I Lenungshammar finns turist­information och kanotuthyrning. ­Campingen ligger strax bredvid.
Nästa artikel
Resa: Vildmark för alla i Glaskogen
Restips

Resa: Vildmark för alla i Glaskogen

Publicerad 15 april 2021 (uppdaterad 27 september 2022)
I Lenungshammar finns turist­information och kanotuthyrning. ­Campingen ligger strax bredvid.
Glaskogen lockar med vandringsleder, kanoting och fiske liksom vilda djur som bäver och älg. En nära vildmark bara några timmar från mellansvenska tätorter.

Allt är stilla. Så stilla det kan bli en vacker högsommardag. Det enda som hörs är skvalpet från kanotens stäv och ett lätt kluckande när paddeln griper tag och för min farkost genom spegelbilden av granar och vitbulliga moln. Det går framåt i lugn takt. 

Framåt i en viktlös värld utan krav. Tids nog gör jag strandhugg och slår mig till ro. Någonstans där varma klipphällar möter vattenbrynet och kvällssolen hänger lågt över skogens rand.  

Jag är på kanotfärd. På insjön Stora Gla, vilken vidsträckt breder ut sig mellan raggiga åsar. Det är en stor sjö med kristallklart vatten mitt i Glaskogens naturreservat i sydvästra Värmland, några mil från min bostadsort. Det är närbeläget och allt som oftast drar jag hit. För att paddla, fiska eller bara vara.

På Glaskogens camping råder ingen ­trängsel. Platserna ligger en bit isär i skogen. Som ­fricamping nästan, fast med ström.

Det är lätt att bli hemmablind även för oss friluftsentusiaster. Sugna på upplevelser bläddrar vi i kataloger och skannar webben i jakt på någon häftig destination som ska sätta vildmarksnerven i dallring. Sådana i fjällen, i Lapplands urskogar eller längre bort. Det avlägsna är exotiskt och bäst, tror vi. Men stannar vi upp och tittar oss omkring med samma nyfikna blick som fjärran resmål framkallar finns kanske äventyret bakom knuten. Så var det för mig, med Glaskogen.

Visst hade jag hört talas om området. På turistbyråerna som gjorde reklam för kanoting och vildmarksliv. Men det kändes riktat mot utlandsmarknaden. Campare från kontinenten för vilka minsta dunge var vildmark. 

Nyfiken på vad de vresiga höjderna dolde åkte jag emellertid dit för ryktet gjorde gällande att det fanns vild öring i både små och stora vatten. Och det var i ett av de mindre jag en ljum kväll i slutet av maj för många år sedan sjösatte kanoten för att utröna om ryktet var sant. 

På försommaren är chansen störst att kroka skogens skygga öringar. Granna bumlingar som visar sig med frejdiga vak efter säsongens första sländor. Några veckor håller det på tills de skira insekterna svärmat klart. Det är vädret som avgör. 

Varmt väder ger intensivt fiske under kort tid medan svalare kan dra ut på det hela till midsommar, och ännu längre, på de stora sjöarna. Hur som helst lyckades mitt premiärfiske och sedan dess har jag återvänt och ytterligare utforskat området. 

Även Stora Glas tretusen hektar med silverblank storöring, ännu blankare sik och rundbukig abborre som smakar ljuvligt i stekpannan. Och gäddorna förstås. Insjöns krokodiler, mer än tio kilo tunga. 

Glaskogens Fiskekort gäller i de flesta vatten och kompletterar man med det så kallade Glaskogskortet kan man även använda vindskydd, övernattningsstugor och rastplatser. Alla faciliteter, vandringsleder och fiskevatten finns angivna på den informativa kartan som säljs med kortet på traktens campingplatser, bensinstationer och matbutiker. 

Fiske i all ära, men egentligen är Glaskogen mer känt för kanoting. Sammanlänkat med Nordmarkens och Dalslands kanals sjösystem kommer turister från stora delar av Europa. Visst paddlar även svenskar men påfallande ofta möter man kanotister från Tyskland, Frankrike och Holland och sen några decennier även östeuropéer från Polen och Tjeckien. Länder vilka flera har egen vildmark och natur men inte Nordens stora sjöar. Och så lockar allemansrätten förstås. Att göra strandhugg och campa där andan faller på. En tid eldades det på berghällar, träd fälldes och skräp lämnades kvar. Men det har lyckligtvis minskat genom bättre information, fler sopkärl och fler toaletter. Kanske skulle det även behövas fler rastställen. 

Vindskydd för övernattning finns här och där efter sjökanterna men kan ofta vara upptagna, liksom anslutande eldstäder med vedförråd. Åtminstone i juli och augusti. Avser man ligga ute denna tid bör tält tas med. Då finns alltid någon vik eller holme att vara för sig själv på. Många har egen kanot men det går även att hyra på campingplatserna. Lämpligast i Lenungshammar nära Stora Gla, men även på Camp Grinsby söder om reservatet och Sölje Camping vid Stora Lesjön. 

Trettio mil vandringsled kräver organisation. Glasskogen är full av vägvisare och skyltar.

Kanske finns äventyret bakom knuten. Så var det för mig med Stora Gla.

Sötvattenskärgård. I Stora Glas södra vikar ligger flera holmar och skär. Här simmar ­abborre, gädda och öring i sunden.

De som vill njuta av naturen på landbacken kanske föredrar att vandra. Med 30 mil vandringsled är möjligheterna goda. Vindskydd och kojor står alltid öppna, men först till kvarn gäller. Under högsäsong kan det som vid kanoting hända att stället man tänkt övernatta på är upptaget. Även vandrare bör alltså ha tält med i ryggsäcken. 

Skogsvandringen har sin egen lågmälda charm i trolsk miljö. ­Visserligen utan fjällvärldens ­panorama, men vid sjöarna bjuds vyer liksom på bergen där utblicken kan vara praktfull. Speciellt om hösten då färggranna lövdungar står i brand på sluttningarna. En härlig, myggfri tid då man rör sig med lätta steg. Frostiga mornar bubblar orrspel på myrarna och i skyn drar sångsvanarna trumpetande söderut i sällskap med tranor och gäss. 

Men bäst är kanske de stilla dagarna. De dunkla och dova när björkarnas lövverk hänger orörliga som draperier i diset och allt får en sällsam och lite mystisk inramning. 

Andra fördelar med hösten är att vindskydd och övernattningsstugor är lediga och med lite tur hittar man en backe guldgul av kantareller. Glaskogen är svamprik och ett par plastkassar kan snart vara fyllda. Liksom röda lingonbackar. Apropå röd finns möjligheter att studera rödingleken på grundvattnet i Norra och Södra Örsjön, nordost om reservatet. Ett färggrant skådespel som brukar komma igång i oktober. Fiskeförbud råder denna tid. Liksom i en del andra vatten om hösten för att skydda öringens lek.   

Spegelblankt. Lugna sommar­kvällar lockar Stora Gla till paddeltur. Ett sagolikt ­kanotvatten.

Rast och vila. Efter vandringsleder och sjöstränder finns vindskydd och eldstäder.

Inget smakar så gott som en kanna rallarkaffe över öppen eld!

Hösten är en härlig tid med svamp och bär redan i början av augusti.

Rast och vila. Efter vandringsleder och sjöstränder finns vindskydd och eldstäder.

Inget smakar så gott som en kanna rallarkaffe över öppen eld!

Hösten är en härlig tid med svamp och bär redan i början av augusti.

Nackdelen med hösten är att campingplatserna trappar ner eller rent av är stängda. Å andra sidan kan man säkert få stå ifred i vägkanten vid en sjö, så länge man sköter sig och inte inkräktar på vägar till stugor eller liknande. Jakt bedrivs också på hösten. Det märker man sällan av utom under älgjakten som startar andra måndagen i oktober. Älgjakten pågår veckan ut och sedan på helgerna en tid.

Annars är hösten med sina färger och stämningsfulla dagar tiden för naturfotografering. Ytterligare en anledning att söka sig till Glaskogen. Förutom det Norrlandslika land­skapet med klara vatten och djupa skogar finns ett rikt djurliv. 

Kanotcentral. Rejäla aluminiumkanoter finns att hyra liksom kärror, paddlar och allt annat som behövs.

I receptionen bistår till­mötesgående personal som bokar plats och ger tips på aktiviteter.

I receptionen bistår till­mötesgående personal som bokar plats och ger tips på aktiviteter.

Många har egen kanot men det går även att hyra på camping-platserna.

Älg och bäver är karaktärsarter som inte är svåra att hitta och även rovdjur som varg kan komma framför linsen. Men det får ses som bonus då de strövar vida omkring och oftast håller sig undan. 

Då är det lättare att fotografera fågel. Orre och tjäder, hackspett och häger, fiskgjuse, falk, ugglor, änder och så sjöarnas elegant, storlommen. Att möta lommen ute på Stora Gla är alltid en upplevelse. Speciellt då ytan ligger blank och de vackra fåglarna glider fram som demoner i dimman. Det är lätt att föreställa sig när dess suggestiva vildmarksläte rullar in. På första parkett i ett vindskydd eller varför inte under husbilens markis. 

Att hitta en plats intill en sjö är lätt då området är genomkorsat av skogsbilvägar. Därmed inte sagt att man kan övernatta överallt. 

Enligt reservatets regler är det inte tillåtet att, citat: ”ställa upp” husvagn eller husbil annat än på Glaskogens Camping i Lenungshammar. Där finns service med information, ­kanotuthyrning och kafé. 

Det är ett bra utgångsläge för olika aktiviteter, speciellt runt Stora Gla. Som nämnts finns ytterligare två campingplatser strax utanför reservatet. Camp Grinsby och Sölje Camping. Båda fina ställen men lite avigt till för kanoting eller fiske på Stora Gla eller vandring i reservatet.  

Mellan sjöar och tjärnar rinner brusande vattendrag. Här Älgån strax norr om reservatet.

Glaskogens Camping Lenungshammar

Enda campingplatsen inom reservatsområdet. Vildmarks-karaktär med platserna en bit isär i skogen vid vik av sjön Övre Gla. Totalt ett hundratal, de flesta med el. Central-anläggningen med dusch, toalett, -bastu, tvättstuga etc. ligger några hundra meter undan. -Turistinfo och uthyrning av -kanoter, båtar och cyklar. Kiosk och enklare -servicebutik. 
Öppet: 1/5–30/9. Fullservice 14/6–18/8.
Koordinater: N59°30'26" E12°22'17"  
Tel: 0570-440 70
www.glaskogen.se

Älg avvaktandes vid diket i väntan på fri passage. Håll koll längs vägkanter, moderat fart ­rekommenderas.

Bävern kan vara svår att upptäcka. Men från kanot brukar den visa sig.

Bävern kan vara svår att upptäcka. Men från kanot brukar den visa sig.

Gla?
I trakten av sjön Stora Gla finns mängder av namn som inleds med ordet gla och värm­länningen är ju "go å gla". Glaskogen, Glava socken, Glasälven, Glaåkers­älven. Ordet gla kommer enligt sajten varmlandsrotter.se (Värmlandsrötter) från det forn­nordiska adjektivet “glad” som betyder glänsande.

Glaskogens kanotleder locka långväga kanotister från kontinenten.

På nybyggda Café Carl kan man sjunka ner för en matbit, en öl efter fisket eller kopp kaffe vid promenaden.

På nybyggda Café Carl kan man sjunka ner för en matbit, en öl efter fisket eller kopp kaffe vid promenaden.

Glaskogen
Vattenrik, kuperad skogstrakt med få bosättningar mellan Glafsfjorden och Årjäng i västra Värmland. 1970 avsattes 28 000 hektar som reservat för att gynna friluftslivet. Höjd över havet 110 till 307 meter. Barrskog med inslag av löv samt mindre odlingslandskap runt finntorpen. 
Glaskogen var sydligaste området för finska invandrare på 1600-talet. Stora Gla är största sjö på 3 400 hektar och 67 meters djup. Abborre, sik och grov gädda samt storöring simmar i glasklart vatten utanför steniga klippstränder. 
Djurlivet är typiskt för mellansvensk barrskog med arter som älg, hare och bäver samt viss förekomst av rovdjur som lo och varg. Rikt fågelliv med över 100 häckande arter. Storlom är karaktärsart på sjöarna. Över trettio mil vandringsled och fina kanotleder. Jakt och skogsbruk bedrivs. Många skogsbilvägar men dålig mobiltäckning i vissa partier.
www.glaskogen.se 

Avgifter 
Stiftelsen Glaskogen med markägare, myndigheter och kommuner ansvarar för information, tillsyn och drift av vandringsleder, vindskydd, stugor och eldstäder. 
Allt tillgängligt med Glaskogskortet. för 60 kr/dygn och person och 800 kr/år. För fiske krävs fiskekort för 80 kr/dygn och person och 200 kr/vecka, samt 300 kr/vecka för familj. 
Dessutom finns årskort och grupprabatter. Korten löses på mackar, butiker och campingplatser i området eller beställs på nätet.

Hitta fram
Ett tiotal vägar leder till Gla-skogen. Söderifrån via E18 eller -norrifrån via Arvika. Österifrån passeras Glafsfjorden på bron mellan Stavnäs och Stömne. 
Ta norrut från bron några kilometer till Sölje Camping eller fortsätt till Glava med avtagsväg till Lenungshammar och -Glaskogens camping. Glava kan också nås norrifrån, via Sulvik. 
Resande från Västsverige kan anlända via väg 172 som några kilometer norr om Årjäng har en avtagsväg mot Lenungs-hammar. Avstånd från: Stockholm 400 km, Göteborg 250 km. 

Mat och diesel
Reservatets närmaste livsmedels-butiker ligger i Glava och Sulvik. Här finns också drivmedel till husbilen liksom Glaskogs-kortet, fiskekort och kartor. Anländer man västerifrån bunkrar man lämpligen i Årjäng 

Missa inte 
Norra och Södra Örsjön strax utanför reservatet. Öring på över 4 kg har tagits på fluga och ännu större på spinn. En ishavsrelik rödingstam ger viss fångstchans, bland annat direkt efter islossningen. Här krävs separat fiskekort som köps på macken i Sulvik.

Fricamping 
Visserligen är det inte tillåtet att ”ställa upp” husbil eller husvagn inom reservatet, men frågan är om det stör någon om man finner en plats i skymundan och ligger över en natt eller två. Det är upp till var och en att avgöra. Alternativet är att stå utanför reservatsgränsen där gängse regler gäller för fricamping. 
Skogsbruk bedrivs i reservatet. Stå inte i vägen för timmertransporter eller avverkning. Ta hänsyn och håll avstånd till gårdar och stugor liksom anslutande privatvägar.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.