Bild
Nästa artikel
I fantastiska Šibenik härskar historian

I fantastiska Šibenik härskar historian

KROATIEN

Vi beger oss till en av Europas vackraste kuststräckor! Här är havet alltid azurblått, utsikten bedårande och historiska orter ligger som pärlor och njuter av livet. Šibenik är en unik världsarvsplats att leva livet på!

Livet. Vad vore livet utan upplevelser. Dubrovnik, Split och kanske Krka, det är så långt de flesta känner till. Vi befinner oss förstås i Kroatien där våren är tidig och hösten sen, en utmärkt plats att leva livet på trots att temperaturen hemmavid kanske inte riktigt är som man önskar. Dalmatien är en plats som lämpar sig extra väl för livsnjutare och här njuter vi av en svalkande glass medan en kopp varm choklad känns lämpligare i Sverige. Och här är Šibenik något utöver det vanliga.

Vi har kört av en av de vackrare kuststräckorna som Europa kan erbjuda, fylld av mästerverk skapade av havet i kalkstensklipporna. Medelhavet har förvisso sin charm på många ställen men få så bedårande som Kroatiens. Turismen är jämfört med Spanien och Italien i sin linda, livet är avstressat och möjligheterna till upplevelser närmast oändliga. Östeuropa är än så länge fyllt av outforskade pärlor och vi stannar till i staden Šibenik där det trots det mindre formatet finns två världsarv.

Floden Krka flyter från den obeskrivligt vackra nationalparken med samma namn stilla ut i Adriatiska havet. Bakom oss tornar bergen upp sig, kustlinjen med sina vackra öar och skär blev till en naturlig försvarslinje mot havet. Här fann människor redan på 800-talet sitt paradis, något som gäller än idag. Den historiskt intressanta staden har under århundranden hunnit få fort, två världsarv men inte blivit sönderturistad. Staden är som poesi, ömtåligt vacker där utbyte av en enda detalj skulle kunna förstöra helheten. Stadsstaten nämns av kung Petar Krešimir IV i skrift på 1100-talet och har varit ett begärligt byte för många krigsherrar. Strategiskt placerade paradis lever farligt, i synnerhet de som lever i välstånd under århundraden och Venedig lyckades lägga under sig staden i 400 år, något som satt sina spår. 


På sluttningarna växer vinrankorna, och så även inne i staden. Vinet är mindre namnkunnigt än de från Frankrike och Tyskland men vad gör väl det när man njuter av det i den ljumma luften? Smak kan förstås skilja men att inte kalla det högklassigt vore ett misstag och tillsammans med lokala matspecialiteter kan man få en gourmetupplevelse som inte har någon motsvarighet i landets forna historia.

Vi strosar lugnt runt i de centrala delarna av den gamla staden som förstås har kyrkan, den världsarvsklassade katedralen Sankt Jacob, som medelpunkt. Den har stått här sedan 1400-talet, nogsamt hopfogad av stenblock utan hjälp av cement eller liknande, och från vars utsida 71 fresker blickar ner på oss och fyller oss med vördnad. Ett arv från tiden under Venedig, en förfinad tid fylld av kultur, konst, sjöfart och handel. Här stannar man gärna till ett extra ögonblick och tänker på hur det trots stadens rikedom ens var möjligt att åstadkomma detta mästerverk, allt medan lokalbefolkningen stilla går förbi åtföljda av sin bäste vän hunden. Men kyrkan är mer än dess historia, befolkningen kommer hit för andliga stunder och kontemplation. Kanske för en konsert eller bara för att söka lugnet. Det är en magnifik lokal.

Fortet Sankt Nicholas ligger som en omkullvräkt vit fiapjäs i havet och är även det världsarvsklassat och skapades med start på 1400-talet under Venedig-eran. Här fylls atmosfären av legender, häxor lär ha funnits i en svunnen tid, och byggnaden fyller besökaren med en känsla som bara en gammal borg som använts som fängelse kan göra. Men fortets viktigaste historia gäller försvaret av Šibenik, ingen har försökt inta det och det användes för militära syften ända till 1979 och först nu blivit tillgängligt för allmänheten. Visst är det lite unikt att man hittar två spännande världsarv i samma stad? Egentligen är det underligt att här inte finns fler för unika platser saknas inte.

Men en strategiskt viktig stad håller sig med flera fort och högt över stadens tak reser sig Sankt Michael som numer används som en plats för konserter. Och det finns fler än så. Hela staden är som en lök där man kan följa historian lager för lager. Bara den pietetsfullt bevarade stadskärnan bjuder på upplevelser som kan fylla dagar.

Går man uppåt efter bergssidan hittar man ytterligare en pärla, den fantastisk trädgården Sankt Lawrence, med blomsterrabatter och fontäner som slår det mesta. Här slår man sig gärna ner på caféet och njuter av miljön där sten blandas med blommornas prakt. En kopp kaffe i den här miljön är en lisa för själen och långt ifrån det vi oftast möts av i vår moderna arkitektur.

Gränderna omsluter oss. Husen i sina milda färger är höga, ofta runt fyra våningar med de frekventa butikerna i ögonhöjd. Lite högre upp står några utåtgående fönster öppna och ut strömmar svag musik och ett varmt gult sken. Några klädesplagg hänger på tork och i blomlådorna prunkar vackra blommor. Plötslig tar gränden slut men ändå inte, den viker bara av i 90 grader följt av en trappa. Vi är på en bergssida. Det märks.

Går man ner mot havet bjuder strandpromenaden på Medelhavets känsla. Här ligger restaurangerna tätt och båtarna guppar stillsamt vid kajen. Speciellt när skymningen faller och vinden fortfarande är ljum är det en stämningsfull plats man inte bör missa. De historiska husen ramar in och det är inte svårt att bli sittande i timmar, kanske för att senare söka sig in i stadens vindlande gränder med charmiga små butiker, eller ta en kvällspromenad bara för stämningens skull.

Trots den historiska stadens unika charm finns även ett näraliggande unikt boende, Amadria park som tidigare hette Solaris. Platsen ska inte beskrivas som en camping, den är mer än så. Visst hittar man härliga platser för såväl sin husbil som husvagn men därutöver ett brett utbud av restauranger, konferenslokaler och hotell. Bland det mer spektakulära är en by som är uppbyggd i traditionell arkitektur med en svårslagen charm. Badstranden ligger inne på området och bjuder på allt från lyx till enkelhet. För den som söker sig bort från folkliv och puls finns ett pärlband av små charmiga campingar som bjuder på en mer familjär stämning.

Šibenik är en plats som är lätt att bli imponerad av. Den charmiga staden borde vara välkänd men är det inte på det sätt man kunnat förvänta sig. Åtminstone hittills, men alltfler upptäcker vilken härlig plats Adriatiska kusten är. Faktiskt inte så långt bort som många föreställer sig men en helt ny värld att uppleva.
Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.