Bild
Nästa artikel
Restips: Aktiva Dalsland – här är våra bästa tips

Restips: Aktiva Dalsland – här är våra bästa tips

Resa

Kombinera en härlig naturresa till Dalsland med aktiva dagar på banvallen. Cykla dressin ena hållet och paddla kanot tillbaka till utgångspunkten. Missa inte akvedukten i Håverud och Silohotellet Upperud 9:9 bara ett stenkast från Dalslands Konstmuseum.

Det är något speciellt med att cykla dressin. Trögt, i synnerhet i uppförsbackarna, men också spännande, fartfyllt och fullt av äventyr längs vägen. Från Bengtsfors är det drygt 50 km till Årjäng, blott en dagsresa norrut. Med hyfsad fart cyklar du omkring en mil i timmen utan att anstränga dig. Ta med en rejäl fikakorg och njut av härliga fikastopp längs vägen.

Tänk på att lyfta av dressinen från spåret när du stannar eftersom det kan komma andra dressiner både norr- och söderifrån. Eftersom det bara finns ett spår har norrgående dressiner företräde (de som cyklar i riktning mot Årjäng) och södergående dressiner måste lyftas bort från spåret vid möte.

Vi hyr två enkeldressiner av Ida Karlsson på DVVJ (Dal Västra Värmlands Järnväg) i centrala Bengtsfors. Enkeldressiner istället för tandemvarianter då enkeldressinerna väger mindre och är lättare att lyfta bort från spåret när man får möte eller behöver vända.

Restips: Aktiva Dalsland – här är våra bästa tips
Fina paddelvatten i Dalsland.
Fina paddelvatten i Dalsland.
Kanaltur med M/S Storholmen.
Kanaltur med M/S Storholmen.

Cykeldressinen uppfanns redan på 1840-talet av tysken Carl von Drais och användes av banvaktare världen över under dagliga inspektionsrundor av både spår och banvall. På den tiden fanns det banvaktare längs alla järnvägsspår. Yrkesmän som hade till uppgift att inspektera och reparera eventuella skador på järnvägsnätet.

På grund av långa avstånd och täta tågförbindelser var det omöjligt att hinna promenera längs sträckorna. Istället blev dressinen ett uppskattat arbetsredskap.   

Från Bengtsfors är det drygt 16 km till Kråkviken i sjön Västra Silens södra hörn.

Det går trögt till en början och efteråt får vi veta att sträckningen är betydligt mer höjdvarierande än man först kan tro. Järnvägen är ju som bekant platt (trodde vi) och höjdvariationerna får lårmusklerna att dansa.

Efter bara några kilometer dyker sjön Svärdlången upp på den östra sidan om järnvägen. Magiska natur-scenarion som passerar revy mellan blåbär, svamp och fikapauser.

Det går verkligen inte snabbt att cykla dressin med barn. Inte för att de inte orkar, utan mest för att hela omgivningen är full av upplevelser och man måste stanna för att njuta lite mer. Plocka blåbär, trä hallon på ett strå och fylla svampkorgen med tillräckligt mycket kantareller så att det räcker till varsin kvällsmacka etcetera. Drygt tre timmar senare är vi framme i Kråkviken. Då har barnen fikat, klättrat och cyklat dressin medan vi vuxna njutit av utsikten och letat kantareller på alla fyra.

M/S Storholmen passerar akvedukten i Håverud.
M/S Storholmen passerar akvedukten i Håverud.
Sjönära lägen som inte kostar skjortan längs Dalslands kanal.
Sjönära lägen som inte kostar skjortan längs Dalslands kanal.
Sjön Svärdlången dyker upp på järnvägens östra sida.
Sjön Svärdlången dyker upp på järnvägens östra sida.

I Kråkviken lyfter vi av dressinerna från spåret och promenerar ner till strandkanten. Vi har förbeställt två kanadensare och Christer Emanuelsson, som driver Silverlake Camp & Kanot i Kråkviken har ordnat med pastasallad och lunchlåda.

Det är fullt på campingen (enbart tältplatser och några få husbilsplatser på parkeringen) och bilparken är övergripande tysk med en och annan dansk bil. Svenska naturupplevelser är tydligen inget för svenskarna.

Vi paddlar rakt ut från Kråkviken och äter lunch på den lilla ön bara fem minuter ut i Västra Silen. Det är en mysig liten ö med en härlig strand i sydostläge. Familjen ligger stilla och njuter av värmen, medan jag blir rastlös och bestämmer mig för att simma runt ön.

Det är verkligen inte långt och simningen blir som en liten utmaning som är allt annat är farlig. Att simma rakt ut på öppet hav eller rakt ut i en större sjö är inget som lockar även om det har hänt flera gånger.

Istället är ö-simningarna populära, inte minst av säkerhetssynpunkt eftersom man när som helst kan avbryta utmaningen om man blir trött eller kall och då kan gå iland på öns baksida. Vi paddlar i några timmar och njuter av det vackra inlandsvädret. Är du sugen på att paddla hela vägen tillbaka till Bengtsfors är det en liten tur på knappt 18 km via Västra Silen, Svärdlången, Solsjöbodane och Skåpafors.

Från Skåpafors är det sedan tre kilometer tillbaka till Bengtsfors. Se till att avtala tid med uthyraren så att du får skjuts tillbaka till Bengtsfors.

Man kan även paddla genom Dalslands kanal.
Man kan även paddla genom Dalslands kanal.
Akvedukten i Håverud är unik i sitt slag där tre olika färdsätt möts.
Akvedukten i Håverud är unik i sitt slag där tre olika färdsätt möts.
Många slussar längs med Dalslands kanal.
Många slussar längs med Dalslands kanal.

”Att besöka Dalsland utan att göra en kanaltur är som att besöka Paris utan att se Eiffeltornet”. Så skriver Dalslands Turist i ett försök att beskriva kanalens betydelse.

Vi bokar in oss på en heldagstur med M/S Storholmen som drivs av makarna Annika och Sture Holmedahl och åker hela vägen från Håverud ända upp till Bengtsfors.

Båten går växelvis mellan Håverud-Bengtsfors-Håverud. I samarbete med DVVJ (Dal Västra Värmlands Järnväg) kan man köpa olika former av rundresor och kombinera båttur, mat och rälsbuss för att kunna ta sig tillbaka till utgångspunkten.

Brasseriet vid slussarna i Håverud. Det finns också en uteservering.
Brasseriet vid slussarna i Håverud. Det finns också en uteservering.
George och Kerstin Ivanov från skånska Löddeköpinge lockades till Dalsland.
George och Kerstin Ivanov från skånska Löddeköpinge lockades till Dalsland.

Det är en spännande tur som passerar sexton slussar och förflyttar båten – och oss – 46 meter över Vänerns yta. Just idag börjar turen i Håverud där vi nästan direkt passerar den berömda akvedukten i Håverud som sägs vara byggd av samma plåt som Eiffeltornet i Paris.

Tack vare porösa bergarter kunde den skicklige kanalbyggaren Nils Ericsson inte bygga en klassisk sluss i Håverud eftersom strömmen var alldeles för stark och stupen alltför branta. Han bestämde sig för att bygga en akvedukt som fungerar som en löst hängande bro där vattnet leds genom en 33 meter lång plåtränna som tillverkades av Berglunds Mekaniska Verkstad i Stockholm och transporterades till Dalsland.

Totalt gick det åt 33 000 nitar för att foga samman plåtarna som bildar akveduktens ränna.

– Det är ljuvligt att jobba på Dalslands kanal. Nog är det ett slitsamt jobb, men det räcker att man tittar ut över landskapet för att få orken tillbaka. Det säger Annika Holmedahl som dagligen åker mellan Håverud och Bengtsfors på 120 år gamla M/S Storholmen.

Tillbaka i Håverud äter vi middag på Brasseriet precis vid kanalen. Därifrån är det promenadavstånd till Håveruds Camping. Vi står sida vid sida med George och Kerstin Ivanov från skånska Löddeköpinge som tagit husbilen upp till Dalsland. Av nyfikenhet.

– Vi var nyfikna på Dalsland. Det ligger lite avsides och så hade vi läst om kanalturerna på Dalslands kanal. Vi är egentligen bara här i ett par dagar då vi ska hälsa på grabben som bor i Uppgrenna utanför Jönköping, säger Kerstin Ivanov som lyckats trycka in ett besök i Dalsland mellan motorträffen i Falkenberg och familjetraditionerna i Uppgrenna.

Dagen efter cyklar vi mot Upperud (2,5 km) där Kerstin Söderlund och hennes familj byggt om den gamla silon till ett fantastiskt hotell.

Besatt av tanken att restaurera silon bestämde sig Kerstin Söderlund för att inleda det mödosamma arbetet med att förvandla ett gäng silofack till moderna hotellrum med utsikt över Upperudshöljens vatten utanför.

I Upperud låg tidigare en valskvarn där man malde och packade det lokala vetemjölet ”Tärnan” som sedan skeppades ut i Vänern via Dalslands kanal. Kvarnen är numera riven, men den fem våningar höga spannmålssilon står kvar som ett monument från en svunnen tid.

Café Bonaparte vid Dalslands Konstmuseum.
Café Bonaparte vid Dalslands Konstmuseum.
Restips: Aktiva Dalsland – här är våra bästa tips

På Upperud lagas och bakas allt från grunden. Det är ansvarstagande turism så långt det är möjligt. Vi tar en kort utflykt till Dalslands Konstmuseum på andra sidan bron och är tillbaka bara några timmar senare. Vi beställer dillkött och färskpotatis till lunch på Upperud 9:9.

Maten smakar ljuvligt och vi tillbringar flera timmar på bryggan innan det är dags att cykla tillbaka till campingen. Barnen knorrar. ”Tror du att det finns lediga rum på Upperud” säger plötsligt Kalle alldeles full av hopp. Det visar sig att vi har tur och trots att campare sällan bor på hotell kan vi inte stå emot möjligheten att bo på ett av Sveriges häftigaste hotell. Det blir en natt att minnas.

CAMPING & STÄLLPLATS

Campingar i närheten

Dalslands Camping i Bengtsfors
Tel: 0531-100 60.
www.dalslandscamping.se
GPS: N59°02'16" E12°11'24"

Håverud Camping
Tel: 0530-307 70.
GPS: N58°49'11" E12°24'55"

Laxsjöns Camping och Friluftsgård
Tel: 0531-300 10.
www.laxsjon.se
GPS: N58°57'12" E12°15'09"

Vammervikens Camping
Tel: 0531-201 07.
www.vammervikenscamping.se
GPS: N59°13'22" E12°07'52"

Norebyns Café och Camp
Tel: 0531-350 17.
www.norebyn.se
GPS: N58°55'34" E12°07'48"

Ställplatser i närheten

Ekagatan 1, Bengtsfors
Tel: 0708-64 35 17
GPS: N59°01'31" E12°14'05"

Silverlake Camp & Kanot
Enbart tält på campingplatsen, men du får stå med husbil/husvagn på parkeringen.
www.silverlake.se
GPS: N59°08'32" E12°12'47"

Taggar: Resa

Det är något speciellt med att cykla dressin. Trögt, i synnerhet i uppförsbackarna, men också spännande, fartfyllt och fullt av äventyr längs vägen. Från Bengtsfors är det drygt 50 km till Årjäng, blott en dagsresa norrut. Med hyfsad fart cyklar du omkring en mil i timmen utan att anstränga dig. Ta med en rejäl fikakorg och njut av härliga fikastopp längs vägen.

Tänk på att lyfta av dressinen från spåret när du stannar eftersom det kan komma andra dressiner både norr- och söderifrån. Eftersom det bara finns ett spår har norrgående dressiner företräde (de som cyklar i riktning mot Årjäng) och södergående dressiner måste lyftas bort från spåret

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Sista chansen! Testa Premium helt gratis

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. Testa nu helt gratis. Inget kreditkort behövs och provperioden avslutas automatiskt.

Läs mer

FAKTA

Hyra dressin i Bengtsfors: Öppet dagligen mellan klockan 9:00 och 17:00 i högsäsong
(20 juni – 28 augusti). Mellan den 29 augusti och 30 september är uthyrningen enbart öppen under helgerna, lördag och söndag 9:00-17:00. www.dvvj.se

Öppettider Dressinuthyrningen i Årjäng: 13 juni – 21 augusti, dagligen mellan klockan 9:00 och 18:00.
Andra dagar eller tider efter överenskommelse.

Hyresalternativ: Heldag (9:00-17:00), kväll (17:00-22:00) och dygn (9:00-9:00 alternativt 17:00-17:00).

Pris: I högsäsong kostar en enkeldressin från 390 kronor (dag), 300 kr för en kväll och 650 kr för ett helt dygn. En tandemdressin kostar 590 kr för en heldag, 470 kr för en kväll och 970 kr för ett helt dygn. Timpriset är 140 kr för en enkeldressin och 220 kr för en tandemdressin.

Hyra kanot: Silverlake Camp & Kanot hyr ut kanadensare i både Bengtsfors och Kråkviken.
Det kostar 230 kr per dag att hyra en kanadensare och 1150 kr för en hel vecka. Silverlake arrangerar också paketpriser dressin/kanadensare där det ingår dressin (heldag) under första eller sista dagen som resan omfattar.
Pris från 400 kr. www.silverlake.se

Kanaltur på Dalslands kanal: En heldagstur med M/S Storholmen kostar 560 kr per person. Då ingår båttur, lunch (vanligtvis lax från Håverud) och returresa med rälsbuss till utgångspunkten. Turen tar omkring sex timmar. Turlista på www.storholmen.com

ÄTA

Upperud 9:9 i Upperud
www.upperud.se

Rosellmagasinet i Bengtsfors
www.rosellmagasinet.com

Pitchers på First Hotel i Bengtsfors
www.firsthotel.se

Håfveruds Brasseri i Håverud
www.haverud-upperud.se

Café Bonaparte vid Dalslands Konstmuseum
www.dalslandskonstmuseum.se

Bo på unika Upperud 9:9
Vi brukar inte tipsa om hotell i Husbil & Husvagn, men Upperud 9:9 är något så unikt att vi helt inte kan låta bli. Fem rum i ombyggda silofack. Husbilen parkerar du bekvämt utanför. www.upperud.se

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.