Nästa artikel
Julmarknad med historisk klang i Sigtuna
RESTIPS

Julmarknad med historisk klang i Sigtuna

Publicerad 22 oktober 2019 (uppdaterad 22 oktober 2019)
Att bege sig till Sveriges äldsta bevarade stad för att fira julen fyller många med vördnad. Här går man i de historiska kvarteren och njuter av att staden nog skulle kännas igen av dåtidens befolkning. Vill man fira en historisk julmarknad är det hit man ska åka.

Stora gatan. Stora torget. Sveriges minsta rådhus. Allt förpackat i en charmig träidyll. De låga trähusen är väldigt låga. Att gatan är stor är inte något vi skulle hålla med om idag. Men stor i bemärkelsen historisk är den det definitivt. Viker vi av hitar vi ett kafé, Tant Bruns. Det finns fler efter Stora Gatan men Tant Bruns är speciellt och något man absolut inte får missa. Här njuter man av kaffet och en så färsk kanelbulle att den smälter i munnen. Vid julmarknadstid sitter man inte i trädgården, den där bondsyrenerna doftar så ljuvligt på våren att det känns overkligt. Kaffet serveras i kaffekannor som är långt från moderna. Idag. Miljön är oemotståndlig. Inte bara på Tant Brus kafé. Det gäller hela staden som man kunnat datera till år 980. Bara det. Ett tresiffrigt tal. Inte alls vanligt i Sverige.

Erik Segersäll visste vad han ville. Med den centralt placerade nya kyrkan där utsikten över Sigtunafjärden var extra fantastisk skulle den nya tiden ringas in i det av Sigismund inhängnade området, tunan. Hans namn skulle leva för evigt i stadens namn. Innan var här vikingatid. Nu skulle vår moderne kung ändra det grundläggande, samhällets fundament. Han skulle vara den som ledde oss in i en ny era. Den som pekade mot framtiden med samma beslutsamhet som när staden anlades. För stormännen och bönderna i omgivningarna var avgörandets stund inne, skulle man vara med eller ställa sig utanför?

Sigtuna bär på fler historier, som den om Olof Skötkonungs dotter Ingegerd Olofsdotter. En mäktig kvinna som genom sitt äktenskap med fursten Jaroslav blev storfurstinna i Kiev och senare ortodoxt helgon, Sankta Anna. En historia väl värdig att sätta sig in i med kopplingar till denna idylliska stad.

Faktum är att den ursprungliga stadsplanen i stort sett är bevarad och de tusen invånarna lika många då som nu. Men nej, de låga trähusen är betydligt modernare, från 1700-talet ungefär. Rådhuset invigdes 1744 och byggdes på initiativ av borgmästare Eric Kyhlman. Det är Sveriges minsta bevarade, ser ut som ett dockhus, byggnadsminnesförklarades 1971 och har omvandlats till ett museum. Vill man gifta sig i en romantisk miljö ligger den här lokalen bra till.

Det är en av Sveriges mest charmerande och välbevarade trästadsidyller. Och minsta. Men vad gör det att staden är liten när man vandrar mellan julbodarna efter Stora Gatan. Erik Segersälls huvudgata. Där dofterna av pepparkakor och glögg ger stora upplevelser men även utanför Sigtuna Stadshotell, bakom Turistbyrån samt i Drakegårdens trädgård. Knallarna står i rad, juldekorationer i överflöd och mängder av hantverk för den som vill ha något att ge bort eller dekorera hemmet med.

Jo, en julmarknad av den här karaktären känns som något extra, något som inte finns överallt. Något man åtminstone bör se en gång.

Julmarknaden pågår de fyra söndagarna 1:a, 8:e, 15:e och 22:a december mellan kl 11.00-16.00. Sigtuna Museum och Rådhuset har fri entré och samma öppettider som julmarknaden har. Gratis parkering på angivna platser.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.