Nästa artikel
Restips: Första tranan skådad
HORNBORGASJÖN

Restips: Första tranan skådad

Publicerad 27 februari 2015 (uppdaterad 25 februari 2019)
Vårens bevingade budbärare är här! Redan den 26 februari siktades den första tranan vid Hornborgasjöns sydvästra spets och nu väntar vi med spänning på de stora grupperna av tranor som bör anlända om ett par veckor.
Den 26 februari rapporterades en trana vid Trandansen in till Svalan, artportalens rapportsida för fågelobservationer på webben.
 

Den första tranan tillhör troligen de drygt 30 par som väljer att häcka vid sjön. De stora grupperna tranor som rastar vid sjön väntas anlända inom ett par veckor. Dessa rastande tranor stannar en vecka eller två innan de ger sig av till sina häckningsplatser i norra Skandinavien.

–  Den stora dansshowen vid Trandansen dröjer lite men visst ska vi glädjas åt detta härliga vårtecken! Den första tranan är alltid speciell, säger Nina Backlund som är naturumföreståndare vid Hornborgasjön.

Det är svårt att veta när den stora massan anländer – det beror mycket på väder och vind. Transäsongen kommer att invigas på Trandansen den 21 mars.   

– I år invigs både naturum Hornborgasjön och Trandansen samma dag. Båda besöksplatserna har fått helt nya utställningar som vi hoppas många vill komma och kika på, hälsar Nina Backlund.

För dig som vill ha lite guidning och därutöver annat trevligt finns exempelvis det här arrangemanget!

Relaterade bildspel

Var?

Strax söder om Skara, E20 eller väg 49

GPS: N58°19'22", E13°32'59"

Vid södra änden av sjön finns en parkering utan el och vatten. Åk väg 184 mellan Skara och Falköping, följ skyltar mot ”Trandansen”. I övrigt är det restriktioner mot fricamping runt hela sjön.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.