Nästa artikel
Restips: Sienas randiga katedral
ITALIEN

Restips: Sienas randiga katedral

Publicerad 23 januari 2014 (uppdaterad 9 augusti 2021)
Jag går genom de medeltida gränderna i världsarvsklassade Siena i Toscana. Jag insuper den unika atmosfären och förstår att det här är en speciell plats. Plötsligt öppnar sig det enorma torget framför mig och den udda katedralen i vit och svart marmor visar sig och alla tvivel är borta.

Jag har valt dagen med omsorg. Det är den 2 juli, även om jag kunde valt 16 augusti i stället, eftersom il Palio äger rum dessa två dagar. Det kommer tio färgglatt klädda barbacka hästar som gjort sig beredda för den hästkapplöpning som inom kort ska äga rum. De tio representerar 10 av de 17 distrikten och den här tävlingen är till för att hedra Madonna av Provenzano och kallas för Palio di Provenzano, den i augusti heter Palio dell'Assunta, och då hedras Jungfru Maria. Festtåget anländer och publiken som kommer från alla tänkbara platser tittar förväntansfullt, det är Corteo Storico som inleder festligheterna och trummandet är magiskt. Stämningen stiger och de fantastiskt festklädda människorna ger denna historiska miljö en extra dimension som är svår att förmedla. Det är fest.

Tävlingen i sig, där ryttarna rider barbacka runt Piazza del Campo där det lagts ett tjockt lager av jord, är också fantastisk. De rider tre gånger och vanligtvis varar inte loppet mer än 90 sekunder. Många kastas av från sina hästar och det är vanligt att hästarna avslutar tävlingen helt själva. Kan du planera in något av dessa två evenemang så har du fått ett minne för livet.

De tidigaste kända loppen är medeltida. Stadens stora centrala torg var platsen för offentliga spel, inte sällan våldsamma, strider i en form av boxning, tornerspel och på 1500-talet så hölls tjurfäktning.r storhertigen av Toscana förbjöd tjurfäktning 1590 organiserade distrikten tävlingar på Piazza del Campo. De första tävlingarna var på barbacka bufflar, senare följde tävlingar på åsna medan hästkapplöpningarna fortsatte på annat håll. Den första moderna Palio, som kallas Palio för att skilja den från de tidigare kapplöpningar som var mycket längre, ägde rum 1656 men den första sägs ha hållits 15 augusti 1581.

Nu går staden i sig inte heller av för hackor. De medeltida gränderna skänker svalka, ger staden en atmosfär som är Italien i sin prydo. Jag tittar upp. Blommor och nytvättade kläder samsas utanför fönstren. Nere på gatan står försäljningsstånd och erbjuder allt tänkbart. Folk strosar omkring med en glass, kaffet sitter man ner och dricker. Eller så dricks det svalkande vitt vin med någon spännande rätt som tillyugg. Efter en rejäl promenad öppnar sig återigen stora torget med den randiga katedralen. Jag kan inte förmå mig till att säga att det är italiens vackraste, men åtminstone den mest speciella jag sett. Den började byggas på 1100-talet och är en av de bästa exemplen på Romansk-gotisk arkitektur i Italien. Fasaden färdigställdes 1380 och katedralen är ovanligtvis orienterad i nord-sydlig riktning. Från början skulle nämligen katedralen bli världens största när det stora öst-västliga valvet skulle byggas. Som i många andra fall när projekt av denna karaktär planeras så räckte inte pengarna till och projektet fick överges. Men med den mer än tusenåriga historia platsen har finns mycket att uppleva. Räkna med åtminstone två dagar här om du inte nöjer dig med att bara stanna till för att ha sett torget och katedralen.

Därutöver ligger Siena i natursköna Toscana som har fantastiskt mycket att ge. Här ligger de historiska platserna tätt och ingen bör missas, i synnerhet inte Siena. Så småningom kommer jag att ge dig ett komplett förslag på en tur genom detta vackra och historiskt intressanta landskap.

Var?
Söder om Florens

GPS: 43.320432,11.330967

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.