Bild
Nästa artikel

Restips: Granbergsdals Hytta. Här möts man av doften från kolmilan

Värmland

En mil norr om Karlskoga ligger Granbergsdals Hytta med anor från 1600-talet. Här finns Karlskoga Bergslags enda bevarade masugn. I Hyttboa trängs diverse hantverksalster och i Naturparken vid Hyttan kan besökaren lära sig mer om djur och natur. All verksamhet sköts av Granbergsdals Byalag och i slutet av september varje år har man en "kôlarvecka".

Vi anländer till Hyttan sent på eftermiddagen och möts av doften från kolmilans rök. Varje år när hösten är i antågande reser byalagets herrar en kolmila. Det tar ca 10 dagar innan milan är klar för utrivning av den färdiga kolen. 
Kolarmästaren själv, iklädd en tovad hatt, står uppflugen högst upp på toppen av milan och packar ihop den med hjälp av en träklubba. Alldeles intill ligger hans boning, "varglyan", som består av en liten kolarkoja med ett par britsar och från den öppna spisen sprakar elden hemtrevligt. På utsidan finns en tavla uppsatt med namnen på tidigare års kolarmästare.
Det är lite kylslaget i höstluften och kolbullan med fläsk, som ätes vid bänkborden, smakar bra ute i det fria. I bakgrunden hör vi när rälsbussen anländer på veteranjärnvägen, som är belägen strax intill. Det körs speciella turer hit till Granbergsdals Hytta under denna vecka. Snart dyker lokförare och konduktör upp på området, iklädda tidsenliga kläder, som gör att de smälter bra in i miljön.
En titt in i Hyttan ger en förnimmelse om svunna tider. Här kan besökaren gå runt och bilda sig en egen uppfattning om hur tackjärnstillverkningen gick till. Hyttan anlades på 1640-talet och var i drift ända till 1925 och är nu byggnadsminnesmärkt sen 1986.
Hyttboa med alla sina hantverksalster är definitivt värt ett besök. Här finns smide, vävnader, slaggstenssmycken, mattor, stickat och sytt, vykort m.m. Här säljer man också träkolen från den egna milan.
Mot kvällningen bjuds det på underhållning av lokala förmågor denna dag. En hel del människor har slutit upp och bänkar sig framför den spartanska utomhusscenen. Det blir sång med ackompanjemang av dragspel och en och annan rolig historia smyger sig in i repetoaren. 
Kvällssolen sänker sig över Hyttan och höstträdens färger glöder i rött och gult. Röken från milan hänger likt ett svagt dis över området och bäddar in var och en med sin doft. Hela inramningen är vacker som en tavla och det andas ett stilla lugn och rofylldhet över hela Hyttan. Med mig hem följer känslan och en medvetenhet om värdet av att vi bevarar vårt kulturarv för framtida generationer. 

Granbergsdals Byalag
Var?

Cirka en mil väster om Karlskoga alldeles norr om E18

GPS: N59° 20' 17", E14° 22' 48"

Camping finns i anslutning till både Karlskoga och Kristinehamn. Här är ett förslag.

Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.