Bild
Nästa artikel

Ölands Turistbyrå till brofästet

ÖLAND

Ölands turistbyrå flyttas, från Färjestaden till Borgholm. Det betyder tillspetsat uttryckt att Ölands gamla turistbyrå blir den nya.

Turistbyråer har inte samma betydelse idag som för bara tio år sedan, men de spelar fortfarande en roll för ett stort besöksmål som Öland. Visserligen kommer du långt när det gäller att inhämta turistinformation på nätet. Men så långt har inte utvecklingen kommit så att du kan göra alla ärenden digitalt och personlig kontakt upplevs av många som en god service och ökar attraktionskraften till ett resmål. Ölands kommunalförbund behövde ta ställning till om man skulle fortsätta att betala över en halv miljon kronor i årlig hyra för lokalerna vid nuvarande Träffpunkt Öland men man kom fram till att det inte hade varit rimligt att fortsätta så med den omfattning turistverksamheten beräknas få 2014.

Hamnen i Färjestaden nämndes initialt som ett alternativ, men där satte parkeringsmöjligheterna stopp. Som trafiksituationen såg ut 2013 så finns det inte utrymme för så värst många fler husbilar och husvagnar.


Den så kallade Mittpunkten i Borgholm, vilka av många fortfarande beskrivs som gamla turistbyrån, hade annars blivit i det närmaste tom och övergiven 2014. Men även denna lösning är tillfällig, från 1 maj ska de båda Ölandskommunerna erbjuda en mer långsiktig lösning för den hugande Ölandsbesökaren.

De bägge Ölandskommunerna är, enligt Mörbylångas kommunalråd Kent Ingvarsson, överens om att turistinformationen ska ligga i Färjestaden så nära brofästet som möjligt. Därutöver är det en ekonomisk fråga, pengarna räcker bara till en turistbyrå och var passar bättre än vid bron. 

Borgholmsalternativet under januari till april är knappast något som kommer att utnyttjas för de som ska till södra Öland. Att först åka norrut till Borgholm för att sedan köra söderut igen till Alvaret och Långe Jan lär knappast upplevas som meningsfullt av besökarna och det är nog tur att den stora turistströmmen förmodligen ännu inte riktigt har kommit igång då.

Taggar: Restips, Hem

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.