Bild
Nästa artikel
Under fina högsommardagar kan platsen på bilden vara fullsmockad av soltörstande semesterfirare.
Under fina högsommardagar kan platsen på bilden vara fullsmockad av soltörstande semesterfirare.

Restips: Softa på Tofta Camping

Resa

Med Visby på knappt två mils avstånd och Östersjön som närmaste granne är Tofta Camping omåttligt populär om sommaren. Vi har gjort ett besök på den gotländska strandpärlan.

Som en gummiboll kommer jag tillbaks till dig, sjöng M.A. Numminen i låten Som en gummiboll, år 1977. Ungefär samma fenomen skulle kunna tillskrivas Tofta Camping och dess gäster.

Det är något visst med en del campingar, som gör att de år efter år drar till sig en stor skara människor. Och sätter man Tofta Camping under lupp tar det inte lång stund förrän man inser varför den har så stor attraktionskraft. Belägen allra längst ut på Gotlands mellersta västkust har campingen en angenäm granne vid namn Östersjön. Som om det inte vore gott nog, tar en vit kilometerlång sandstrand vid där vattnet slutar. Dessutom finns medeltidsstaden Visby knappt två mil norrut med sina sevärdheter och mysiga restauranger och butiker.

 

Vid entrén till Tofta Camping framgår det med all önskvärd tydlighet att stora folkmassor kan röra sig här under stundom. Här finns en jättelik asfalterad parkering, som trots sin storlek kan vara fullbelagd sommartid. Under riktigt fina sommar­dagar är det ofta fullt ös på den mellersta delen av stranden, rakt nedanför parkeringen. Många kommer hit för att njuta av sol och bad på stranden och kanske gå på after beach, spela volleyboll eller äta en bit mat.

Stranden är ofta som mest befolkad på sin mellersta del och begreppet ”packade sillar” ligger inte långt bort när högsäsongen blomstrar. Den som vill vara mer för sig själv behöver dock bara gå ett par hundra meter åt ena eller andra hållet, där det oftast är betydligt glesare med folk.

Inne på campingen ringlar små grusvägar av vit kalksten fram mellan de välskötta gräsmattorna. Då det finns över 200 platser för fritidsfordon är chanserna goda att hitta sitt smultronställe.

Campingen är indelad i två sektioner – Ängen och Havsnära. Som namnet antyder är den sistnämnda belägen närmare havet. På de finaste platserna på denna sektion skymtar det stora blå bortom sanddynerna.

På Ängen finns både platser på vidsträckta gräsmattor eller invid de barrträd som växer intill campingen.

Tofta strandsTrädgårdscafé är ett urmysigt ställe som serverar frukost, fika och enklare rätter i husets trädgård.
Tofta strandsTrädgårdscafé är ett urmysigt ställe som serverar frukost, fika och enklare rätter i husets trädgård.
Några av de finaste platserna på sektionen Havsnära.
Några av de finaste platserna på sektionen Havsnära.

Tofta Camping är mycket stor och det finns flera servicehus inne på området. Vissa av dem har ett antal år på nacken och är i stort renoveringsbehov. Dock sköts städningen bra vilket gör att miljön ändå känns hyfsat fräsch.

Den som vill ta en bit mat inne i Visby, och samtidigt passa på att njuta av ett glas vin eller öl, kan väldigt smidigt ta sig dit och hem med buss. Det kostar cirka 50 kronor enkel resa och busshållplats finns ett par hundra meter från campingen.

 

Utmed delen av campingen som vetter mot havet löper breda sanddyner vilka inbjuder till strandhäng även de dagar då vinden friskar i.

Här hittar man nästan alltid en plats i lä. Annars är alltid en dag under markisen en lyckoträff. Om du hittar en riktigt bra plats på sektionen Havsnära kan du ju faktiskt njuta av Östersjöns glittrande vatten även från den egna platsen.

Tofta Camping

Adress: Toftavägen 362, 622 66 Gotlands Tofta

Kontakt: (+46) 498-29 71 02, bokning@toftacamping.se

Webb: www.toftacamping.se

Antal platser: 132 st med el på området Ängen samt 89 st på området Havsnära.

Faciliteter: El, vatten, avlopp, wc, skötrum, duschar, kök, tvättstuga, latrintömning för fasta tankar, kafé, lekplats, frukostservering, restauranger med fullständiga rättigheter, servicebutik, kiosk, gratis wi-fi, tennisbana, minigolf, pool, volleybollplaner. Samt after beach och ledarledda, endast under högsäsong.

Priser: Ängen, högsäsong (9/6 - 14/8) 325 kr per dygn inkl. el. Lågsäsong 245 kr per dygn inkl el. Havsnära, högsäsong 375 kr per dygn inkl. el. Lågsäsong 265 kr per dygn inkl. el

GPS: N57°29'10" E18°07'55"

Missa inte!

Aktiviteter

Upptäck den vackra naturen i närområdet, exempelvis Mulde naturreservat i Fröjel socken eller Gnisvärds fiskeläge med Gnisvärds strand intill. Den som vill åka lite längre kan utforska Fårö och dess sagolika natur. För de lite yngre lär ett besök i Lummelundagrottan vara uppskattat liksom en dag på Kneippbyns sommarland.

Shopping och mat

Medeltidsstaden Visby ligger på knappt två mils avstånd. På de gemytliga kullerstensgatorna finns det gott om såväl sevärdheter som mysiga restauranger och butiker.

Golf

Lira skjortan av din partner på Kronholmen Golf (belägen några få kilometer från campingen), Visby Golfklubb eller Sunderbys Golf.

Taggar: Resa
Restips: Softa på Tofta Camping
Restips: Softa på Tofta Camping

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.