Bild
Nästa artikel
Restips: Retrovägen

Restips: Retrovägen

VÄSTERGÖTLAND

Vill du uppleva Sverige som det var var mellan 1950 och 1970? Då kommer du att uppskatta Retrovägen där mycket är bevarat. Varför inte besöka tidstypiska caféer, museer, butiker och boenden inredda i retrostil?

I slutet av maj 2014 invigdes första etappen av Sveriges första nostalgiväg, Retrovägen. Retrovägen är 75 km lång och kantad av caféer, museer, secondhand-butiker, vandrarhem och även en ställplats för husbilar. I Stora Mellby i den norra delen av Alingsås kommun finns hela fyra platser och Stora Mellby Eko-lanthandel och kafé ställde till med retrofest under invigningen. På Brobacka Kaffestuga i Alingsås erbjöds retrohårstyling à la 50-talet och Sjöviksgården i Sjövik hade rocklegenden Little Gerhard på besök. Men även utan retrofest är det gemensamma för dessa miljöer att de för tankarna tillbaka till 1950- till 70-talen, speciellt den sista onsdagen varje sommarmånad då det dessutom är marknad i Nossebro.

Den lummiga miljön kommer helt enkelt att fylla din själ med nostalgi och makligt tempo. I försommarens ljuva tid  färdas du förbi väldoftande syrénhäckar, schersmin och äppelträd med nervevade sidorutor och bara njuter. Något senare på sommaren kanske det är doften från nyslaget gräs eller något annat. Till och med de gamla kuprinolade telefonstolparna finns bitvis kvar, minnandes en svunnen era långt innan mobiltelefonin och bredbandsuppkopplat internet. De välskyltade intressanta platserna kommer tätt eftersom sträckan inte är så lång, men en helgtripp längs denna väg kommer att ge dig en upplevelse utöver det vanliga. Här kommer du att minnas 50-talets söndagsutflykter med familjens bil för de som redan då hade förmånen att äga ett privat fordon.

Du kommer säkerligen att stanna ofta, ta fram kaffekorgen och titta ut över det svenska kulturlandskapet och njuta av att höra insekterna surra medan du sitter på filten och tittar ut över bondgården. Förmodligen kommer du dessutom att se en och annan tidstypisk bil som även den färdas i en långsammare takt än vad vi vant oss vid i vår stressade tid. För stress passar inte alls in i denna miljö. När du ser dessa veteranbilar utanför Retrovägens caféer och museer får du ytterligare argument att stanna just där.


Många av platserna som ingår i Retrovägen har öppet under större delen av sommaren och dessutom har man samordnat sig genom flera gemensamma öppet hus längs vägen. Sista onsdagen i månaden från maj till september kan den som vill titta in hos Kurt i Lanthandelsmuseet, ta en fika på Brobacka kaffestuga eller kanske en lunch på Restaurang Liljedal i det gulliga retrosamhället Nossebro. Detta och mycket mer erbjuds längs vägen.

Projektet Retrovägen drivs av Essunga kommun och finansieras av Kulturnämnden i Västra Götalandsregionen, Västarvet, Västsvenska Turistrådet, Trafikverket, EU via LEADER Göteborgs insjörike samt deltagande kommuner. I år går sträckan från Göteborg till Nossebro, men redan nästa år kommer Retrovägen att fortsätta vidare genom Skaraborg, ända upp till Töreboda.


– Genom Retrovägen vill vi öka kännedomen om vad landsbygden utanför storstaden Göteborg har att erbjuda, säger Maria Albinsson som är projektledare för Retrovägen Göteborg-Nossebro.

retrovägens hemsida hittar du mer information om olika besöksmål efter Retrovägen eller så kontaktar du Alingsås Turistbyrå för mer information.
Var?

Retrovägen följer väg 190 mellan Göteborg och Nossebro, i Västergötland.

Restips: Retrovägen

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.