Bild
Nästa artikel

Restips: Özzis Val Venosta

ITALIEN

Alperna är vackra nästan var du än är men i Sydtyrolen är det extra naturskönt med några av Alpernas högsta berg. Att du i Val Venosta dessutom kan se en kyrka där bara tornet sticker upp ger det hela en än mer exotisk prägel.

Du kommer åkandes längs en av romarrikets viktigaste vägar, den genom Val Venosta (tyska: Vinschgau) där floden Adige makar sig ner mot det Italienska slättlandet. Källan till Adige är passet Reschen alldeles vid gränsen till Österrike och Schweiz och floden tar sig österut till Merano där den strålar samman med floden Passer som kommer från norr. Området mellan Meran och Bozen kallas Etschtal. Söder om Bolzano fortsätter dalen som är en av de viktigaste vägarna genom alperna då det är en av de mest lättillgängliga vägarna genom bergen.

Här finns otaliga minnesmärken från romartiden och naturen är spektakulär. I bakgrunden reser sig några av Alpernas högsta toppar upp mot 3 000 meter över havet och vid Lago di Resia på 1500 meters höjd ser du tornet från kyrkan i Curon. Den dränktes tillsammans med resten av byn när Bolzanos största damm, El Mezzo, skapades 1950 vid anläggandet av vattenkraftstationen. Har du tur med med vädret kan du se resten av byn i det kristallklara vattnet vilket också håller minnet av den tidigare byn vid liv. Trots de 60 år som gått sedan dess har inte de mentala såren hos befolkningen läkt fullt ut. Här vandrade även Özzi, den ganska välkände mansmumien som nyligen hittades 5 000 år efter sin ödesdigra promenad över passet. Här har vi Italien på södra sidan och norrut ligger Österrike och Schweiz. Det är spektakulärt, det är bedårande vackert och en plats inte alla har besökt och landmärket är självklart kyrktornet som sticker upp ur vattnet även om det finns betydligt mer att upptäcka som den berömda glaciären Palla Bianca.


Val Venosta har ett unikt torrt klimat med mer än 300 soldagar per år. Här hittar du exempelvis Via Claudia Augusta, en av europas mest populära cykelvägar. Har du cyklarna med dig ska du naturligtvis passa på att ta en tur i dessa underbara omgivningar. Men självklart är det sjön som utgör den största attraktionen. Du kan exempelvis ta en båttur med MS Hubertus Interregio och gillar du kitesurfing finns det många lämpliga ställen.

Vid Trento sammanstrålar floderna Avicio, Noce och Fersino. Här är det inte långt till staden Adria och för dig som har ett sådant fordon blir vägvalet självklart. Naturen är fantastisk, du hittar hängande klippor över den ganska smala vägen som du med fördel kör lite långsammare och inte ger dig ut på med de största husbilarna. Men har du ett smidigt fordon får du absolut inte missa denna underbara väg som tar dig till exempelvis Gardasjöns norra spets.

Ta gott om tid på dig och det finns många campingplatser att välja på så stanna till där du tycker det passar tidsmässigt och njut av platsens skönhet. Det här är en av de platser du bör ha besökt när du är i området!

Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.