Bild
Nästa artikel
Restips: Vilthägn och viltrestaurang i Sörmland

Restips: Vilthägn och viltrestaurang i Sörmland

SÖDERMANLAND

I hjärtat av Sörmland, omgiven av böljande åkrar och skogar, har Öster Malma slott blickat ut över Malmasjön i snart 350 år. Ett landskap där klövdjuren oblygt kliver ut på ängarna och där du möter ett rikt fågelliv i viltvatten.

I Wildlife Parks stora hägn strövar svenska djur som älg, mufflon, kron- och dovhjort omkring i en miljö som är ganska lik den de lever i som helt vilda. Det som är lite extra spännande är att du har möjlighet att se djuren i dess naturliga miljö och du skall inte jämföra det här med djurparkernas oftast betydligt enklare miljöer.

- För oss det viktigt att behålla känslan och respekten för att det är vilda djurarter. Det är därför vi håller våra djur i stora hägn med en för arten så naturlig miljö som möjligt. Visserligen är alla djur som hålls i parken uppfödda i fångenskap men vi ser dem fortfarande som vilda djurarter, framhåller parken.

Att älgen som är skogens konung skall vistas i skogen är lika självklart som att kronhjorten har tillgång till sumpmark. Det innebär att viltupplevelsen på Öster Malma Wildlife Park blir något annorlunda eftersom att djuren inte kommer att stå och vänta innanför staketet på en kortklippt grönyta utan kan beskådas i sin naturliga miljö. Ett tips är att du tar med dig kikaren och kliver ut på utkiksplatsen så att du kan spana ut över hägnen och upptäcka var djuren för tillfället uppehåller sig. Kanske ligger det en älg i skogsbrynet eller dovhjortar i skuggan under träden. Du kan även få syn på en hel del fåglar som exempelvis tjäder, rapphöna och de sällsynta fjällgässen under din promenad i parken.
 

Under maj- augusti vistas alla djuren i sina sommarhägn vilka ligger jämte de korta promenadvägar som finns i parken. Längs med dessa vägar finns  informationsskyltar om de olika djurarterna och deras ekologi. Under september månad håller parken stängt.


Vid parkens entré ligger Café Jägarboden där det under helgerna i maj och måndag till söndag under perioden juni- augusti serveras hembakat ekologiskt fikabröd och smörgåsar. Där löser du även entrén på 100 kronor till parken samt kollar in utbudet i den tillhörande gårdsbutiken. Under en viss period juni till augusti avgår även ett antal guidade turer per dag vilka är gratis för den som löst inträde och behöver inte förbokas. Resterande del av året löser du entré till parken i vår reception. Du kan parkera över natten (utan el) och det kostar en hundring. Har du hund får du inte ta med dig den in i parken.

Var?

Efter väg 223 som går mellan E4, cirka en mil norr on Nyköping, och Björnlunda vid väg 57

GPS: N58°57'03", E17°09'29"

Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.