Bild
Nästa artikel

Restips: Fryksås fäbod

DALARNA

I en fascinerande miljö hittar du Fryksås fäbod. Här är den svårslagna utsikten milsvidd över Orsasjön och Siljan och platsen har en historia sedan 1500-talet. Det här är fäbodarnas fäbod!

Fryksås är en av Sveriges äldsta och största fäbodmiljöer, en historisk plats ungefär en mil utanför Orsa i Dalarna. När Fryksås stod på toppen i sin verksamhet bedrev ett 40-tal hushåll sitt fäbodbruk här i de ungefär 200 byggnaderna. Idag finns här inga djur men det är inte svårt att föreställa sig både de umbäranden och glädjeämnen som en sådan här miljö skapade. Att strosa i blomsterängar är en lisa för själen och den som höjer blicken något parar dessa underbara och typiskt svenska ängar med den svårslagna utsikten. Här sköts husmålningen av väder och vind som skapar charmiga grå hus vilka passar utmärkt i den gröna omgivningen. Är det någon plats i Dalarna man bör ha sett så är det denna.

Dalarna är överlag ett vackert att färdas i men här vid Fryksås fäbod kommer du garanterat att dra efter andan när du efter den långa uppförsbacken kommer fram till fäbodområdet med den hänförande utsikten över Orsasjön, Siljan och bergen. Vid Fryksås gamla fäbodar har du kommit till 503 meter över havet. Den ursprungliga lugna atmosfären är idag ersatt med en mer turistbetonad verksamhet men en plats som denna har för alltid sin speciella atmosfär som måste upplevas för att riktigt kunna förstås.

Du ska naturligtvis vandra igenom fäboden, njut av utsikten och de vackra gamla byggnaderna och kanske äta något gott i denna miljö eller varför inte fika hembakat på mysiga Smidgården. Här finns också Fryksås Hantverksbod med lokalt hantverk och hantverksuppvisningar. Kombinera ett besök här med andra platser runt Orsa och Grönklitt.

Var?

Väster om E45 ungefär en mil norr om Orsa.

GPS: 61.438767,14.575194

Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.