Bild
Nästa artikel
Fem semesterpärlor längs Göta kanal

Fem semesterpärlor längs Göta kanal

RESTIPS

Göta kanal erbjuder flera smultronställen för dig som planerar en semester på hemmaplan i sommar. Historiska sevärdheter, natursköna cykelupplevelser och avkopplande dagskryssningar är bara några av de aktiviteter som finns längs kanalen. Vi återger här Göta Kanals förslag på fem destinationer som utlovar mycket nöje för besökare i alla åldrar.

HS Smultronstället
HS Smultronstället

Glass och filmnostalgi i Söderköping

Söderköping är en pittoresk och medeltida småstad känd för sin glassrestaurang Smultronstället. Orten har också varit inspelningsplats för Madickenfilmerna, Göta kanalfilmerna och den tyska serien Inga Lindström. På sommaren är Söderköping en av Göta kanals mest livliga hamnar. Utmana dig själv och ta de 318 trappstegen uppför det mytomspunna Ramunderberget. Njut av den storslagna utsikten 70 meter över havet. Eller ta en cykeltur till Mem som är porten in till Göta kanal från Östersjön. För historieälskaren kan en tripp till Stegeborgs Slottsruin vara ett bra val. Det var en av Sveriges mest viktiga fästningar från medeltiden fram till 1600-talet och erbjuder besökare flera guidade turer. 

https://www.smultronstallet.se

Wikimedia / Catasa
Wikimedia / Catasa

Pippi-teater i Bergs slussar

Berg slussar är kanske mest berömd för sin imponerande slusstrappa och närliggande Vreta kloster. Men den lilla orten erbjuder mer än så. Här finns allt från en populär hamburgerrestaurang, ett ölbryggeri, äventyrsgolf till en flertalet cykel- och vandringsleder. Nytt för i år är sommarteatern med Pippi Långstrump som äger rum mellan 8–30 juli. 

https://visitlinkoping.se/evenemang/event/pippi-på-de-sju-haven-29jul

Fem semesterpärlor längs Göta kanal

Glasbruket i Borensberg

Strax utanför Borensberg ligger det lilla glasbruket vackert beläget på en halvö̈ mellan Göta kanal och Motala Ström. Här serveras hembakat, glass, enklare maträtter, våfflor och lokalproducerade drycker från Brunneby musteri. I den härliga utomhusmiljön finns det gott om aktiviteter för varje årstid. Bland annat kräftfiske på hösten, promenader och cykelturer i natursköna miljöer, kanot, paddling eller varför inte ett härligt bastubad vid Motala ström.

https://glasbruket.com

HS Hajstorp slusskafé
HS Hajstorp slusskafé

Konsthantverk i Hajstorp

I den lilla pittoreska orten Hajstorp i Västergötland finns ett mysigt slusskafé och vandrarhem. Njut av en kopp kaffe i handdrejade muggar medan båtarna slussas genom kanalen. Här finns även en gammal smedja och en butik med lokalproducerade konsthantverk. Sex gånger per sommar är det även veteranfordonsträffar i området. Då samlas drygt 300 fordon och flera bilentusiaster för att umgås.

https://www.hajstorp.com/sv-SE

HS Forsviks Bruk
HS Forsviks Bruk

Få en inblick i Forsviks industrihistoria

Forsvik är känd för att vara en av Sveriges äldsta industriområden. Idag är det en av Göta kanals mest populära destinationer och erbjuder ett stort utbud av mat, aktiviteter och övernattningsalternativ. Här finns också kanalens äldsta sluss och Sveriges första järnbro. Upplev när båtarna slussas med en fallhöjd på tre och en halv meter samtidigt som du strosar omkring bland Forsviks mysiga caféer. Glöm inte att besöka Forsviks Bruk för att ta del av ortens gedigna historia.

https://www.gotakanal.se/sv/utmed-gota-kanal/forsvik/

Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.