Nästa artikel
Restips: Vikos Canyon
GREKLAND

Restips: Vikos Canyon

Publicerad 3 november 2014 (uppdaterad 25 februari 2019)
Det stora bergiga området i nordvästra Grekland är något få spontant skulle förknippa med Grekland. Men här finns en av Europas mäktigaste canyons och här finns även både björn och varg.

Vi åker på ändlösa serpentinvägar från Ioannina norrut. Bergsmassiven reser sig allt högre mot himlen och utsikten från vägen är spektakulär. Jag stannar till med jämna mellanrum, tar fram stolarna och njuter av en kopp nybryggt kaffe medan ögonen får sig en dos skönhet av sällan skådat slag. I bakgrunden härskar det nästan 2 500 meter höga Pindus snöklädda berg och även om vägarna är som lägst på 500 meters höjd kan de vara stängda vintertid på grund av snön. Inget som många förknippar med Grekland.

Nationalparken Vikos–Aoös ligger i regionen Epirus och instiftades 1973 men vi är inte så långt från Ioannina som jag kanske fick det att låta som, vi är ungefär 3 mil norr om staden. Det här natursköna området är platsen för två häftiga och ganska okända canyons, otaliga floder, sjöar, en enorm fauna och frodiga skogsområden med en av de få kvarvarande områdena i kontinentaleuropa med både björn och varg. Det finns till och med varningsskyltar för dessa djur med jämna mellanrum efter vägen. Området är både Natura 2000 klassat och står på UNESCOS lista  och det finns många som har turistaktiviteter på menyn men varför inte bara vandra eller cykla i detta natursköna område.

Mitt i parken ligger den 12 kilometer långa och upp till kilometern djupa canyon som finns på stora bilden, långsamt utmejslad av floden Voidomatis. Till skillnad från Vikos ligger den andra canyonen, Aoös, i utkanten av parken.

Vikos anses som världens djupaste canyon i förhållande till sin vidd, och det är detta som gör den så spektakulär och du får samma mäktiga känsla som i USA eller Namibia. Vikos går mellan byarna Monodrendro och Koukouli och fortsätter till Vikos.

Var?
Det stora naturreservatet ligger i nordvästra Grekland och en bra utgångspunkt kan vara Zagori.

De flesta vägarna till Zagoria finns mellan Metsovo och Konitsa efter huvudvägen mellan Ioannina och Kastoria.

GPS: N39°58′10″, E20°43′41″
Tips
Från Zagora är det inte långt till Meteora. Kör över Katara Pass mot Larissa så kommer du att få uppleva ett enastående landskap där kloster ligger utspridda på bergsidorna.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.