Bild
Nästa artikel

Restips: Vättabergets kaffestuga

JÄMTLAND

Högst upp på berget ligger en gammal hembygdsgård. Nedanför ringlar sig Indalsälven och här är den förmodligen som allra vackrast att se. Och här smakar kaffet extra bra!

Hembakat tunnbröd och den ringlande Indalsälven som utsikt. Inramningen för en avkopplande stund kan knappast bli bättre än på det 209 meter höga Vättaberget. Vi är i stort sett högst upp där vårdkasen står.

– Drivkraften är att behålla det här stället i gott skick, säger Anna Lena Lindbergsson, ordförande i Lidens hembygdsförening som driver stället, i en intervju med Sundsvalls tidning.

Här hittar du utöver bygdegården några små byggnader med bland annat en tidsenlig museiaffär från 50-talet. Förr fanns även försäljning av lokala knallar där främst lokala ortsbor sålde egentillverkade hantverk. Allt från fårskinn till nybakade tunnbröd och kolbullar fanns att köpa. Idag finns här ingen annan försäljning än caféets men den hemlagade menyn bjuder på flera överraskningar som dock kan variera över tid. När jag var där bjöds på rökt fisk som jag fann utsökt.

– Det bästa med det här är ju Vättaberget. Det ligger i blodet, det är en underbar plats, säger Matts Lindbergsson, make till Anna Lena i intervjun med ST.

Att platsen ligger föreningens medlemmar varmt om hjärtat går inte att ta miste på. Och det är inte bara den årliga hembygdsdagen som engagerar.

Föreningens café på berget drivs av Anna Norberg, som tagit tjänsteledigt enbart för att hela sommaren 2013 ge besökare möjligheten till att fika.

– Det här är hur roligt som helst. Man får träffa en massa människor, säger hon.

Miljön är förmodligen den mest spektakulära efter hela Indalsälven. Utsikten är hänförande även om vägen upp är knixig och knappast lämpar sig för husvagnsekipage eller riktigt stora husbilar. Koppla loss husvagnen nedanför berget och åk upp. Du kommer inte att ångra besöket här!

Var?

Vid Liden efter väg 86 från Sundsvall mot Östersund. Observera att det är lite knöligt att hitta platsen då skyltningen är dålig och vägen liten. Väl där är det en pärla att besöka.

GPS: N62° 41' 42", E16° 46' 19"

Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.