. Hit har turister kommit ända sedan 1920-talet, något som bland annat märks på att den tidens sommarvillor fortfarande står kvar i det lilla samhället. Här är det mysigt att strosa omkring i sakta mak på de små gatorna och kanske ta en fika eller äta något gott på någon av restaurangerna i området.

Mest känd är Ljugarns Strandcafé, som har funnits här ända sedan 1934. Med stranden och havet inpå husknuten kan du fika eller avnjuta en god måltid här. Precis utanför Strandcaféet finns även en m

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Sista chansen! Läs alla artiklar utan kostnad

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. Testa nu helt gratis. Inget kreditkort behövs och provperioden avslutas automatiskt.

Läs mer

1. Ljugarn - hundraårig semesteroas

Hitta hit: Strandvägen, 623 65 Ljugarn

GPS: N57°20'01" E18°42'43"

2. Lummelundagrottan - Spännande äventyr under jord

Entrépriser: Vuxen: 140 kronor Barn: 70 kronor

Hitta hit: Lummelundagrottan AB, Lummelundsbruk 621 71 Visby

GPS: N57°44'20" E18°24'20"

3. Blå Lagunen - Cool sol- och badupplevelse

Hitta hit: Blå Lagunen 624 60 Lärbro

GPS: N57°55'06" E18°55'27"

4. Furillen - Lugnets ö

Hitta hit: Furilden 624 58 Lärbro

GPS: N57°46'18"E19°00'40"

5. Hoburgsgubben - Säregen rauk i storslagen miljö

Hitta hit: Sundre Majstre 190 623 30 Burgsvik

GPS: N56°55'23" E18°07'55"

6. Ekstakusten - Drömlikt naturreservat

Hitta hit: Eksta, 620 20 Klintehamn

Ta av västerut från väg 140 i höjd med Eksta (norrifrån) eller Sproge (söderifrån) och följ småvägarna ut mot kusten.

GPS: N57°16'46" E18°06'19"

Restips: 6 sköna Gotlandstips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.