Bild
Nästa artikel
Ann Andersson uppskattade de plogade banorna på Orsasjön.
Ann Andersson uppskattade de plogade banorna på Orsasjön.

Resa: Vintertips i Dalarna

Restips

Dalarna. Många som besöker Dalarna på vintern gör det för Sälen- och Idrefjällens skull när själva skogsbygden är full av både liv och rörelse som många missar. Bästa tipset är att resa långsamt och låta upplevelserna ta tid. Stanna ofta och låta nyfikenheten visa vägen.

Det är något speciellt med den svenska skogsbygden. Fullproppad av liv och entreprenörer som erbjuder unika upplevelser, spännande boende­alternativ och makalös mat långt bortom allfarvägarna. Kanske är det just därför som en resa längs småvägarna ger så mycket mer än att bara gasa uppåt fjällvärlden. 

Genom att stanna i skogens hjärta kan du njuta av sköna vinterdagar i skogsbygden. Det finns både ställplatser och campingar öppna året om. 

För många är kalla vinternätter i Dalarna synonymt med Sälenfjällen,Vasaloppet och utförsåkning, men i skogsbygden väntar ofta ett helt annat Dalarna, där vinterns förutsättningar ger goda chanser att njuta av vinterns exotism. 

Fördelen med Dalarna är att länet är så makalöst stort, från norska gränsen i väster till Gästrikland i öster, Härjedalen i norr och Värmland i söder. Ändå bor det bara knappt 300 000 invånare i hela länet som är nästan tre gånger så stort som Skåne där knappa 1,4 miljoner människor trängs på en betydligt mindre yta. Med andra ord finns det gott om skog att njuta av. Vi äntrar Dalarna från Hedemora och glider rakt in i landskapets hjärta. 

Ideella krafter som håller ­skridskobanorna öppna från snö.
Ideella krafter som håller ­skridskobanorna öppna från snö.
Knäckebrödsbak på Skedvi Bröd. Inge bjuder på mjukbulla.
Knäckebrödsbak på Skedvi Bröd. Inge bjuder på mjukbulla.
Knäckebrödet bakas fortfarande i ugnar med öppen eld.
Knäckebrödet bakas fortfarande i ugnar med öppen eld.

Den som en gång hört talas om ­Kulinariet i Stora Skedvi kan inte släppa tanken förrän dörren glider upp och ­dofterna från bageriet slår emot en. Här gräddas nämligen riktigt knäckebröd, fortfarande över öppen eld såsom Karl-Oskar Andersson en gång gjorde i byn Kniva i Vika socken där det ursprungliga knäckebröds­bageriet grundades i början av 1900-talet. 

På den tiden bakades det knäckebröd i var och varannan by, men Karl-Oskar hade känsla för affärer och lyckades bygga upp ett stor­skaligt bageri som växte och blev allt större med tiden. 

År 2005, drygt 100 år efter det att Vika Bröd ­grundades såldes hela bolaget till Leksands knäckebröd som drev det vidare i Stora Skedvi tills bageriet lades ner 2013 – och återuppstod som Skedvi Bröd 2014. 

Allt tack vare crowdfunding (småskalig finansiering) och ett oändligt slit av Malin Floridan och Anders ­Åkerberg som bortsett från bageriet också driver den fantastiska saluhallen som består av Visthusboden, Stora Skedvi Mejeri, Skedvi Bröd och restaurang Kulinariet där Emma och Linus med personal bjuder på mat från trakten. 

Missa för allt i världen inte en visning i bageriet (inställt under coronapandemin) där du får smaka mjukbulla – ett halvgräddat knäckebröd direkt från ugnarna med smör på. Förr i tiden brukade skolbarnen i Stora Skedvi slinka in i bageriet på väg hem från skolan för att tigga varsin mjukbulla av snälla bagare vid ugnarna och det är lätt att förstå barnens längtan. Smaken är underbar. Minnet fantastiskt.

"Att fricampa mitt i vintern är enkelt när det inte ligger särskilt mycket snö på marken."
Vintercamping på Orsa Camping.
Vintercamping på Orsa Camping.
Resa: Vintertips i Dalarna
Vintercamping!

Att vintercampa när det ligger mycket snö och dessutom är kallare än fem, tio minusgrader kräver en välisolerad bil. 

I synnerhet om du fricampar och därmed inte kan koppla in ett extra värmeelement i bilen. Se till att ha tillräckligt med gasol med dig, eller tillräckligt mycket diesel om du har en dieselvärmare i bilen och var noga med att inte täppa igen pannans skorsten för att undvika att avgaser tränger in i bilen. 

Använd gärna sovsäck eller åtminstone täcken med kompletterande ullfiltar. Det går alldeles utmärkt att sova i ullunderställ med sköna strumpor på fötterna. Kallast är som vanligt husbilens golv. Ta gärna med innetofflor och tjocka sköna ullstrumpor och en go mössa till natten.

Vi följer småvägarna från Stora Skedvi och njuter av landsbygdens charm och elegans. Röda stugor vid en glittrande sjö och timrade ­hemman högt uppe på en ås. 

Just i år är det ovanligt lite snö i Dalarna och skogsbygden är lika grön som i söder med oändliga skogs­områden var man än vänder näsan. Planen är att åka långfärdsskridskor på sjön Runn utanför Falun, men isarna är helt enkelt inte tillräckligt stabila så vi fortsätter uppåt Enviken där vi har bestämt träff med Nicklas och Josefine Nilsson på hundspannsföretaget Below Zero Husky tours. 

Det är barmark hela vägen till Enviken, men på något magiskt sätt lyckas vi åka djupare in i skogen, upp på en höjd där marken ligger vit. Långt ifrån lika snörikt som under ett vanligt år, men ändå vackert med snötyngda granar och flera centimeter snö på marken. 

– Vi har haft extremt lite snö i vinter, men hoppas att kung Bore hjälper oss inför sportloven, säger Josefine Nilsson. 

Vi tar plats i släden och hundarna rusar iväg längs grusvägen. Överallt denna mäktiga skog som på något sätt stått och vakat här i generationer. Vi slipper hyggen sedan Nicklas och Josefin valt turen med omsorg. Trots att det inte är särskilt kallt i släden, blir man ändå kall av att sitta still och när Nicklas bjuder på nykokt kokkaffe och kakor blir vi som små barn på nytt och sätter oss runt elden och njuter. 

Vi vaknar omgivna av djupa granskogar helt utan slut. Att fricampa mitt i vintern är enkelt när det inte ligger särskilt mycket snö, men betydligt svårare med meterdjupa snövallar. Bästa tipset är att be markägaren om lov eller knacka på i närmsta hus om du vill övernatta tätt inpå en fastighet. Mitt i vintern brukar det vara betydligt enklare att hitta fina ”naturtomter” och besökstrycket är vanligtvis mycket lägre utanför ordinarie högsäsong.

Det finns inte särskilt mycket vägar i gränslandet mellan Dalarna och Gävleborg, inte ens skogsbilvägar i någon större omfattning och vi håller riksväg 50 norrut innan vi följer väg 301 mot Näsets Marcusgård där vi bokat in oss för en natt i Supermånen, en filtad skogskoja ett par meter upp i träden som mitt i natten lyser likt en röd måne mitt ute i skogen. 

Här har Mireille van Ruiven och Willem Terstegen, ursprungligen från Holland installerat två mäktiga skogskojor signerade Jason Thawley på engelska Tree Tents ­International.

 

Mireille van Ruiven och Willem ­Terstegen driver Näsets Marcusgård.
Mireille van Ruiven och Willem ­Terstegen driver Näsets Marcusgård.

Medan ”Oddis Öga” med lätthet ­rymmer fyra personer är ”Supermånen” en stor röd måne avsedd för tre.  

Båda kojorna har försetts med eldstäder för att man ska kunna hålla värmen mitt vintern. Den som övernattar på Näsets Marcusgård kan använda köket i vandrarhemmet, där det finns dusch och toalett, men eftersom vi är de enda gästerna på gården blir vi bjudna på middag av värdparet själva. 

– Många av våra internationella gäster är ovana att vistas i skogen på egen hand och vi ville hitta ett sätt för att kunna ge människor en fantastisk naturupplevelse oavsett ursprung, berättar Mireille van ­Ruiven som flyttade till Sverige för sex år sedan tillsammans med man och barn för att lämna ekorrhjulet och lära sig något nytt. De köpte Näsets Marcusgård och bestämda sig för att satsa på en småskalig turism i den vackra skogsbygden.

Känslan av att ge sig ut i skogen när det är helt becksvart är magisk. I synnerhet när himlen täcks av miljontals stjärnor och månen lyser upp natten som en gigantisk lampa. Precis som när man vintertältar är det smart att klä sig i ull och sova i ullunderställ, ullsockar med en mössa på huvudet. Det blir snabbt varmt i Supermånen, men lika snabbt kallt om man somnar ifrån eldvakten då den minimala förbränningskammaren i järnspisen inte rymmer särskilt mycket ved. 

Det innebär att brasan slocknar snabbt om man inte ständigt matar spisen med ved och då kan det vara skönt att vara ordentligt klädd om temperaturen sjunker. Just den här natten visar termometern minus femton grader och det är svårt att få eld i kaminen när brasan falnat. 

Ändå är natten en helt fantastisk upplevelse som ger oss möjlighet att njuta av det bästa som Dalarna har att erbjuda. En tyst natt mitt ute i skogen omgiven av träd, stillhet och inget annat. 

 

Supermånen på Näsets Marcusgård i Furudal.
Supermånen på Näsets Marcusgård i Furudal.

På morgonen är det skönt att ta en varm dusch inomhus, göra eld i kaminen och äta frukost framför brasan på vandrarhemmet. Mireille och Willem har varit oroliga för oss hela natten då kvicksilvret sjönk betydligt lägre än vad SMHI förutspått kvällen innan. Minus 15°C i Supermånen är det kallaste någon upplevt. Visst var det kyligt, men absolut inte omöjligt. 

Vi lämnar Näsets Marcusgård och passerar den mysiga byn Skattungbyn, med härlig utsikt över Oreälven. Missa inte ett besök på Korvfabriken ovanför kyrkan där lantbrukaren Johan Borg och Nina Lindunger driver en korvfabrik tillsammans. Köttråvaran fanns ju redan på gården så varför inte göra slag i saken och öppna en korvfabrik i byn. 

– Folk måste ha trott att vi var galna, men nu går det faktiskt riktigt skapligt, säger Nina Lindunger som förädlar och säljer allt från färskkorv till cabanossi, merquez, salsiccia, varmrökt chorizo och nötburgare. Glöm inte att kolla öppettiderna innan besöket. 

Vi checkar in på Orsa Camping och provar långfärdsskridskor på den snöplogade banan på Orsasjön. Tack vare plogade banor – man plogar med fyrhjuling eller skoter – kan man vara säker på att hållfastheten är god och dessutom är det kul att kunna åka fort i sällskap av andra. 

– Jag brukar komma hit och åka några varv för naturen och rörelsens skull. Åker man ensam är det utmärkt att kunna åka på plogade banor och därmed slippa att oroa sig för att plurra, säger Ann Andersson och far iväg över Orsasjön. Tillbaka på campingen är det full rulle nere på isen där flera ur europaeliten inom isjaktsseglingen väntar in rätt vindar. Efter flera dagar med stiltje tar vinden äntligen fart och den ledsamma väntan ersätts av fartfyllda stunder på sjön. Dagsljuset är inte särskilt imponerande på vintern, men jösses vilka upplevelser det finns att njuta av för den som bara pallrar sig ut och låter sig underhållas av naturens skådespel. 

 

Längdskidåkning runt Orsa Grönklitt.
Längdskidåkning runt Orsa Grönklitt.
Middag med utsikt över Orsasjön. Fryksås Hotell och Gestgifveri.
Middag med utsikt över Orsasjön. Fryksås Hotell och Gestgifveri.
Fantastiska Fryksås Fäbod mellan 
Orsa och Orsa Grönklitt.
Fantastiska Fryksås Fäbod mellan Orsa och Orsa Grönklitt.
Nina Lindunger på Korvfabriken 
i Skattungbyn.
Nina Lindunger på Korvfabriken i Skattungbyn.

När vi ändå är i Orsa är ett besök på Fryksås fäbod ett måste. Från Orsa camping är det bara 13 km till Fryksås där vi bokat ett rum på Fryksås Hotell och Gestgifveri, mitt på fäbodvallen, med planen att åka rejält med längdskidor så länge det är ljust och därefter bada varmt i badtunna och äta tidernas middag framför brasan med grym utsikt över Orsasjön. Vi har uppskattat det här förut och gör det gärna igen. Inget är så härligt som att vara smått ledbruten efter en hård dag i skidspåren och slå sig till ro framför brasan med något gott i glaset och vänta på middagen som alltid överraskar och blir till ljuva minnen av Dalarna. 

Från Fryksås Fäbod till Sveriges högsta vattenfall vid Njupeskär i Fulufjällets nationalpark är det rätt och slätt två timmar i bil vilket gör turen utmärkt efter en stadig frukost. Sommartid är nationalparken välbesökt, men så här på vintern är det betydligt mindre folk i parken. 

Både restaurangen och Naturum är stängt, men med husbil har man alltid hela bohaget med sig vilket gör det enkelt att laga lunch när man än känner för det. Vi bestämmer oss för att promenera upp till ett av Sveriges högsta vattenfall, nu fruset, längs spänger och stigar där det är enkelt att gå med bara några centimeter med snö (cirka 4 km). 

Vi möter några tyskar på snöskor, expeditionsutrustade för Nordpolen och uppskattar den lätta ryggsäcken som gör att vandringen går både fort och lätt trots den kuperade terrängen. En bit bakom Njupeskärsstugan är leden avstängd till följd av halka och att det är risk för laviner. 

Man ser visserligen det frusna vattenfallet väl, men vi bestämmer oss för att gå närmare för att omfamnas av ravinens storslagenhet. 

På vägen tillbaka börjar ljuset redan falna och det känns mysigt att krypa in i husbilen, slå på värmen och förbereda kvällens middag till tonerna av Leonard Cohen. 

Till skillnad från under sommaren, då husbilsparkeringen vid Naturum är smockfull är vi ensamma vid entrén. Naturupplevelser när de är som bäst, utan störande ljud- och ljusföroreningar runtomkring.

Vandringsturen till Njupeskär (4 km) är fullt möjlig att gå när snödjupet är litet.
Vandringsturen till Njupeskär (4 km) är fullt möjlig att gå när snödjupet är litet.
Resa: Vintertips i Dalarna
Resa: Vintertips i Dalarna
"Vi bestämmer oss för att promenera upp till ett av Sveriges högsta vattenfall."
Vinteröppna campingar & ställplatser

 

 

Plåtisarna är extra populära under vintern.
Plåtisarna är extra populära under vintern.
Aktiv fritid!

Längdskidor:
Det finns mängder med längdspår att njuta av runt Orsa Grönklitt, lämpligt nog sammanbundna med Fryksås fäbod via fina anslutningsspår.

Långfärdsskridskor:
Vill du inte åka långfärdsskridskor själv kan du boka skridskoguiden Christian Andersson och njuta av härliga dagar på isen med tryggheten bredvid. 

Christian utgår från Falun och guidar på sjöarna Runn, Ösjön, Vikasjön och en del mindre sjöar i närheten. Du når Christian på 076-84 283 84 eller på christian10andersson@gmail.com.

Taggar: Restips

Det är något speciellt med den svenska skogsbygden. Fullproppad av liv och entreprenörer som erbjuder unika upplevelser, spännande boende­alternativ och makalös mat långt bortom allfarvägarna. Kanske är det just därför som en resa längs småvägarna ger så mycket mer än att bara gasa uppåt fjällvärlden. 

Genom att stanna i skogens hjärta kan du njuta av sköna vinterdagar i skogsbygden. Det finns både ställplatser och campingar öppna året om. 

För många är kalla vinternätter i Dalarna synonymt med Sälenfjällen,Vasaloppet och utförsåkning, men i skogsbygden väntar ofta ett helt annat Dalarna, där vinterns förutsättningar ger go

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Kampanjerbjudande – halva priset livet ut!

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. För att få tillgång till den och alla andra Premium-artiklar behöver du teckna ett medlemskap. Just nu har vi ett extra förmånligt erbjudande: Halva priset livet ut.

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.