Bild
Nästa artikel
Historiska riddarspel i Hova

Historiska riddarspel i Hova

VÄSTERGÖTLAND

Riddarspel drar ofta stora publikskaror där spänning och historia blandas, och i Hova är historien extra närvarande. Här möter vi Birger Jarl och hans fyra söner.

Vi förflyttar oss till 1250 och Erikskrönikan då Valdemar, en av Birger Jarls fyra söner, valdes till kung. Valdemars bröder Magnus, Erik och Bengt fick istället andra hederstitlar. Magnus fick Södermanland som förläning och en hertigtitel, Erik fick ingen förläning men dock en hertigtitel, vilket gjorde att han kallade sig ”Erik av Alls ingenting” och Bengt som var en kyrkans man blev så småningom biskop i Linköping. Då Valdemar var minderårig när han valdes till kung styrde i hans ställe fadern Birger Jarl fram till sin död 1266.

Spelet handlar om fientligheter mellan Valdemar och hans bröder som sedan kom att leda till ett inbördeskrig 1275 och Valdemar fick avstå kronan till sin bror Magnus, som kung känd som Magnus Ladulås. Nu är vi på plats för att se slaget i Hova.

I årets spel får vi uppleva när S:t Nicolais riddare dundrar fram på sina hästar och utmanar sig själva och varandra i diverse spännande tornerspels-grenar, skådespel, slagsmål, gyckel, specialeffekter och spektakulära överaskningar - det bjuds på ett komplett tornerspel helt enkelt. Historielektionen blir som en extra krydda.

I år är samarbetet med Gycklargruppen Pest & Kolera utökat med syftet att bjuda på en ännu bättre och mer galen upplevelse.

Spelen pågår till söndagen den 15 juli.

Hova ligger efter E20, öster om Mariestad.

GPS: N58° 50′ 58″, E14° 12′ 33″

Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.