Bild
Nästa artikel
Karlskrona by Bike – vi utforskar cykelleder och ställplatser

Karlskrona by Bike – vi utforskar cykelleder och ställplatser

BLEKINGE

Örlogsstaden Karlskrona är som gjord att besöka med husbil och cykel. Vi tipsar om ställplatser och cykelleder.

Det är något speciellt med att rulla in i Karlskrona.

Denna vackra skapelse vid havet, rejält förfulad under rivningshysterin på femtio- och sextiotalen, men fortfarande en praktfull skönhet svunnen ur svensk örlogshistoria för trehundrasextio år sedan då Karlskrona åter blev svenskt.

Knappt tjugotvå år efter det att danskarna lämnade Blekinge grundade Karl XI Karlskrona som huvudbas för den svenska marinen. Ett arv som syns tydligt än idag.

Bortsett från klassiska cykelleder mellan byarna utvecklas en applikation för ­mobiltelefoni – Ark 56 – med tips om kajak-, cykel-, båt- och vandringsleder i kustlandskapet. Först i sommar är allt klart att användas.

TA DIG RUNT KARLSKRONA

Hyra cykel i Karlskrona:

Det finns en rad ­cykeluthyrare runtom i Karlskrona. De flesta hotell, campingplatser och stuguthyrare har cyklar att hyra ut.

I centrala Karlskrona hyr Sportkompaniet ut cyklar på Hantverkaregatan 9. Räkna med 100 kr per dag, 170 kr för två dagar och 230 kronor för tre dagar. Sportkompaniet tfn 0455-147 60.

Även Dragsö ­Camping tfn 0455-153 54 och Aspö ­Skärgårdskiosk tfn 072-384 78 18 hyr ut cyklar.

 

Ta dig runt med hyrbåt:

Karlskrona Sjötaxi ­www.­karlskronasjotaxi.se kör beställningstrafik i den östra skärgården.

Trots en fantastisk vacker skogsbygd är havet och närheten till den blekingska skärgården den främsta orsaken till att människor söker sig till Karlskrona. Med all rätt.

Från ställplatsen i Handelshamnen är det bara ynka tio minuters promenad till Stortorget, där du bland annat hittar Tyska Kyrkan, Fredrikskyrkan och statyn av Karl XI.

Tio minuter åt andra hållet hittar du Stumholmen med mytomspunna Marinmuseum och ubåtarna Neptun och Hajen i ubåtshallen.

Det här en helt unik möjlighet att ta del av den svenska marinens historia. Jag har hört så mycket om alla dessa platser, inte minst Gåsefjärden och Torhamnsskär under oroligheterna med den ryska ubåten U 137 i början av 1980-talet och så plötsligt står man här, i händelsernas centrum, och tittar på två av marinens mest uppseendeväckande ubåtar, säger Göran Olofsson från Linköping som tycker att den blekingska skärgården är utmärkt att cykla i.

Inte minst för en person med ett uttalat militärt intresse.

Saltö Badplats. En favorit i Karlskrona. || Missa inte pittoreska Brändaholm bara ett stenkast från Fisktorget. || Barnen älskar pauserna vid havet. Bada måste man – annan dör man.
Saltö Badplats. En favorit i Karlskrona. || Missa inte pittoreska Brändaholm bara ett stenkast från Fisktorget. || Barnen älskar pauserna vid havet. Bada måste man – annan dör man.

Bortsett från klassiska sevärdheter mitt inne i stadskärnan finns det gott om öar, kobbar och skär att upptäcka i Karlskrona. Till många av öarna (de största) kan man åka båt, medan de mindre öarna är helt avstängda för alla som inte äger – eller vill hyra – en egen båt.

Missa inte ett besök på vackra Aspö som trafikeras med Trafikverkets kostnadsfria färja från Handelshamnen. Från centrum till Aspö tar överfarten 25 minuter och du kan ta med både bil, cykel, husvagn och husbil.

Sommartid kan du övernatta vid Aspö Folkets hus där föreningen erbjuder campingfaciliteter mellan juni och augusti.

När du ändå är på Aspö är ett besök på Drottningskärs kastell att rekommendera, där du på nära håll kan studera fästningsbyggarkonsten som gjort Karlskrona världskänt inom örlogsbranschen.

Fästningen ritades av arkitekten Erik Dahlberg och utgjorde en av två viktiga befästningar på var sida om inloppet till Örlogshamnen, på Drottningsskär och på Kungsholmen på andra sidan sundet.

Efter ett par nätter mitt inne i Karlskrona, med fantastiska cykelutflykter till stadskärnans samtliga öar känns det lockande att fortsätta till en lugnare del av skärgården.

Vi väljer ställplatsen i Sandhamn, blott två kilometer från Lena Königs mysiga kafé Måsen i Torhamn.

Från Torhamn kan du ta båten till Inlängan och Stenshamn ute i skärgården eller fortsätta med båt inåt Karlskrona med byte i Ungskär.

Den som är fågelintresserad bör givetvis inte missa Torhamns udde där hundratusentals fåglar varje år passerar under flytten söderut (eller norrut på försommaren).

Själva tar vi cyklarna tillbaka till ställplatsen i Sandhamn och njuter av enastående ljusskiftningar i havsbandet just då kvällen övergår i natt.

Sandhamn är en avkopplande oas.
Sandhamn är en avkopplande oas.

– Det här är en helt magisk plats. Vi uppskattar verkligen närheten till havet utan att ställplatsen på något sätt är tillfixad.

Ställplatser ska vara enkla, men funktionella och ligga på vackra platser där man kan njuta av en stad – eller som här – naturen på första parkett, säger Gerhard Schön från Berlin och får medhåll av Ulrik Ottosson och Hampus Melin som uppskattar cyklingens möjligheter i Karlskrona.

– Med cykelns hjälp kommer man enkelt fram och kan snedda mellan gator, stigar och cykelbanor. Dessutom kan man ta med cykeln på skärgårdsbåtarna och njuta av naturens storslagenhet runt om i hela kommunen. 

Det kallar jag upplevelse, säger Ulrik Ottosson.

Badrundan Karlskrona city

Hela rundan är cirka 12 km.

Hoppa upp på cykeln och upplev Karlskronas bästa citystränder. Prova klipporna på Stakholmen (kanske inte världens bästa bad, men oj så läckra klippor) och stränderna vid Saltö Badplats (plus för klipporna), Dragsö Camping, Långö och Stumholmen.

Enklast är att hyra en cykel i city eller utgå från en av stränderna längs vägen.

Populära Dragsö Camping har tjugo fina cyklar för uthyrning och likaså Sportkompaniet mitt inne i stan. Från Dragsö Camping är det runt fem kilometer till Långö Badplats och knappt 4 km till ­Marinmuseum och Stumholmen.

 

Karlskrona centrum – Torhamn

Cirka 32 km beroende på vägval.

Starta i centrala Karlskrona och följ Borgmästarkajen förbi Fisktorget och Blekinge Museum på väg norrut.

Håll västra sidan av Pottholmen och följ Sunnavägen förbi Tullparken, Bergåsa, Lyckeby och Lösen. Strax efter Barnens Gård håller du höger på Öljersjövägen och cyklar parallellt med E22:an till Torsträva.

Cykla inom Trummenäset och Ramdala innan du kommer ut på Torhamnsvägen alldeles norr om Hallarum. Härifrån är det drygt 10 km till hamnen i Torhamn. Missa inte kafé Måsen i Torhamn.

Från Torhamn kan du ta båten tillbaka till Karlskrona. Tänk på att du enbart får ta med cykeln ombord i mån av plats.

För att vara på den säkra sidan bör du ringa Skärgårdstrafiken och dubbelkolla om cykeln verkligen får plats. Tfn 0455-783 31. ­www.­blekingetrafiken.se

 

Världsarvsrundan

Cirka 3 km beroende på vägval.

Börja centralt och upplev Stortorget mitt på Trossö (den högsta punkten på ön) under överinseende av självaste Karl XI (som står staty på torget), Fredrikskyrkan, Tyska Kyrkan och fantastiska Glassiären där du kan njuta av enorma glassar i hemtillverkade våffelrån.

Rulla vidare till Amiralitetsparken där den väldiga klockstapeln imponerar och fortsätt till Björkholmen, Gamla Varvet med repslagarbanan, Kungsbron med Bastion Aurora – det var här som militärer och borgare samlades för att välkomna både kungar och sändebud under Karlskronas imponerande historia.

Missa inte Amiralitetskyrkan, gubben Rosenbom (med församlingens fattigbössa) och fantastiska Stumholmen med Marinmuseum, hangarer och Slup- och barkasskjulet.

Glöm inte att ta med badkläder då en av Karlskronas mest populära badstränder ligger på Stumholmen (alldeles utanför Marinmuseum).

Fantastiska cykelvägar längs havsbandet. || Härliga cykelvägar fri från annan trafik.
Fantastiska cykelvägar längs havsbandet. || Härliga cykelvägar fri från annan trafik.

Karlskrona – Senoren, Sturkö och Tjurkö

Cirka 33 km.

Hoppa på cykeln mitt inne i Karlskrona och cykla norrut via Pottholmen, Pantarholmen och Bergåsa och vidare österut genom Lyckeby, Lösen, Öljersjö och Trummenäset innan du håller söderut och fortsätter ut på Senoren, Sturkö och Tjurkö.

Missa inte Brofästet Senoren med Baltic Kafé där du kan äta kroppkakor, stekt sill eller god laxtallrik.

Har du tid och möjlighet att stanna över natt på Sturkö eller Tjurkö så är solnedgångarna magiska.

Den långgrunda badplatsen vid Sturkö Camping är dessutom populär bland barnfamiljer.

Från Finskan på Tjurkö kan du ta båten tillbaka till Fisktorget. För att vara säker på att cykeln verkligen får plats ombord bör du ringa Skärgårdstrafiken 0455-783 31.

 

Karlskrona – Hasslö

Knappt 35 km.

Från Trossö tar du Aspöfärjan till Aspö och fortsätter rakt över ön (4,7 km) eller via Bäck och Kroken till Djupvik på Aspös västra sida (6,7 km).

Härifrån hoppar du ombord på M/F Flaggskär som tar dig över sundet till Hasslö Horn (10 minuter). Fortsätt rakt över Lilla Hawaii – jo det är så lokalborna kallar Hasslö – och ta en avstickare förbi sandstranden Sandvik som är den bästa på hela Hasslö.

Missa inte Hasslö Hamnkafé i Garpahamnen och cykla norrut mot E22:an via Almö. Strax norr om Carlskrona Golfklubb (Hjortahammar) tar du höger mot Nättraby och följer småvägarna genom Grönadal.

Från Nättraby följer du sedan cykelvägen tillbaka till Karlskrona via Sunnavägen, Bergåsa, Pantarholmen och Pottholmen.

 

Kustvägen Torhamn – Kristianopel

Cirka 55 km.

Från Torhamn följer du kustvägen norrut till fantastiska Kristianopel via Sandhamn (missa inte hamnkrogen, Sail Inn, i Sandhamn, Truseryd, Svanhalla, Orranäs (Orranäs Gårdsmejeri) och Lavendelgården i Olsäng (med gårdsbutik).

Långt bort i öster väntar ett pärlband av mysiga små byar som följer dig hela vägen upp till ­Kristianopel. Väl i Kristianopel kan du njuta av pittoreska gränder, härliga trädgårdar, god fika på kafé Sött & Salt och enastående bad bakom campingen.

Det går buss tillbaka till Karlskrona från Kristianopel, men tyvärr får du inte ta med dig cykeln ombord.

STÄLLPLATSER

Karlskrona Stadsmarina

GPS: N56°09’57” E15°35’37”

Sandhamn Marine

GPS: N56°05’37” E15°51’19”

Aspö Folkets Hus

GPS: N56°06’45” E15°32’12”

Garpahamnen Hasslö

GPS: N56°06’09” E15°28’27”

CAMPINGPLATSER

Dragsö Camping

GPS: N56°10’23” E15°34’03”

Skönstavik Camping

GPS: N56°12’06” E15°36’19”

Trummenäs Camping

GPS: N56°09’40” E15°43’45”

Sturkö Camping

GPS: N56°05’12” E15°41’54”

Gissleviks Camping

GPS: N56°06’12” E15°49’06”

Björkenäs Camping

GPS: N56°09’38” E15°55’22”

Taggar: Restips

Det är något speciellt med att rulla in i Karlskrona.

Denna vackra skapelse vid havet, rejält förfulad under rivningshysterin på femtio- och sextiotalen, men fortfarande en praktfull skönhet svunnen ur svensk örlogshistoria för trehundrasextio år sedan då Karlskrona åter blev svenskt.

Knappt tjugotvå år efter det att danskarna lämnade Blekinge grundade Karl XI Karlskrona som huvudbas för den svenska marinen. Ett arv som syns tydligt än idag.

Bortsett från klassiska cykelleder mellan byarna utvecklas en applikation för ­mobiltelefoni – Ark 56 – med tips om kajak-, cykel-, båt- och vandringsleder i kustlandskapet. Förs

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Sista chansen! Läs alla artiklar utan kostnad

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. Testa nu helt gratis. Inget kreditkort behövs och provperioden avslutas automatiskt.

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.