Bild
Nästa artikel
Helligdomsklipperne nära Stammershalle är ett sällsamt stycke klippigkust. Det är populärt att åka båt hit från Gudhjem.
Helligdomsklipperne nära Stammershalle är ett sällsamt stycke klippigkust. Det är populärt att åka båt hit från Gudhjem.

Restips: Bornholm – cykel och camping på smakernas ö

Resa

Bornholm lockar med en rejäl dos soltimmar, naturskön camping, cykelstråk i mängder och lokal gastronomi. Den klassiska semesterön är lätt att nå från Sverige. Naturen, stränderna och campingplatserna gör ön till en grön oas för campande familjer.

Det är smidigt att resa från Sverige till Bornholm. Aftonfärjan från Ystad till Rønne tar knappa 80 minuter, och så här i början av juni är det endast ett 15-tal husbilar ombord, de flesta med danska och tyska registreringsskyltar.

Lena och Peter Nilssons husbil är det enda svenska ”undantaget”. De har rest ner från Stockholm med sin Hymer för att njuta av Bornholm under en förlängd weekend.

– Vi har börjat med att fricampa några dagar längs Österlenkusten, och har kollat Ystad under dagen, berättar Lena.

På Bornholm kommer de att cykla, med ett par campingplatser vid orterna Gudhjem, Svaneke och Nexø som utgångspunkt.

Det är första gången de besöker den danska ön, och de har lockats av kompisars förföriska beskrivningar.

Bornholm, som har flest soltimmar i Danmark, är en ö som lockar campare och cyklister. På en yta som halva Öland finner du allt – från den dramatiska nordöstra klippkusten, via böljande skogslandskap och sädesfält inne på ön, till de ändlösa kritvita sandstränderna i söder.

Till det kan du lägga medeltida borgar och små fiskelägen med väl renoverade korsvirkeshus.

Här finns närmare 25 mil med cykelvägar, där merparten går vid sidan av de gängse allfarvägarna. Ön erbjuder också närmare 20 familjevänliga campingplatser med natursköna lägen.

Att närma sig Rønne från havet är lite samma känsla som att möta Visby på håll.

I den lilla hamnstaden bor närmare en tredjedel av öns drygt 40 000 invånare.

Efter att färjan lagt till går färden norrut mot Allinge, längs härligt smala och slingrande asfaltsvägar, kantade av guldgula rapsfält och lummiga bokskogar.

Sandkaas familiecamping ligger strax söder om det gamla fiskeläget. En av Bornholms äldsta campingplatser med naturskönt läge vid kusten. För Bornholm är som gjord för campare. Guidebokförlaget Lonely Planet har tagit med den danska ön på sin lista över världens tio bästa platser för campingsemester med barn, i boken ”Travel with children”.

Ön är som allra vackrast om försommaren, då rapsfälten blommar för fullt.
Ön är som allra vackrast om försommaren, då rapsfälten blommar för fullt.
Det finns gott om konstgallerier på ön. Och den Bornholmska glaskonsten är vida känd.
Det finns gott om konstgallerier på ön. Och den Bornholmska glaskonsten är vida känd.
Campingplatserna på ön ligger mestadels strandnära, och med gott om gröna ytor.
Campingplatserna på ön ligger mestadels strandnära, och med gott om gröna ytor.
Jonas Bohn frestar med glass gjord på mjölk från Jerseykor.
Jonas Bohn frestar med glass gjord på mjölk från Jerseykor.

Den drygt tre mil långa kuststräckan mellan Sandvig allra längst i norr och Svaneke hör till öns vackraste oavsett om du kör, cyklar eller vandrar. Här ligger flera fina campingplatser, med klart havsnära läge.

Jag tar cykeln från campingen till Stammershalle badhotell, en halvmil söderut, för en middag på en av öns bästa restauranger.

Henriette Lassen och Henrik Petersen övertog hotellet 2011 och har på kort tid förvandlat det gamla nedslitna kurhotellet från 1911 till en mötesplats för livsnjutare.

Här bjuder några av Danmarks bästa kockar, med hjälp av idel lokala råvaror, på en minst sagt smakrik matupplevelse.

– När Danmarks drottning Margrethe besökte Bornholm för några år sedan så valde hon att äta här på badhotellet, säger Henriette med ett nöjt leende.

Och visst är det lätt att förstå drottningens val, efter att ha njutit avsmakningsmenyn med pilgrimsmusslor, sparris och ramslök, stekt hälleflundra samt kalvkotlett med vårmurklor.

När det är dags för desserten, med rabarber och len vaniljpannacotta, är solen så sakta på väg ner vid horisonten. Klipporna vid havet lyser i milt orangeröda nyanser.

Nästa morgon väntar en heldagstur på cykel längs den klippiga kusten, med mat och dryck i fokus. För längs cykelstråken finns goda möjligheter till näringsrika stopp.

Hela ön präglas av en härlig entreprenörsanda där du kan besöka små musterier, chokladtillverkare, pastamakare, kafferosterier och glasskaféer.

Med Allinge och Hammershus borgruin i sikte trampar jag först inåt ön. Förbi vilt växande ramslök, blommande äppelträd, syrener och doftande rapsfält, upp till Olsker rundkyrka. Redan vid starten får jag smaka på de bornholmska backarna, som är långa och krävande. Jag som trodde ön var hyfsat platt.

Danmark har sju medeltida rundkyrkor, och fyra av dem finns på Bornholm. En gång i tiden användes de även som försvarsfästningar.

Härifrån tar det dryga halvtimmen att trampa till Hammershus fästning, norra Europas största borgruin, och Bornholms mest besökta sevärdhet.

Bredvid ruinen ligger ett besökscentrum som berättar den dramatiska historien om 1400-tals fästningen. Och en dag som denna går det från ruinerna att skönja den skånska kusten längre norrut.

Det lilla fiskeläget Vang ligger strax söderut, granne med ett gammalt stenbrott, numera en populär plats för både klättring och mountainbike.

Det finns flera yrkesfiskare på ön, som ser till att öns restauranger kan servera mat med lokal prägel.
Det finns flera yrkesfiskare på ön, som ser till att öns restauranger kan servera mat med lokal prägel.
Allinge är ett gammalt fiskeläge som lockar många turister under sommaren. Passa på att strosa längs hamnen under besöket.
Allinge är ett gammalt fiskeläge som lockar många turister under sommaren. Passa på att strosa längs hamnen under besöket.
Jens Riis svarar för musiken vid morgonkonserterna i Gudhjem. Och hunden Pjok är alltid med.
Jens Riis svarar för musiken vid morgonkonserterna i Gudhjem. Och hunden Pjok är alltid med.

Allinge ligger nästgårds. Här kan man lätt strosa i ett par timmar och njuta av de prunkande trädgårdarna, många med blommande fikonträd.

Ett självklart stopp är rökeriet, som lockar med en prisvärd buffet under lunchen.

Läge att mumsa på fisksoppa, färska räkor, nykokta blåmusslor, rökt lax och sillinläggningar, patéer och skaldjursröror.

Allinge är i stort sett sammanvuxet med Sandvig. En gång i tiden var fiskelägena viktiga hållpunkter i Hansastädernas nät av sillmarknader.

Sommartid vallfärdar turisterna hit, för att kolla fästningen och Hammer Odde fyr, allra längst i norr.

Cykelleden vidare österut följer kusten och bjuder på öns kanske vackraste vägsträcka, förbi Stammershalle och vidare till Bornholms Kunstmuseum och Helligdomsklipperne. Konstmuseet är en höjdare, som ett Louisiana i miniatyr. Den stilrena byggnaden har ett imponerande galleri med Bornholmsmålarnas främsta alster, från 1800-talet fram till idag.

I förhållande till sitt invånarantal har Bornholm den högsta koncentrationen konstnärer och konsthantverkare i Europa. Öns natur ger målare, keramiker, glasblåsare, textilkonstnärer och guldsmeder en rejäl dos skaparkraft.

Jag vandrar ner till havet och Helligdomsklipperne, vars branter stupar rakt ner i havet. De vassa och vindpinade formationerna påminner om väldiga raukar. Det finns till och med en djup grotta att klättra in i. Det går även att åka turbåt hit från Gudhjem.

Längs kusten sträcker sig en snirklig vandringsled mellan Allinge och Gudhjem, ett gott alternativ till cyklingen.

Ett måste i Gudhjem är ett besök på Gaarden, Danmarks första matkulturhus i den mer än 400 år gamla Melsted gård. Här kan man ta del av gamla mattraditioner, fika och handla lokala delikatesser i gårdsbutiken.

Inte långt därifrån ligger Sannes familiecamping. Karin Langenkamp och Ulf Jöhnke från Hamburg har just kommit tillbaka från en cykeltur till Svaneke och tillbaka. De tillbringar en vecka här på campingen i sin kompakta folkvagnsbuss.

– Vi har den både som stadsbil och campingfordon, säger Ulf.

Det är första gången de besöker Bornholm och de är imponerade över både cykelbanor och campingmöjligheter.

– Bättre läge än så här går det knappast att få, menar Karin med en gest ut mot havet.

De har rest runt en hel del i Skandinavien och väljer för det mesta en mer organiserad camping under turerna.

– Visst ser det ut att finnas fina ställplatser runt ön också, konstaterar Ulf, men campingarna har så utomordentliga lägen att vi håller oss till dem under vår vistelse.

Gudhjem är en idyll, i synnerhet om kvällen. Passa på att besöka restau­rang Provianten nere i hamnen, och njut av smörrebröd och äppelmust.
Gudhjem är en idyll, i synnerhet om kvällen. Passa på att besöka restau­rang Provianten nere i hamnen, och njut av smörrebröd och äppelmust.
Karin Langenkamp och Ulf Jöhnke från Hamburg satsar på cykelturer under sin campingsemester på ön.
Karin Langenkamp och Ulf Jöhnke från Hamburg satsar på cykelturer under sin campingsemester på ön.

Gudhjems äldsta del ligger vid en liten udde, med kustvägen och en väldig väderkvarn högt ovan. Det är lätt att fastna länge på Bech Chokolade nere vid hamnen. En chokladbutik och litet kafé, där man kan njuta av en krämig espresso, tillsammans med handgjorda praliner och chokladbollar av högsta kvalitet.

– Chokladen finns bara att köpa här, och den har blivit mäkta populär, berättar Rine Hansen, som driver butiken.

Gudhjems Røgeri, som drivs av Rines bror, blir nästa anhalt. På rökeriet serveras ”Sol över Gudhjem”. Ett klassiskt smörrebröd med varmrökt sill, rödlök, rädisor, gräslök och crème fraiche. På toppen en äggula, som symboliserar solen ”som alltid skiner över Gudhjem”.

Rine manar mig att komma tillbaka i morgon förmiddag, för att lyssna på den lokala kören som håller konsert i samband med att båten till Christiansö lämnar hamnen.

Varje morgon under sommarhalvåret ljuder hamnen av skönsång. Och som tillfällig besökare är du välkommen att delta.

– Du får heller inte missa Svaneke, en timmes cykelväg österut. Där kan du smaka på öns bästa glass på mjölk från Jerseykor, och en världsberömd lakrits, designad av Johan Bülow.

Och visst är Svaneke en höjdare med trivsamma Hullehavn camping, som kanske har det mest havsnära läget på hela Bornholm.

Den lilla staden utsågs för några år sedan till Danmarks vackraste, tack vare den välbevarade stadskärnan med korsvirkeshus och vindlande gränder med små butiker. Svaneke har också blivit ett centrum för gastronomi och hantverk, med flera prisade krogar, Bornholms första ölbryggeri och den kända glasblåsaren Pernille Bülows ateljé. Här är det full aktivitet under sommarhalvåret och en strid ström av besökare som vill ta del av konsten att skapa i glas.

En klassisk Eriba med höjbart tak njuter av strandtomt och vacker havsutsikt.
En klassisk Eriba med höjbart tak njuter av strandtomt och vacker havsutsikt.
Rine Hansen skapar läcker choklad i Gudhjems hamn.
Rine Hansen skapar läcker choklad i Gudhjems hamn.
Bilnostalgi utanför Bech Chokolade i Gudhjem.
Bilnostalgi utanför Bech Chokolade i Gudhjem.
Pernille Bülow blåser glas i kulturbyn Svaneke.
Pernille Bülow blåser glas i kulturbyn Svaneke.

Jag passar på att ta en långlunch och njuta av fiskfrikadeller, rökt lax och inlagd sill på Svaneke Bryghus, tillsammans med färsköl och den lille snaps.

Förutom klassisk lager brygger man öl på durumvete från ön, med doft av citrus och nejlika. Likaså en brown ale med smak av blåstång och en indian pale ale som har viss kaffesmak.

Jag avslutar med ett besök hos grannen Svaneke chokoladeri, som frestar med ekologiska praliner och flødeboller. Tillverkningen sker direkt i butiken, och här kan man till och med lära sig konsten att göra egen god choklad.

Längre nedåt gatan ligger Bornholms ismejeri, där paret Jonas Bohn och Vibeke Bengtson skapar krämig glass av mjölk från Jerseykor. Bondgården ligger strax utanför Svaneke, och Jonas berättar att han hämtar färsk mjölk varje morgon till produktionen.

– Den har en extra fyllighet som passar utmärkt för glasstillverkning. Vi satsar en hel del på råvaror och smaker från Bornholm, som havtorn, lavendel, körsbär, plommon och äpple. Men jag använder även lakrits, kokos och porter från Svaneke Bryghus som smaksättare, säger Jonas.

Han och Vibeke har också gett ut en läcker receptbok om glass.

De lockar även med mysig gårdsservering, där man kan njuta av krämig espresso till de isiga favoriterna.

Och visst är det smaker som gör att jag definitivt kommer att resa tillbaka till Bornholm…

Resa dit

Res smidigt från Ystad till Rønne. Turen tar 80 minuter. www.faergen.se

Cykla med variation

Bornholm är den optimala cykelön. Korta avstånd, lättrullade cykelvägar med havet ständigt närvarande. Öns nedlagda järnväg har dessutom blivit cykelled.

Det går att ta med cykeln på de regionala bussarna – om du skulle bli trött och vilja slippa trampa tillbaka till campingplatsen.

Destination Bornholm har gett ut en praktisk cykelguide på svenska. Den bjuder på 21 cykelturer med karta och koder för smartphones. Du kan även boka cykelpaket.

http://bornholm.info/da och www.bikingbornholm.dk

Matkultur och historia

Föreningen Regional Madkultur lyfter fram Bornholm som destination för livsnjutare. Här finns Michelinkrogar, fiskrökerier, prisbelönta kaféer och en mängd små mathantverkare.

Med satsningen på Gaarden – Danmarks första matkulturhus – har Bornholm dessutom fått ett unikt centrum för mathantverk.

Bornholms Museum stod bakom idén att förnya det insomnande lantbruksmuseet i Gudhjem som fått en nybyggd länga i direkt anslutning till fyrahundra år gamla Melsted gård. www.gaarden.nu

Äta gott

Stammershalle badehotell är en klassiker i nytappning, med en av öns bästa restauranger. Här serveras bland annat pinfärsk fisk och läckra skaldjur. Boka bord i god tid. www.stammershalle-badehotel.dk

Gudhjems och Allinge røgerier har prisvärda fisk- och skaldjursbufféer. Passa på att sitta på uteserveringen vid fint väder – med vida vyer över havet. www.smokedfish.dk

Utflykt till sillens ö

Gör en dagsutflykt med turbåt från Gudhjem till kulturarvet Christiansø i öster. En viktig försvarspost för Danmark en gång i tiden. Härifrån kommer också den omtyckta sillinläggningen med sandelträ och hemliga kryddor. Avfärd varje morgon kl 10.00 från hamnen. www.christiansoe.dk

Missa inte!

Almindingen längre inåt ön hör till ett av Danmarks största skogsområden, med Rytterknaegten, öns högsta berg, som mäter ”hela” 162 meter över havet. Här finns fina vandringsmöjligheter och spektakulära Ekodalen, som är en klippig dalgång. Passa på att besöka Ekodalshuset med kafé och restaurang. Livemusik under sommaren, med Danmarks populäraste artister. www.ekodalshuset.dk

Mer info om Bornholm
www.bornholm.info och www.gobornholm.dk

Taggar: Resa

Det är smidigt att resa från Sverige till Bornholm. Aftonfärjan från Ystad till Rønne tar knappa 80 minuter, och så här i början av juni är det endast ett 15-tal husbilar ombord, de flesta med danska och tyska registreringsskyltar.

Lena och Peter Nilssons husbil är det enda svenska ”undantaget”. De har rest ner från Stockholm med sin Hymer för att njuta av Bornholm under en förlängd weekend.

– Vi har börjat med att fricampa några dagar längs Österlenkusten, och har kollat Ystad under dagen, berättar Lena.

På Bornholm kommer de att cykla, med ett par campingplatser vid orterna Gudhjem, Svaneke och Nexø som utgångspunkt.

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Sista chansen! Läs alla artiklar utan kostnad

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. Testa nu helt gratis. Inget kreditkort behövs och provperioden avslutas automatiskt.

Läs mer

HAVSNÄRA CAMPING

Det finns gott om kustnära campingplatser på ön. Sannes familiecamping, Tejn camping och Sandkaas familiecamping är fyra säkra tips. Alla ligger längs sträckan Allinge-Gudhjem-Svaneke.

www.sandkaas-camping.dk

www.tejn-camping.dk

www.familiecamping.dk

www.hullehavn.dk

För mer information om campingplatser på Bornholm, kolla www.bornholmcamping.dk

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.