Bild
Nästa artikel
Avesta och 56:ans Café i Krylbo

Avesta och 56:ans Café i Krylbo

DALARNA

Sydöstra hörnet av Dalarna med Avesta och Krylbo är ett trevligt delmål. Här finns 56:ans Café med ställplats, Calle Jularbo museet och mysiga Avesta Gamla By med verket och myntmuseet.

Det första som möter oss på väg in i Krylbo är skylten ”Max 3,5 ton”. Under skylten finns dock tillägget ”Gäller genomfart” och vi kan andas ut. Vi ska ju stanna på ställplatsen och även titta runt i grannorten Avesta.
Ställplatsen drivs av 56:ans Café som är ett mysigt kafé för alla som är nostalgiskt lagda. Lokalerna i Krylbos stationshus är välfyllda med allsköns 50-talsprylar.
 
Det är Bosse och Ann Bäcklund som driver kaféet och det är deras 6:e år i Krylbo efter flytten från Gotland där de hade kaféet i fem år.
– Jag har samlat prylar i hela mitt liv och i det vita skåpet där borta har jag den första av alla. Det är en liten nalle jag fick som barn, säger Bosse Bäcklund och pekar mot ett skåp i hörnet av kaféet.

56:ans stolthet är en tavla från filmen ”Sista natten med gänget” som är signerad av Paul Lematt som spelade huvudrollen i filmen.
– Jag träffade hono­m på bilmässan på Elmia i Jönköping, säger Bosse.

En bra sak med Krylbo och Avesta är att det är väldigt cykelvänligt. Med en elcykel går det blixtsnabbt att färdas mellan orterna (4 km) och det går även gratisbuss varje halvtimme. Vill man hellre promenera rekommenderas älvpromenaden som följer Dalälven och det tar cirka 45 minuter att promenera från ställplatsen till Avesta C.
 
Staden Avesta har en gågata med butiker och restauranger och en liten galleria med de vanliga affärskedjorna. Vi kan varmt rekommendera ett besök på järnverket där det finns konstgalleri och myntmuseum. Här ligger även det jättemysiga området ”Gamla byn” som är Avestas gamla träbebyggelse. I parken vid Gamla Byn finns en badplats och är du på platsen på midsommar så pågår här ett trevligt midsommarfirande med dans och sång.
 

Promenaden runt Avesta och Gamla Byn blir en trevlig avslutning på vårt besök. Vill du stanna längre och kanske har med dig ungdomar så finns en av landets största skateboardparker i stan. Intill finns även planer för olika bollsporter som gratis tennisbana och beach volleybollplaner. Här ligger också Avestas nybyggda badhus.
 
Övriga besöksmål i Avesta är Visentparken med stora europeiska buffeldjur och Calle Jularbos museum. Åker du vidare till grannorterna Säter/Hedemora så brukar det ordnas marknad där med jämna mellanrum.
 
Fakta om ställplatsen:

56:ans Café & Ställplats
Antal platser: ca 20
Pris: 75 kr/dygn inkl el.
Betalning: Kort eller kontant inne på kaféet.
Toalett: Finns i stationshuset (200 m promenad)
Underlag: Gräs och grus
GPS: N 60°07'46" E16°13'02"
 

Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.