Bild
Nästa artikel
Gästhamnen i Mellanfjärden.
Gästhamnen i Mellanfjärden.

Resa: Mellanfjärden är en oas längs södra Norrlandskusten

Gävleborg

Tänk dig en enkel camping ända nere vid havet där båtarna ligger på rad och servicehuset är alldeles nybyggt. En mysig oas med närhet till genuint hantverk, bad, mat och fina skogspromenader.

Det är svårt att inte älska Mellanfjärden, denna genuina oas längs den södra Norrlandskusten där fisket varit en naturlig del av vardagen så länge människor kan minnas. 

Fortfarande är fisket betydelsefullt även om fritidsbåtarna sedan länge har ersatt trålarna i hamnen. Vintertid ligger det fortfarande ett par Piteåtrålare i Mellanfjärden, vars besättning följer strömmingen söderut under hösten och låter båtarna ligga kvar i hamnen tills isarna återigen släpper sitt grepp om havet och trålningen tar fart på nytt. 

För Mellanfjärdsborna, totalt bor det omkring 150 åretruntboende i byn har Piteåfiskarna på något sätt blivit synonymt med årstiderna då hösten infaller först när båtarna ligger vid vinterkaj och våren inte återvänder förrän trålarna kastar loss och följer stimmen norröver ända upp i Bottenviken.

Trots att Mellanfjärden framförallt lockar människor på genomresa finns det andra som väljer att stanna. Sådana som inser charmen med att bo havsnära och samtidigt ta del av infrastruktur i form av affär, restaurang och lättillgänglig natur. 

Den gångna sommarens pandemi har fått flera korttidsgäster att stanna längre än planerat då skrivbordsjobb helt enkelt går att utföras från husvagnen med havsutsikt. De digitala förutsättningarna är nämligen utmärkta och det finns dessutom wifi i servicebyggnaden. 

– Vi märker att besökare på genomresa ofta återvänder någon vecka senare för att stanna i ytterligare några nätter. Man har helt enkelt gillat campingen och vill ge sig tid att njuta av Mellanfjärdens skönhet, säger Katarina Lennare, som i sommar varit hamn- och campingvärd åt föreningen Mellanfjärdens Fiskehamnsförening som driver gästhamnen och campingen. 

– Du skulle se vår gästbok. Ibland när jag är trött brukar jag tanka energi genom att läsa gästboken för att helt enkelt minnas alla fantastiska besökare som hälsat på oss i sommar. 

För en utomstående är fjärdarnas placering på intet sätt logisk. Mellanfjärden ligger längst i söder följt av Sörfjärden en bit norrut och så ­Norrfjärden längst upp i norr, den enda som hamnar rätt rent geografiskt. 

– Jo det är rätt kul det där, men orsaken är att byarna tidigare tillhörde olika kommuner. Norrfjärden och Sörfjärden låg mycket riktigt längst norr- respektive söderut i Gnarps kommun men när kommunerna slogs samman 1974 hamnade plötsligt Mellanfjärden längst söderut vilket kan vara lite förvirrande, skrattar multientreprenören Eva Brusell som tillsammans med sin man driver hotell Mellanfjärden, Restaurang Sjömärket och äger ett antal fastigheter i byn. 

"Vi märker att besökare på genomresa ofta återvänder någon vecka senare."
Gästhamnen mellan hamn­magasinet och restaurang Sjömärket.
Gästhamnen mellan hamn­magasinet och restaurang Sjömärket.
Resa: Mellanfjärden är en oas längs södra Norrlandskusten
Hamnmagasinet drivs av ett tjugotal ­konstnärer som tillsammans säljer slöjd, hantverk och design. På ­ovan­våningen finns ett galleri.
Hamnmagasinet drivs av ett tjugotal ­konstnärer som tillsammans säljer slöjd, hantverk och design. På ­ovan­våningen finns ett galleri.
Mysiga miljöer vid båthus­kanalen i Mellanfjärden.
Mysiga miljöer vid båthus­kanalen i Mellanfjärden.

Precis som vanligt reser vi sällan välplanerat utan följer lusten att stanna efterhand som dagarna går. Fördelen med Mellanfjärdens Camping är att elplatserna, i dagsläget tolv stycken (fler projekteras) inte går att boka vilket påminner om en ställplats där den som kommer tidigt helt enkelt får plats. Däremot blir man aldrig utestängd, men kan tvingas övernatta utan el vilket passar oss utmärkt. Trots regntunga moln och vind från havet ger campingen nämligen ett mysigt familjärt intryck inramad av kanalen med båthus och pittoreska fiskehamnsmiljöer. Den vikarierande värden Lasse Johansson fixar snabbt fram en plats med el nästan allra närmast servicehuset. 

– Det är klart att ni ska bo centralt en kväll som denna då regnet hänger i luften, säger Lasse som tidigare arbetat som hamn- och campingvärd, men som nu bara rycker in vid behov. 

De flesta som besöker Mellanfjärden kommer för Kustvägens eller Trolska skogens skull. 

Formgivaren Vicci Andersson Sjöbom ­jobbar på hamn­magasinet och formger bland annat kollektionen Granris Medelpad.
Formgivaren Vicci Andersson Sjöbom ­jobbar på hamn­magasinet och formger bland annat kollektionen Granris Medelpad.
Lasse Johansson har tidigare varit värd på campingen, men hjälper numera till vid behov.
Lasse Johansson har tidigare varit värd på campingen, men hjälper numera till vid behov.
I hamnmagasinet finns olika typer av hantverk till salu. Till exempel slöjd, smide och textilier.
I hamnmagasinet finns olika typer av hantverk till salu. Till exempel slöjd, smide och textilier.
Mellanfjärdens camping och gästhamn

Campingen drivs av Mellanfjärdens Fiskehamnsförening och är endast sommaröppen.

Äta: Restaurang Mellanfjärden vars specialitet
är fisk från havets skafferi. www.mellanfjarden.se  

Missa inte: En vandringstur längs Kustleden
(norra och södra delen) samt ett besök på populära Trolska skogen www.trolskaskogen.se 

Antal platser: 12 platser med el. Cirka trettio husvagns- och husbilsplatser utan el. 

Kostnad: 210 kr/dygn + 40 kr för el. 

Adress: Hamnvägen, 829 96 Jättendal

Kontakt: Campingvärd 070-663 60 21

Campingen är enkel, men erbjuder bra faciliteter och närhet till allt.
Campingen är enkel, men erbjuder bra faciliteter och närhet till allt.
Service­byggnaden på Mellanfjärdens camping är helt nybyggd till 2020.
Service­byggnaden på Mellanfjärdens camping är helt nybyggd till 2020.

Kustvägen tar dig längs Norrlandskusten den 75 km långa sträckan mellan Hudiksvall och Sundsvall, genom storskog, åkermark och hav i gränslandet mellan Hälsingland och Medelpad. En vacker körsträcka som passar utmärkt för den som tröttnat på E4 och hellre vill glida fram genom landskapet i jakt på mysiga platser där man kan stanna. Dessutom finns det fina vandringsleder både här och där och goda chanser att se häxor, tomtar och troll på enastående Trolska skogen knappt en kilometer söder om Mellanfjärden. 

Under hösten och vintern 2020/2021 kommer det enorma stickprojektet Sticka en sjö att ta form i Trolska skogen där hundratals deltagare i hela landet stickar varsin bit av ett konstverk hemma i soffan som sedan skickas till Mellanfjärden. Det kan vara ett stycke vatten i blå eller gröna nyanser eller fiskar, paddor, sjöodjur eller vattenfåglar i olika färger – som sedan sätts samman i ett enormt konstverk som läggs ut över den 300 kvadratmeter stora sjön utan vatten. 

– Vi tror att det här projektet kan skapa hopp, glädje och framtidstro och hoppas att utmaningen ger deltagarna (just nu är det fler än 600 personer) energi och skaparglädje under en tid då många sitter i hemkarantän, säger Helena Trosell på Trolska skogen. 

De guidade sagoturerna i Trolska skogen, med fantastiska skådespelare och historier är gott och väl en sprängfylld måsteupplevelse i Mellanfjärden, där barn mellan två och nio år lockas till skratt, bus och lek i den trolska skogen. På grund av den pågående pandemin har årets alla föreställningar skett utomhus, i vanliga fall genomförs delar av föreställningen i typiska sagohus, och alla besök måste förbokas online numera. Hur det blir 2021 är det ännu ingen som vet.

"Hundratals deltagare i hela landet stickar varsin bit av en sjö hemma i soffan."

Efter en härlig lunch i husbilen följer vi Grönviksvägen söderut från campingen (skyltat Kustleden), förbi Saltspannviken, Koharet och Malen rakt över höjden till Koffsand, den närmaste sandstranden i Mellanfjärden med bra vindskydd av både Vitskatudden och Knökshäll. Det är kallt i vattnet, men stranden ger ändå en skön känsla av sand mellan tårna. Den som hellre vill hoppa i plurret från en brygga kan givetvis göra så inne i Mellanfjärden eller fortsätta upp till havsbadet i Sörfjärden, ytterligare en, för oss, oupptäckt pärla längs kusten. 

Precis som många andra som planerar att göra ett kort övernattningsstopp i Mellanfjärden blir vi kvar i ytterligare en natt då byn har så mycket att upptäcka. Bara en sådan sak som att det finns restaurang, butik, härliga naturreservat och en fantastisk hantverksbutik med tillhörande galleri i det mysiga hamnmagasinet tvärs över restaurang Sjömärket.  

– Vi är ett tjugotal konstnärer som driver butiken gemensamt. Vi bemannar butiken enligt ett rullande schema och säljer varandras konst och hantverk, säger formgivaren Vicci Andersson Sjöbom som får den lokala konsten att låta så självklar. En av favoriterna blir snabbt Viccis kollektion Granris Medelpad som är ett stilrent mönster inspirerat av Medelpads landskapsblomma granen och traditionella norrländska stickmönster. Bortsett från tyg på metervara finns också sammetskuddar, kökstextilier och bruksföremål som smörgåsplattor, brickor och skärbrädor. Dessutom finns det gott om keramik, textilier, trähantverk, smide och fantastiska tavlor. Utställningarna skiftar, men ger en utmärkt möjlighet att stifta bekantskap med lokala förmågor som utan tvekan är här för att stanna.

Trolska ­skogen ger barn – och vuxna – möjlighet att möta troll och häxor.
Trolska ­skogen ger barn – och vuxna – möjlighet att möta troll och häxor.
Skogen ger fina teatermiljöer i Trolska skogen.
Skogen ger fina teatermiljöer i Trolska skogen.
Koffsand ligger bara en kort promenad bort från Mellanfjärdens Camping och gästhamn.
Koffsand ligger bara en kort promenad bort från Mellanfjärdens Camping och gästhamn.

I sommar har antalet besökare ökat betydligt i Mellanfjärden.  

– Det är underbart att möta människor från södra Sverige som aldrig varit norr om Dalälven förut. Skåningar som upptäckt att Skåne verkligen är platt efter att ha upptäckt Norrlands fjäll och vidder och stormtrivs längs Norrlandskusten, säger campingvärden Katarina Lennare, som själv lämnade Stockholm för några år sedan för ett friare liv på landsbygden. 

– En vackrare plats än Mellan­fjärden går inte att hitta, säger Katarina.

Superduktiga skådespelare bjuder på trollkonster i Trolska skogen.
Superduktiga skådespelare bjuder på trollkonster i Trolska skogen.
Fina promenadstråk på spänger genom skogen.
Fina promenadstråk på spänger genom skogen.
Den som har tur kan hitta mycket blåbär.
Den som har tur kan hitta mycket blåbär.
Resa: Mellanfjärden är en oas längs södra Norrlandskusten
Lugnet vid kusten är påtagligt när man kommer ner till strandremsan.
Lugnet vid kusten är påtagligt när man kommer ner till strandremsan.
Anekdot

På något sätt är coronapandemin extra aktuell i Mellanfjärden vars socken drabbades hårt av spanska sjukan 1918. 

Under två månader på hösten samma år dog 29 personer i socknen. Sjukvården var extra ansatt och mängden insjuknade betydligt fler än mängden dödsfall. 

Missa inte allmänläkaren Agneta Iveslätt Bohmans text i Läkartidningen från 2014 (finns på nätet) där hon systematiskt beskriver spanska sjukans utveckling, den värsta pandemin i mänsklighetens historia som bara i Sverige skördade 38 000 liv.

Taggar: Restips

Det är svårt att inte älska Mellanfjärden, denna genuina oas längs den södra Norrlandskusten där fisket varit en naturlig del av vardagen så länge människor kan minnas. 

Fortfarande är fisket betydelsefullt även om fritidsbåtarna sedan länge har ersatt trålarna i hamnen. Vintertid ligger det fortfarande ett par Piteåtrålare i Mellanfjärden, vars besättning följer strömmingen söderut under hösten och låter båtarna ligga kvar i hamnen tills isarna återigen släpper sitt grepp om havet och trålningen tar fart på nytt. 

För Mellanfjärdsborna, totalt bor det omkring 150 åretruntboende i byn har Piteåfiskarna på något sätt blivit

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Sista chansen! Läs alla artiklar utan kostnad

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. Testa nu helt gratis. Inget kreditkort behövs och provperioden avslutas automatiskt.

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.