Bild
Nästa artikel
Den samiska parken Lopme Laante i Funäsfjällen invigs

Den samiska parken Lopme Laante i Funäsfjällen invigs

HÄRJEDALEN

Den 2 juli invigs den samiska parken Lopme Laante på toppen av Funäsdalsberget i Funäsfjällen. Syftet med parken är att genom lek och lärande tydliggöra och tillgängliggöra den samiska kulturen.

Öppningsdagen kommer bjuda på invigningsjojk av Anna Sara Stenvall och provsmakning av traditionell Souvas.

– Parken blir en resa genom samernas kultur och dess olika näringar. Vi vill levandegöra samernas roll i samhället och i utvecklingen av Härjedalen Sameland, berättar Kjerstin Valkeapää projektledare för Lopme Laante.

Syftet med projektet är att skapa en samisk turistverksamhet som bygger på hållbarhet med långsiktig bärkraft. Besökarna får möjlighet att uppleva och få en inblick i hur samerna levde förr men även hur man lever och verkar i dagens samhälle.

I den samiska parken kommer det att finnas en stor kåta i trä med en sammanbyggd reception/butiksdel med traditionellt och modernt hantverk. Här kan man även slå sig ner vid brasan och avnjuta en traditionell samisk slow food-lunch gjord på renkött och fisk tillagade över den öppna elden. I en torvkåta berättas historien om hur samerna levde förr även om parken fokuserar mycket på hur samerna lever idag, exempelvis finns ett lekhus för barnen. Utomhus får besökarna möta renar och lyssna till berättelser om hur de lever, vad de äter samt om all den magi och myter som omger den. Här får man även testa på att kasta lasso och mata renar med lav.

– Stort fokus läggs vid aktiviteter, anpassade för både barn och vuxna. Produktutbudet kommer att utökas, men inledningsvis väljer vi att fokusera på ett fåtal aktiviteter med kvalitet, avslutar Kjerstin Valkeapää.


Fakta Loopme Lante

Lopme Laante är ett gränsöverskridande projekt mellan samebyarna Handölsdalen, Mittådalen, Skistar Vemdalen, Funäsdalen berg & hotell som driver projektet. Finansiärer i projektet, utöver de nämnda, är Tillväxtverket, region Jämtland, Länsstyrelsen i Jämtlands län, Härjedalens kommun och Sametinget. Projektägare är den ideella föreningen Lopme Naestie.

Här hittar du deras hemsida.

Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.