Bild
Nästa artikel

Restips: Abisko nationalpark

LAPPLAND

Som ingen annanstans bjuder Norrland på vad som brukar beskrivas som Europas orörda vildmark. Abisko nationalpark bjuder på fantastiska skådespel och upplevelser.

Till Abisko nationalpark har människor rest i mer än hundra år och det är lätt att förstå eftersom Abisko är magiskt och lätt att älska. Namn som Lapporten, Torneträsk, Aurora Sky Station, Nuolja och Kungsleden sätter igång fantasin och inte minst är det också en av världens bästa platser att se norrsken på. Här kommer du att möta människor från hela världen med intresse för den fantastiska vildmark som nästan saknar motsvarighet.

Vi befinner oss knappa 20 mil norr om polcirkeln, runt 4 mil från norska gränsen. Norr om den 1909 grundade nationalparken har vi Torne Träsk som namnet till trots är Sveriges sjätte största sjö. Visserligen hävdar några att den bara är sjunde största men den är i varje fall Sveriges näst djupaste med sina 168 meter, det är bara Hornavan som är djupare. Torne träsk är sju mil lång vilket gör den till Skandinaviens största fjällsjö. Abisko är också platsen för Abisko naturvetenskapliga station som började sin verksamhet 1903 och ligger alldeles i närheten av Abisko samhälle och de har sedan 1935 ingått i Kungliga Svenska Vetenskapsakademien. Stationen används främst för miljö-, biologi- och geologiforskning och har flera laboratorier samt fältforskningsstationer.

Trots att Abisko ligger långt bort från de flestas hemorter är det värt att göra en resa hit någon gång. En fantastisk resa som ingen bör missa är att åka till Nordkap och då ena vägen åka kustvägen i Norge och andra förbi Abisko för att se Lapporten. Det är en resa som hör till min "pricka av lista" för alla oss som älskar mobilt boende. Här är naturen precis så storslagen som vi bara med bästa vilja i världen kan förstå. Vidderna är närmast oändliga, luften fantastisk och ljuset alltid närvarande. För du ska självklart resa hit i sommartid för att kunna uppleva midnattssolen även om du missar norrskenet. Midnattssolen går ju att uppleva på många ställen men ingår i campinglivets upplevelsehöjdpunkter.


Abisko nationalpark har en flora som är bland de artrikaste i fjällen och du hittar förhoppningsvis lapsk alpros, polarblära samt orkidéer som den gäckande skogsfrun och lappfela. Även djurlivet är rikt med bland annat den sällsynta nordsångaren och bland däggdjuren finns skogsarter som älg och tjäder tillsammans med fjällämmel och fjällripa. Gillar du att promenera får du inte missa att ta dig tid till en fjällvandring men annars är upplevelsen av fjällvärlden i sig oerhört intressant. Mest känd bland topparna i nationalparken är Njulla dit man kan ta sig med linbana även om sinnebilden för Lappland är lapporten. 

Här kan du också fjällvandra i den häftiga naturen, längs fjordar, raviner och vattenfall. Varför inte gå på grottforskning, prova flugfiske eller se Trollsjön i Kärkevagge dalen, den klaraste sjön i Sverige. Är du hängiven fotograf kan du vid rätt årstid följa med en av Lights Over Laplands professionella fotografer för en möjlighet att se och fotografera norrsken i vilda Abisko nationalpark. Den klara himlen och nästan inga ljusföroreningar gör att Abisko är en av de bästa platserna i världen för att se norrsken.

Naturum Abisko är öppet från slutet av februari till slutet av september. Här finns en utställning, en reception med försäljning och information samt en föreläsningssal för bildspel och föredrag med mera. Personalen anordnar också guidade vandringar och andra aktiviteter i nationalparken. Naturum Abisko har en egen sida på Länsstyrelsens webb med aktuell information om naturums aktiviteter och annan besöksinformation.

Var?

Abisko nationalpark ligger cirka 100 kilometer från Kiruna samhälle. Genom nationalparken går E10. Turiststationen och naturum ligger alldeles intill vägen och järnvägsstationen. Det är gångavstånd till Kungsledsportalen och flera andra leder.
Campingplats finns i anslutning till turiststationen.

GPS: Lat:68.35810562107951 Lon: 18.783799409866333

Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.