Bild
Nästa artikel
Nytt naturreservat i Dalsland

Nytt naturreservat i Dalsland

DALSLAND

Trone mosse, i södra Dalsland, blir naturreservat och är en trevlig plats att besöka för alla som gillar fågelskådning.

Det stora och mestadels öppna området är ett viktigt hem för ljungpipare och sumpnycklar. Ljungpiparens sorgsna spel fyller luftrummet om våren, medan sumpnycklarna sprider sitt rosaröda ljus över markerna om sommaren.

Trone mosse omfattar en bit av ett större skog- och myrkomplex öster om sjön Långhalmen, på gränsen mellan Dalsland och Bohuslän. Det skyddade området, som ligger i Vänersborgs kommun, är cirka 30 hektar stort.

Reservatet består av sumpskog, tallskog och myrmark. Den stora, öppna och ganska ostörda mossen ger goda förutsättningar för en rad våtmarksfåglar att trivas. Exempelvis ljungpipare och grönbena.

Här blommar också stora mängder sumpnycklar, som är en smäcker orkidé, i juni och juli.

Även skogen kring mossen ingår i naturreservatet och träden bildar en nödvändig skyddszon för mossens invånare. 

Trone mosse är också ett Natura 2000-område. Det betyder att naturreservatet ingår i Europeiska Unionens nätverk av skyddade områden i medlemsländerna.

Själva naturreservatet har ingen camping men det finns flera på någon mils avstånd. Sörbostrands camping ligger vid Vänerns strand, Stenrösets camping något söderut och Lyckornas Caravan camp något väster om mossen som du hittar centralt mellan Uddevalla, Vänersborg och Lane.

Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.