Nästa artikel
Istidsgrottor blir världsarv i Tyskland
TYSKLAND

Istidsgrottor blir världsarv i Tyskland

Publicerad 21 juli 2017
Tyskland har efter det senaste tillskottet hela 42 världsarv på UNESCO:s lista, det som nu tillkommit är grottor och istidskonst i bergskedjan Schwäbische Alb i delstaten Baden-Württemberg där världens äldsta mobila konst hittats.

Under sitt senaste möte beslutade UNESCO:s världsarvskommitté att uppta grottor och istidskonst i bergskedjan Schwäbische Alb i delstaten Baden-Württemberg på världsarvslistan. I de sex grottorna i Ach- und Lonetal har man hittat mänsklighetens äldsta mobila konstverk. Fyndet består av cirka 50 figurer av främst elfenben men även ben, samt åtta flöjter. De arkeologiska fyndorterna samt de förhistoriska konstverken ger forskarvärlden möjlighet att dra slutsatser baserade på dessa äldsta spår av mänsklig bosättning som hittills hittats i Europa.

Kommittén beslutade även att utöka världsarvet Bauhaus. I tillägg till de byggnader som upptogs på listan 1996, räknas nu även skolan Bundesschule des Allgemeinen Deutschen Gewerkschaftsbundes i Bernau, samt fem loftgångshus i Dessau-Roßlau till UNESCO-världsarvet. 

Petra Hedorfer, styrelseordförande för DZT, förklarar: 

– Tyskland är redan idag européernas kulturresmål nummer 1. År 2014 lanserade vi temakampanjen "UNESCO-världsarvsplatser i Tyskland – hållbar kultur- och naturturism” för att öka kunskapen och locka en internationell publik att uppleva Tysklands världsarv ur ett hållbart perspektiv. Dessa nya fynd och vittnesmål från mänsklighetens kulturhistoria som upptagits på UNESCO:s världsarvslista kommer att ge ytterligare impulser för reselandet Tyskland. Vi planerar att lansera en temakampanj för att lyfta Bauhaus 100-årsjubileum år 2019.

Den som vill uppleva istidskonstverken kan göra detta i olika historiska museer i Baden- Württemberg. Det urtidshistoriska museet Blaubeuren med tyngdpunkt på den äldre stenåldern hyser vid sidan av andra originalfynd även venusfigurinen ”Venus vom Hohle Fels” och tre av istidsflöjterna. Besökarna kan beundra fynden vid olika stationer i museet men även själva prova på att arbeta med verktyg från stenåldern.

I universitetsmuseet i Tübingen kan man bland annat se den 40 000 år gamla Vogelherd-hästen av mammutelfenben. Vogelherdgrottan är en del av den arkeologiska parken Niederstotzingen. Ytterligare artefakter från jägar- och samlartiden kan beundras i den stående stenåldersutställningen i Landesmuseum Württemberg i Stuttgart.

Utomhusområdet vid Bauhaus-skolan Bundesschule Bernau norr om Berlin är öppet för allmänheten året om. De enskilda byggnaderna presenteras på informationstavlor. Föreningen baudenkmal bundesschule bernau e.V. anordnar guidade visningar inuti byggnaderna och dessa kan bokas i förväg.

Loftgångshusen hör till området Dessau-Törten och här erbjuds dagliga guidade turer. Under turen som tar cirka en timme ingår även ett besök i visningslägenheterna i loftgångshusen. 

Utförlig information om UNESCO:s världsarvsplatser i Tyskland hittar du på webbplatsen www.germany.travel.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.