Bild
Nästa artikel

Restips: Fiske vid Kälarne

JÄMTLAND

Att utnyttja ditt mobila boende till platser som är svårnådda på annat sätt är en del av vitsen med campinglivet. Natursköna Kälarne ligger mellan Hammarstrand och Bräcke i Jämtland. En doldis bland fiskeplatser i Sverige.

Strax före Kälarne löper vägen genom ett landskap fyllt med livliga forsar och ett lugn sätter sig direkt i våra stressade storstadssjälar. 

Vi rullar in på Ånäsets camping, belägen vid Ansjön. Här erbjuds strandtomt och så här års, i augusti, en näst intill tom campingplats. Förutom ett par gäster med inriktning på fisket så har jaktsäsongen just dragit igång. De tiotalet stugor som också erbjuds på campingplatser, är sedan länge uppbokade av jaktlaget. En jägare berättar för oss om hur de just lagt upp planen för årets björnjakt. Kälarne är förutom fisket känt för just björn. 

Campingvärd Jimi berättar att året innan så lufsade en björn rätt genom samhället utan att ta för stor notis om de som bodde där.  

På Ånäsets camping har man sedan länge fokuserat på fisket och det finns gott om möjligheter att ställa fritidsfordonet direkt vid vattenbrynet. På ett par ställen är eldstäder utplacerade och vi finner snabbt vår plats vid en sådan i en mysig skogsglänta. 

Med bara 10 meter till strandkanten kan man efter att ha fått en aborre på kroken snabbt grilla den över elden. På campingen kan man också hyra båt, kanot, fiskeutrustning samt moped och cykel. 

Förutom det trevliga fisket finns en restaurang med fullständiga rättigheter där Jimi också är gästernas kock – ett yrke som han bemästrar till fullo. På den inglasade uteserveringen kan man  sitta och njuta av utsikten mot Ansjön.

I trakterna runt om Kälarne finns det mängder med sjöar och små mysiga tjärnar. Öring och röding är inplanterad i dessa sjöar och är de arter de flesta fiskare inriktar sig på. Men alla sjöar har sin art så det gäller att läsa på innan man ger sig ut. Även gädda finns det gott om och är oftast det man får på kroken. 


Sedan 1984 bedrivs också ett arbetsprogram för regnbågslax samt ett avelsprogram för röding på en fiskeodling i samhället. Förutom forskning arbetar de aktivt för att främja artbeståndet i sjöarna runt omkring. 

I samtliga sjöar och vattendrag krävs givetvis fiskekort.  Det köper man lämpligast i den närbelägna fiskebutiken, Kälarne Cykel & Sport, som förutom fiskekort även har ett bra  sortiment av fiskeutrustning. Även den lokala bensinstationen tillhandhåller fiskekort som kostar mellan 10-50 kronor per dygn beroende på var man vill fiska. 

Efter den 1:a september, då öringen leker, är det förbud att fiska i strömmande vatten. Innan byråkrati bestämde reglerna fanns det dock en sägen som sa att öringen aldrig leker förrän löven faller. 

Annars är området känt för Gimån som slingrar sig genom fem fiskevårdsområden. 

Du kan också uppleva sevärdheter som Döda fallet och Thailändska paviljongen inom en radie på fem mil. 

Döda fallet var en gång i tiden ett storslaget vattenfall men på mindre än fyra timmar tömdes det av Magnus Huss som efter händelsen fick smeknamnet Vildhussen. 

Året var 1796 då hela Ragundasjön försvann och Storforsen tystnade efter att sågindustrin behövde ett smidigare sätt att forsla timmer på. Planeringen hade pågått under ett par år och 1796 var man redo att sätta planerna i verket. Det man inte räknat med var att vårfloden snabbt skar sig igenom den grusbarriär som dämde upp Ragundasjön. Naturkatastrofen var ett faktum. 

Thailändska paviljongen uppfördes 1997 och är ett samprojekt mellan svenska och thailändska företag. Utsmyckningarna har bekostats av den thailändske kungen och det är också hovets hantverkare som utfört det arbetet. 

Ånäsets Camping, Kälarne

Ånäsets Camping, 84064 Kälarne
0696-40674, 070-392 01 51
jimievent@hotmail.com ; anasetscamping.se

N 62º 58’ 24.14” Long: E 16º 4’ 48.62”

Övrigt: Kiosk, Kafé, Restaurang
Uthyrning av Kanot, Cykel och Roddbåt.
Fin badstrand.

Taggar: Restips, Fricamping

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.