Bild
Nästa artikel
Estnisk sångfestival med jubileum

Estnisk sångfestival med jubileum

ESTLAND

Den UNESCO-listade traditionen som hålls vart femte år tog sin start 1869 och firar dubbelt jubileum i år då även dansuppvisningen firar jämt. Den 6 juli börjar festligheterna så varför inte ta det som en god anledning att besöka vårt östra grannland!

Festivalen är djupt rotad i Estlands själ, en identitetsskapande festival som befäst deras kultur och traditioner på ett genomgripande sätt. Är det någon gång du ska uppleva Estland på ett traditionellt sätt är det just den här gången! Det är kanske svårt för många av oss i Sverige att förstå vilken djup inverkan den här traditionen har men några har säkert hört talas om när estländarna gjorde sig fria från kommunismens ok med just sången som vapen. Mellan 1987 och 1991, det år som Estland återigen blev självständigt, har kommit att kallas den sjungande revolutionen.

När nu 150-årsjubileumet firas är det 27:e gången festivalen hålls och dansfirandet hålls samtidigt för 20:e gången. Räkna med att det blir något alldeles extra att uppleva även om evenemanget redan är UNESCO-klassat. Årets evenemang har fått titeln My Fatherland is My Love, vilket är titeln på deras nationalsång som skrevs av Lydia Koidula inför den första sångfestivalen.

Festivalen inleds den 6 juli klockan 13 med en procession från Frihetstorget i centrala Tallinn till den stora plats fem kilometer därifrån där scenen finns. Då kommer alla som uppträder på festivalen att gå uppdelade efter länder för att hedra detta mycket speciella evenemang.

Själva sångfestivalen börjar klockan 19 med en ceremoni när the tower of the flame tänds upp. Just denna del av festivalen ägnas åt en resumé över de 150 års musikaliska historia som jubileumet spänner över och avslutas med allsång.


Detaljerad information om programmet finns på svenska här och på www.laulupidu.ee

Estland är även i övrigt ett spännande resmål som inte kräver så många mils körning. Efter att ha tagit någon av färjorna till Baltikum eller kanske åkt via Åland och färja mellan Helsingfors och Tallinn finns mängder av spännande platser. I Haapsalu, som tidigare var ett centrum för Estlandssvenskarna, växte Ilon Wikland upp och i denna stad som enkelt kan beskrivas som ett gigantiskt Sigtuna finns även ett svenskmuseum. Andra besöksvärda platser är Rumu Käärjar, Pärnu och områdena runt Narva. Lahemaa nationalpark bjuder på natur med ett rikt djurliv, österut finns en av europas bättre stränder med spa-anläggningar, söder om narva hittar du området för the old believers, en kultur som helt skiljer sig från övriga estlands, och det natursköna sydöstra hörnet. Tallinns historiska stad rankas som en av de vackraste medeltidsstäderna och bör förstås ägnas lite mer tid än själva festivalen.

Har du inte upplevt Estland än så är årets evenemang något som kommer att sätta extra krydda på upplevelsen!

Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.