Bild
Nästa artikel
Restips: Jan Karlsgårdens friluftsmuseum

Restips: Jan Karlsgårdens friluftsmuseum

ÅLAND

Friluftsmuseet Jan Karlsgården är fyllt av åländska traditioner och ger dig en bild av hur en åländsk gård kunde ha sett ut under 1800-talets andra hälft. Här anordnas dessutom aktiviteter både sommar och vinter.

Jan Karlsgården ligger mitt i ett tidstypiskt landskap som sköts på historiskt traditionellt sätt med betesdjur och slåtterängar. Friluftsmuséet är en samling gamla byggnader från 1700- och 1800-talen som flyttats till området från olika platser på Åland.

När museet grundades på 1930-talet fick det sitt namn efter gården Jan Karls i Finström, där mangårdsbyggnaden kommer ifrån. I dag finns ett tjugotal byggnader på Jan Karlsgården, alla flyttade från olika platser på Åland, och de olika väderkvarnarna som finns på området är karakteristiskt åländska. Gården är indelad i mangård med boningshus, lillstuga, parbodar, loftbod och härbre, samt fägård bestående av djurhus, foderlador och förvaringsutrymmen av olika slag. Jan Karlsgården är en levande historisk spegling och det flyttas nya byggnader då och då till området. Den biologiska mångfalden i området är ett resultat av en varsam hantering och det faktum att området kring Kastelholm en gång var en kunglig jaktpark.

Tillsammans ger de dig som besökare en stor dos åländsk byggnads- och boendekultur och visar upp miljöer som ålänningarna levde och verkade i en gång.
  Sommartid arrangeras bl a aktivitetsdagar och sedan 1940-talet har det varit tradition att resa en midsommarstång här på midsommarafton. I Juli arrangeras aktivitetsdagar på gården då många av de olika byggnaderna används på traditionellt sätt. Då kan du köpa både hantverk och tidstypiska produkter från lokala hantverkare eller varför inte nybakat bröd direkt från vedugnen!
Var och När?

Kör väg 2 norrut från Mariehamn. Jan Karlsgården ligger precis bredvid Kastelholms slott i Sunds kommun.

Öppet dagligen 3 maj – 14 september klockan 10-17,

Fri entré

GPS: N60°13'46", E20°05'33"

Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.