Nästa artikel
Restips: Världsarvsklassade Zamość värt ett besök
POLEN

Restips: Världsarvsklassade Zamość värt ett besök

Publicerad 22 augusti 2014 (uppdaterad 25 februari 2019)
I slutet av 1500-talet anlades pärlan av renässansstäder, Zamość, enligt tidens idealiserade bild av Italiensk stadsarkitektur i samklang med nordeuropeiska traditioner. Det är den viktiga handelsleden mellan norra Europa och Svarta Havet som skapade denna unika stad.

En av Europas bäst bevarade renässansstäder är världsarvsklassade Zamość i sydöstra Polen och att vandra runt i denna närmast orörda stad är en fascinerande upplevelse. Här finns den ursprungliga stadsplanen från slutet av 1500-talet kvar och husen har börjat återfå sin forna färgglada stil i enlighet med den polska traditionen.

Staden är egentligen en personlig skapelse av generalen Jan Zamysky som ägde landområdet som insåg värdet i en stad på den viktiga handelsleden. Men det räckte inte med staden i sig, den skulle dessutom vara den perfekta renässansstaden, trots att den byggdes under barock-perioden, och det lyckades han med så bra att staden idag anses som en av de främsta renässansstäderna i Europa. Nu löste han inte allt på egen hand, han anlitade den italienska arkitekten Bernardo Morando som anlade staden efter förebild från de italienska handelsstäderna och så skulle staden bli residensstad för familjen Zamysky. Det skulle ta måttliga nio år att bygga staden, från 1582 till 1591.

Morando organiserade staden i två avgränsade områden, i väst en nobel residensdel och i öster en traditionell stad runt tre torg. Men staden behövde naturligtvis en befolkning så Zamysky erbjöd handelsmän från många olika områden genom att visa religiös tolerans och dessutom anlade han en högskola för att ytterligare öka stadens attraktivitet.

Staden benämns även som staden med pelargångarna. Detta arkitektoniska grepp gjorde att affärerna kunde ligga skyddade mot vädrets makter och skapade nya affärsmöjligheter där handelsmännen i lugn och ro kunde diskutera och umgås vilket främjade affärerna ytterligare.

Efterhand blev staden även en viktig militär knutpunkt och stadens stadsmur förstärktes. När staden växte ytterligare fick nya områden förläggas utanför stadsmuren. Under andra världskriget då Polens gamla städer led svårt av bombningar klarade sig Zamość i stort sett helt och hållet och det är ytterligare ett skäl till att staden är så välbevarad än idag.

En sak är säker, missa inte denna pärla av centraleuropeiska städer, trots att vi idag kanske hellre skulle kalla den östeuropeisk. Då den byggdes var det här det riktigt centrala Europa!

Var?

Sydöst om Lublin efter E372

GPS: N50°43'03", E23°15'06"

Näraliggande camping hittar du här.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.