Bild
Nästa artikel
Vid platserna närmast havet kan du njuta av en svalkande havsbris.
Vid platserna närmast havet kan du njuta av en svalkande havsbris.

Resa: S:t Anna skärgård

Restips

Med sitt idylliska läge alldeles vid havet är campingplatsen Skärgårdsbyn Mon en av Östergötlands riktiga pärlor. Som om skärgårdsgemytet i sig inte vore gott nog, ståtar anläggningen dessutom med spabad, bastuflotte och en riktigt bra skärgårdskrog.

Vattnet kluckar mot bryggan, solen står högt på himlen och havsluften svalkar skönt i försommarvärmen. Med fötterna ledigt trädda i mina flip-flops sitter jag tillbakalutad i en loungefåtölj och väntar på en bit mat. Tillsammans med min vän Marcus Johansson har jag traskat ner till Båthuset SkärgårdsBistro som ligger strax intill Skärgårdsbyn Mons husbils- och husvagnsplatser. Efter en stund kommer Marcus gående längs bryggan med en tallrik i vardera handen, som han varsamt ställer ner på bordet. Som bekant smakar mat alltid gott utomhus, men den här lunchen är något alldeles extra. Maj månad visar sig från sin allra bästa sida, vi föräras möjligheten att beskåda havet från första parkett och portionen med sotad lax, färskpotatis och kall sås är synnerligen vällagad. Bättre än så här blir det inte.

– Är det här lagom spänt, ropar en pojke, som just har hoppat i land från sin familjs båt och nu är i färd med att förtöja förtampen runt en av bryggpålarna.

Närheten till havet är Skärgårdsbyn Mons främsta signum och här glider fritidsbåtarna in då och då för att lägga till vid gästbryggan. Campingen är belägen på Norra Finnö – ön sammanbinds med fastlandet via Lagnöbron – och är rena rama paradiset för skärgårdsfrälsta. De 60 platserna är förlagda på en stor gräsyta där gästerna kan få en glimt av havet från alla platser. På andra sidan grusvägen, som går parallellt med gräsytan, ligger även en stugby med cirka 80 bäddar. 

– Ska vi gå och köpa en glass, frågar jag Marcus efter måltiden, då vi har suttit mätta och belåtna i fåtöljerna en god stund.

På vägen till receptionen går vi förbi stranden där det finns kajaker, båtar och vattenskotrar för uthyrning. Strax intill ligger även en lekpark och en stor fotbollsplan där en familj förstrött sparkar på en boll i gröngräset.

Receptionen inryms i denna 
vackra trävilla.
Receptionen inryms i denna vackra trävilla.
Se och göra

Fiskrökerierna och de tusentals obebodda öarna kan besökas med båttaxi, fritidsbåt, roddbåt, kajak eller vattenskoter som kan hyras på flera olika ställen i S:t Anna, exempelvis vid Skärgårdsbyn Mons strand.

Skärgårdslinjens turbåtar gör det även möjligt att från slutet av juni till slutet av augusti båtluffa bland vissa öar i S:t Anna, Arkösund och Gryts vackra skärgårdar. Mer info: www.skargardslinjen.com

Pub Sumpen vid Tyrislöts Camping brukar arrangera tipspromenader och allsångskvällar om somrarna. Här finns även lanthandel och en vacker naturstig. Mer info på tyrislotcamping.se.

För högre puls och fler aktiviteter rekommenderas ett besök i Söderköping eller Norrköping som ligger på fem respektive sex mils avstånd.

Trevlig informationstavla om skärgårdens flora 
och fauna.
Trevlig informationstavla om skärgårdens flora och fauna.
I båthuset finns en 
enastående skärgårdskrog.
I båthuset finns en enastående skärgårdskrog.
Havsutsikten härifrån är knappast på "sandlådenivå".
Havsutsikten härifrån är knappast på "sandlådenivå".
Välj och vraka. Aktivitetsutbudet 
är brett.
Välj och vraka. Aktivitetsutbudet är brett.

Campingplatserna ovanför fotbollsplanen ligger än så länge relativt öde, endast ett tiotal ekipage står uppställda på den vidsträckta gräsytan. Det har sin förklaring i att det är så tidigt på säsongen; om någon månad kommer det att se helt annorlunda ut här.

Vi följer grusvägen som leder upp till receptionen, inrymd i en ståtlig gul trävilla som ligger på en höjd med utsikt över hela Skärgårdsbyn och havet. Här låg tidigare skärgårdskrogen men när den har flyttat ned till båthuset förbereds dessa lokaler för en lanthandel. Efter att ha köpt varsin glasstrut i receptionen fortsätter Marcus och jag att utforska området. Två servicehus passerar vi på vår rundvandring liksom en minigolfbana och en boulebana. 

Till vår stora fascination finner vi även att gästerna på campingen har möjlighet att hyra både spabad och bastuflotte, något som har potential att lyfta boendet till en ny dimension. 

Å andra sidan kan bara vistelsen i sig här närmast jämställas med en spabehandling. Det är något särdeles välgörande med miljön och luften här ute, i vad som många beskriver som landets vackraste skärgård.

Camping sedd från havet med det faluröda båthuset längst till höger.
Camping sedd från havet med det faluröda båthuset längst till höger.
Resa: S:t Anna skärgård
Grusvägen som leder upp till 
receptionen.
Grusvägen som leder upp till receptionen.
"Gästerna på campingen har möjlighet att hyra både spabad och bastuflotte."
Minigolfbanan är vackert belägen uppe på denna höjd.
Minigolfbanan är vackert belägen uppe på denna höjd.
Skärgårdskrogen erbjuder platser både inne och ute.
Skärgårdskrogen erbjuder platser både inne och ute.
Sotad lax, färskpotatis och kall sås. Somrigt värre!
Sotad lax, färskpotatis och kall sås. Somrigt värre!
SKÄRGÅRDSBYN MON CAMPING

Adress: Övre Lagnö 1, 614 98 S:t Anna

GPS: N58°21’59” E16°49’29”

Kontakt: 0121-511 33 eller info@skargardsbyn.se

Webb: www.skargardsbyn.se

Öppet: Året runt, begränsad service vintertid.

Antal platser: 60 med el.

Faciliteter: El, vatten, wc, skötrum, duschar, bastu, bastuflotte, spabad, kök, tvättstuga, latrintömning för fasta tankar, lekplats, badplats, grillplats, minigolfbana, fotbollsplan, boulebana, tv-rum, skärgårdskrog med fullständiga rättigheter, kiosk, uthyrning av kajak, båt och vattenskoter via externa företag. Campingen är ansluten till SCR Svensk -Camping.

Priser 2019: Från 260–300 kr per dygn och 1 560–1 800 kr per vecka beroende på säsong.

Taggar: Restips

Vattnet kluckar mot bryggan, solen står högt på himlen och havsluften svalkar skönt i försommarvärmen. Med fötterna ledigt trädda i mina flip-flops sitter jag tillbakalutad i en loungefåtölj och väntar på en bit mat. Tillsammans med min vän Marcus Johansson har jag traskat ner till Båthuset SkärgårdsBistro som ligger strax intill Skärgårdsbyn Mons husbils- och husvagnsplatser. Efter en stund kommer Marcus gående längs bryggan med en tallrik i vardera handen, som han varsamt ställer ner på bordet. Som bekant smakar mat alltid gott utomhus, men den här lunchen är något alldeles extra. Maj månad visar sig från sin allra bästa sida, vi föräras möjligheten at

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Sista chansen! Läs alla artiklar utan kostnad

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. Testa nu helt gratis. Inget kreditkort behövs och provperioden avslutas automatiskt.

Läs mer

Mer info

www.sanktanna.com eller på Turistinformation som håller sommaröppet vid Nedre Lagnö naturreservat
på Norra Finnö i S:t Anna.
Tel: 0121-185 00.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.