Bild
Nästa artikel
Restips: Kornettgården

Restips: Kornettgården

ÖSTERGÖTLAND

Vad gör du en dag när vädrets makter inte är att leka med? Titta in till Kornettgården, ett trevligt museum för dig som vill återuppleva det du sett som normalt i din ungdom!

Kornettgården är en privat samling som omfattar många tusen föremål från svunna tider som det tar tid att gå igenom. För du kommer nästan säkert att dra dig till minnes alla de saker som du haft eller stött på under ditt liv! Dessutom är det väldigt många kvadratmeter och många prylar att titta på.

Du kommer att se olika uppbyggda interiörer som t.ex. en gammal lanthandel, ett gammaldags kök, radioaffär, 50-60-tals café och vardagsrum och kök, skolsal, skofabrik samt kameror, telefoner och mycket mycket mer. I år är samlingarna utökade med en herr- och damfrisering från 50-60- talet.

Lite vid sidan av stora vägen men på dessa kör vi ju inte ändå eller hur?

Så här beskriver innehavarna själva sitt livsverk:

1967 byggde Birgitta och jag, Lars-Erik en villa vid Flistad kyrka. Där började samlingen med en tom vägg i gillestugan. Birgitta var ute i uthusen och letade rätt på några gamla saker att hänga upp på en av de tomma väggarna.

 

Det var tre saker: Ett besman, en vinkelhake och en oxhyvel.

Dessa tre saker skulle bli starten på vår samling. Vi började studera om vad ett besman var och hur det användes och fick då veta att det var en gammal våg. Det besman Birgitta hade hängt upp på väggen var av järn. Vi fick nu reda på att det fanns besman även i trä. Jag önskade mig ett träbesman i födelsedagspresent och fick ett sådant. Vi trodde då att samlingen var komplett när vi hade ett i trä och ett i järn men så var det inte. Det tände vårt samlarintresse.


Allt som har med mått, mål och vikter var det första vi började att samla. Sedan vidgades målområdet till att gälla alla möjliga roliga och udda saker.

Många av sakerna har hittats på auktioner, samlarmarknader och antikaffärer. När vänner och bekanta städade uthus och vindar gick inte färden till tippen utan till Kornettgården. Många av föremålen införlivades med samlingarna när lanthandlarna runt om i bygden lade ner sin verksamhet. Samlingarna är i huvudsak från slutet av 1800-talet fram till 1950-60- talet.

Från början var det inte meningen att de insamlade föremålen skulle visas upp, men snart började förfrågningar om visning och servering dyka upp. Jag hade tidigare varit lantbrukare men måste upphöra med detta på grund av dålig rygg. I fem år var jag vaktmästare på lantbruksnämnden men efter personalminskningar där blev jag arbetslös. Jag fick nu gott om tid att ägna mig åt samlingarna. 1988 satte Birgitta och jag samt våra 3 söner igång att bygga om en gammal byggnad som tidigare varit stall och magasin till visningslokal och cafeteria.

---

Var?

Kornettgården ligger mellan Flistad och Klockrike utmed Fornåsavägen

GPS: N58°28'91", E15°23'65"

Museets hemsida hittar du här.

Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.