Bild
Nästa artikel

Restips: von Echstedtska gården i Smedbyn

VÄRMLAND

Von Echstedtska gården ligger vackert beläget på en kulle med utsikt över sjön Summeln och det omgivande landskapet. Den välbevarade 1700-talsgården är en av de märkligaste i Värmland.

Den nuvarande gården byggdes av Bengt von Echstedt (1723-1794) under åren 1762-64. Byggherren var född på Segerstad som Bengt Ekstedt. Efter studier i Uppsala inledde han en bana som statstjänsteman och blev efter några år adlad under namnet von Echstedt. Karriären fick dock ett plötsligt slut när han i 35-årsåldern hastigt fick avsked från sin tjänst på Kungliga myntverket.

Åter i Värmland köpte von Echstedt Smedby gård och lät uppföra nya byggnader på platsen. Den nya gården byggdes i en byggnadsstil som brukar kallas karolinerstil. Denna stil var på modet i slutet av 1600-talet och första delen av 1700-talet men när Bengt von Echstedt byggde gården 1762-64 var det egentligen rokoko som gällde. Detta märks dock först när man som besökare kommer in i huvudbyggnaden där delar av möblemanget och väggmålningarna i några av rummen är utförda i rokokostil.

Även om von Echstedtska gården är gammal så har den bara kallats von Echstedska gården sedan slutet av 1950-talet. På Bengt von Echstedts tid hette den Smedby gård. Historien bakom namnbytet är intressant i sig och visar på en del av bygdens utveckling under 1800-talet.

Kopplingen till släkten von Echstedt försvann redan 1812 då Bengt von Echstedts styvson Jakob Leonard Roman övertog och några år senare sålde gården vidare. Vid 1800-talets mitt kom gården att delas i två delar, Östra och Västra Smedbyn, i samband med ett arvsskifte. Ytterligare några år senare delades även Västra Smedbyn upp i gårdarna Västra Smedbyn och Törnemon. Fortfarande var det dock von Echstedts gård som kallas Västra Smedbyn. Men, när Västra Smedbyn delas ännu en gång kom den nya gården att kallas Stenhuset och gården von Echstedt en gång byggde fick namnet Mellangården då den hamnade mellan Törnemon och Stenhuset. Namnet Mellangården föll uppenbarligen inte 1950-talets museimän i smaken och istället skapade de namnet von Echstedtska gården vilket ansågs passa bättre.


Arvsskiftena har även spelat roll för byggnaderna på gården. Vid etablerandet av gården Törnemon flyttades dasset och den södra flygeln med till Törnemon. På platsen för den södra flygeln uppfördes istället det nuvarande magasinet medan dasset med sina omtalade burleska takmålningar kom tillbaka till gården först i samband med restaureringen på 1950-talet. Då återkom även lusthuset som varit hönshus på en annan gård i närheten. Vid återbördandet fick dock de bägge husen byta plats och alltså placerades lusthuset på dassets gamla plats och tvärt om.

Von Echstedska gården ägs idag av Värmlands museum och sommartid drivs ett kafé vid gården samt ordnas konstutställningar och andra kulturella arrangemang. Vid gården finns även en äppelgård där ett 20-tal äldre värmländska äppelsorter finns representerade.

Gården äger skydd som byggnadsminne och skyddsföreskrifterna omfattar hela gårdsanläggningen, såväl interiör som exteriör.
Var?

Von Echstedtska gården ligger i Kila mellan Säffle och Nysäter. Tag av från E18 vid Nysäter och följ sedan skyltningen cirka 7 km. Parkering finns i anslutning till gården.
GPS:  N59° 8' 0", E12° 55' 48"

Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.