Bild
Nästa artikel
Bacharach, ett stenkast från Lorelei

Bacharach, ett stenkast från Lorelei

TYSKLAND

Tyskland är fullt av små charmiga orter där korsvirkeshusen bjuder besökarna på fantastiska miljöer. En av de bättre att besöka är Bacharach vars hus dessutom ringas in av en välbevarad stadsmur.

Vin sägs bli bättre när det blir äldre. Detsamma gäller städer. Gammal arkitektur med anor har en dragningskraft på turister som inga moderna städer kan uppbåda. I Tyskland ersätts idag fyrkantiga och ganska anonyma byggnader med traditionell tysk arkitektur. Det lockar det med men inget går upp mot de riktiga charmtrollen. Det gamla orörda. Få städer är så orörda som Bacharach.

Högst upp tronar borgen Stahleck sedan 1100-talet. Utsikten över dalen är bedårande. Nedanför breder korsvirkeshusen ut sig och slutar inte förrän Rhen tar vid. Det känns som tiden stannat mitt i stadens gyllene era. Arkitekturen är fantastisk, skalorna mänskliga. Altes Haus, det gamla huset, stammar från 1368. Att kliva över tröskeln väcker tidsperspektiven till liv. De första som gick in genom dörren gjorde det för 750 år sedan, inte långt efter vikingarnas tid i Sverige. Vi är mitt i det världsarv som börjar i staden Bingen och sträcker sig hela vägen till Koblenz. Vi är inte heller långt från Lorelei-klippan, en symbol för den vackra dalen som årligen lockar åtskilliga turister. Men Bacharach är ändå något alldeles extra.

Man omsluts omedelbart av den medeltida atmosfären och här har människor vandrat sedan år 1000. Det är åtminstone så långt man kommer i skrivna källor och staden rankas som en av tysklands bäst bevarade. Med sitt strategiska läge har rikedomen ackumulerats under århundranden, påkostade hus uppförts och som det kulturintresserade folk tyskarna är har de pietetsfullt renoverat och förbättrat. Det är en magisk värld. Fötter klapprar mot de kullerstensbelagda gatorna och folk njuter gärna ett glas lokalproducerat vin vid någon av restaurangerna. Njuter av tysklands goda mat. Atmosfären är tät. Historians vingslag långa. Victor Hugo beskriver den som en av världens vackraste städer. Det är inte svårt att hålla med honom.


Staden är full av historiska platser. Inte allt är i det skick som avsågs när de byggdes. Stahlberg får betraktas som en ruin. Wernerkapelle likaså. Ändå spelar sådant ingen roll. Det närmast ökar charmen i sin kontrast till de mycket välhållna husen. Haus Sickingen prisas för sin skönhet men kyrkan St. Peter, stadens största, dominerar fortfarande när man blickar ut över staden. 

Här kan man ta en båt och göra en resa i världsarvet. Fantastiska slott och borgar ramar in miljön. Det är en båttur som ger en extra dimension till vägen efter Rhen, det blir en extra krydda till den vanliga bilistens upplevelse.

Vin. Livsnerven för hela dalen. Namnet Bacharach lär komma från Bacchus, vinets gud, i så fall ett lämpligt val. Efter sluttningarna klamrar sig vinrankorna fast. Den speciella jorden ger tillsammans med ett lämpligt mikroklimat utmärkta förutsättningar för goda skördar ur flera synvinklar. Inte långt härifrån finns världens äldsta vingård. Inte här men företaget startades ungefär samtidigt som namnet Bacharach sågs i skrift för första gången. Vinregionerna runt Bacharach heter Wolfshöhle, Posten och Hahn, dit kan man ta en guidad tur. En liten bit upp på slänten ligger Postturm, vakttornet. Man kan förstå att det byggdes här, inte mycket kan passera på Rhen utan att bli upptäckt.

Men inte bara vinet är det som format staden. Rhen är och har varit en strategisk livsnerv. Åtskilliga varor har transporterats förbi staden och befolkningen slog snabbt mynt av möjligheten att ta ut tull för det som passerade.
 

Bacharach är till och med värt en egen resa. Ett måste om du passerar.

GPS: N50°05'11", E7°45'49"

Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.