Bild
Nästa artikel
Pataholm, en idyll i trä

Pataholm, en idyll i trä

RESTIPS

Strax norr om bron till Öland finns Sveriges minsta köping, en idyll där de påkostade trähusen från 1800-talet ligger vid de kullerstensbelagda gatorna. Har du inte hunnit besöka Pataholm än är det dags att planera in ett besök!

För att uppnå den där härliga känslan där historian verkligen omsluter oss beger vi oss gärna till miljöer där det gamla finns orört. En sådan ort är Pataholm som ligger på en egen udde ut mot Kalmarsund och det lilla samhället kommer att både förvåna och överraska dig. Platsen är inte helt okänd men nog kan vi ändå säga att platser som Söderköping och Trosa klingar mer välbekant. Idag är det lilla samhället en inspirerande idyll med flera hembygdsgårdar, ett café och hantverksbutiker.

Att Pataholm har anor märks på dess historia som går tillbaka till 1400-talet då platsen var en marknads- och hamnplats. Här har danskarna härjat och bränt, strider stått om handelsrätten där Rikets Råd 1527 till och med förbjudit den till att alla handelsmän i Kalmar 1620 var tvungna att vara bosatta där.

Runt 1700 var Pataholm den största marknadsplatsen efter Smålandskusten och rikedomen kom till uttryck i den småstadsidyll vi idag kan besöka. Här skeppades timmer och byggdes båtar i den egna varvsindustrin, kanske en delförklaring till att husen byggdes i trä när många andra rika orter gick över till att bygga stenhus som i Borgvik. Visst finns det fler sådana små och charmiga trästäder där man kan nämna både Eksjö och Hjo men det lilla formatet och den bevarade miljön gör Pataholm till något alldeles speciellt. Kanske därför som den under en kort men expansiv period på 1880-talet blev en populär brunns- och badort, en tid när det blev omåttligt populärt för överklassen att njuta av livets goda. Oturstid följde och expansionen kom av sig när Pataholm inte fick den järnvägsförbindelse man hoppats på och fartygen blev större än vad hamnen kunde ta emot. Möjligen kan dagens cirka tjugo bofasta invånarna se det som sin lycka när de kan skryta med att bo i sveriges minsta, men möjligen charmigaste, köping.


De senaste årtiondena har fler och fler upptäckt orten där torgbrunnen med sitt brunnskar av hopfogade kalkstensplattor har en central plats, Hullgrensgården ståtar med sin gamla handelsbod och societetssalongen från senare delen av 1800-talet, ett intressant fotomuseum bjuder på dåtidshistoria och en samling av konstnären Oscar Hullgrens verk ger inspiration. På sommarhelgerna ordnas guidningar.

Gör en avstickare om du är på väg till Öland eller varför inte kombinera med en längre tur efter den vackra kuststräckan, det finns en hel del att se och i närheten ligger exempelvis Kalmar slott och Karlskrona.

GPS: N56°54´58", E16°25´41"
Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.