Bild
Nästa artikel
Så turistar du längs E4:an i sommar

Så turistar du längs E4:an i sommar

SVERIGE

E4:an är en av Sveriges mest vältrafikerade vägar som många svenskar använder under sommarmånaderna för att ta del av landets semesterutbud. Men det finns en mängd sevärdheter som många inte känner till. Göta kanal har listat 14 heta tips att upptäcka längs Europaväg 4.

1.Skallbergsgrottan – Örnsköldsvik

20 minuter norr om E4:an i Örnsköldsvik hittar du orten Husum och den spektakulära Skallbergsgrottan. Grottan är Nordens största urbergsgrotta och har en sammanlagd längd på 220 meter av gångar och salar. För att besöka grottan kräver det att du både har hjälm och ficklampa, vilket hjälm går att låna på plats. Med hjälp av rep, stegar och instruktioner kan du ta dig igenom en nervkittlande klättring. Glöm inte heller att besöka Skallberget från toppen där du kan uppleva en magnifik utsikt.

För mer information: https://www.bjorna.eu/skallbergsgrottorna

2. Skuleberget – Örnsköldsvik

Skuleberget, som ligger i närheten av Docksta, är en annan besöksvänlig destination. Det finns två alternativ till att ta sig upp på bergstoppen beroende på vilken utmaning du söker. Kör du av E4:an söder om Skuleberget, norr om Docksta, kan du hoppa på en linbana för att ta dig upp till toppen. Är man ute efter en mer nervkittlande upplevelse så svänger man av precis nedanför berget och tar sig an någon av vandringslederna. Väl uppe på bergstoppen så kan du beställa smaskiga våfflor i Skulebergets toppstuga. Med en fantastisk utsikt blir just den kombinationen en svårslagen upplevelse.

För mer information: http://www.destinationskuleberget.se/

3. Högakustenbron – Härnösand

Den välkända hängbron mellan Kramfors och Härnösand är en av Sveriges vackraste konstruktioner och ett naturligt stopp längs E4:an. Stanna till vid Högakustenbrons rastplats vid norra brofästet och njut av den underbara utsikten över Ångermanälven. På Hotell Höga Kusten kan man njuta av en god måltid innan ni fortsätter resan längs älven.


För mer information: https://www.hogakusten.com/sv/hogakustenbron

4. Bönan - Gävle

Precis innan E4:an passerar Gävle hittar du Bönan, en sommaridyllisk fiskeby som ligger alldeles intill Östersjön. Orten präglas av sina röda stugor, båtbryggor och fiskrökerier och för tankarna till tv-serien Saltkråkan. Bönan Café erbjuder nybryggt kaffe och färskt fikabröd i en harmonisk miljö.

För mer information: https://www.konditorilido.se/bona-cafe

5. Rullsand – Gävle

Där E4:an passerar Gävle hittar du Rullsand, det största havsbadet i hela Mellansverige. Den långgrunda och barnvänliga stranden är det ultimata stoppet för hela familjen under de varmaste sommardagarna. Är du sugen på att övernatta så finns det möjlighet till att campa eller parkera husvagnen intill vattnet. Vill ni bort från sol och bad så finns det även andra aktiviteter att prova, till exempel vandring på den 3,5 kilometer långa Billudden. För att ta sig till Rullsand svänger man av på avfarten vid Mehedeby och kör ytterligare 25 minuter.

För mer information: http://www.rullsand.se/

6. Tullgarns Slott – Södertälje

Söder om Södertälje ligger det storslagna Tullgarns Slott, tio minuter från E4:an via väg 218. 1700-talsslottet ligger alldeles intill Tullgarnsviken och är en av de elva kungliga slotten i Sverige. Här kan du gå guidade turer och strosa omkring i den grönskande slottsparken. Under promenaden kan du även besöka andra byggnader och anläggningar, som Drottning Victorias stall och Tullgarns Värdshus.

För mer information: https://www.tullgarnsvardshus.se/

7. Söderköping – Norrköping

Ta avfarten på väg 55 i höjd med Norrköping följ skyltarna mot E22:an. Efter drygt 20 minuter ligger charmiga Söderköping precis vid Göta kanal. Hit kommer många semesterfirare för att ta del av kanallivet, god mat och avslappnande atmosfär. Ett måste är ett stopp vid den hyllade glassrestaurangen Smultronstället som erbjuder 60 olika glasskreationer. Söderköping, som präglas av sin medeltida historia, omgärdas av Östgötaleden och S:t Anna skärgård och är också värda ett besök.

För mer information: https://www.gotakanal.se/sv/gora/se-slussning/soderkoping/

8. Bergs slussar – Linköping

Ett par kilometer från E4:ans avfart en mil nordväst från Linköping hittar du Bergs slussar. Under sommaren passerar tusentals båtar genom slussen, något som är Göta kanals populäraste attraktion. Stanna till vid slusstrappan Carl Johan och upplev de sju sammankopplade slussarna samt se när de lyfter eller sänker båtarna hela 18,9 meter. Här finns även Götas Café och den arkitektritade äventyrsgolfanläggningen med en makalös utsikt.

För mer information: https://www.gotakanal.se/sv/gora/se-slussning/bergsslussar/

9. Varamobaden och Motormuseet – Motala

Cirka 20 minuter från där E4:an passerar Mjölby ligger Motala, staden med många sommarpärlor. Varamobaden, som är Norra Europas största insjöstrand, är en fem kilometer lång strand som med sitt kristallklara och långgrunda vatten är en perfekt destination för barnfamiljen. Här finns även ett mysigt promenadstråk, där det erbjuds ett stort utbud av både restauranger och barer. Bara någon kilometer därifrån ligger Motala centrum som också är fyllt av aktiviteter. Gör ett stopp vid Motala Motormuseum, Sveriges största motormuseum, upplev tidsenligt uppbyggda miljöerna och en unik samling av fordon och teknik. För den som är intresserad av mer än veteranbilar finns även Barnmuseum, Fotomuseum och det fina Vätternakvariet.

För mer information: https://www.gotakanal.se/sv/144824/Motala-Motormuseum/

10. Borensberg – Motala

I trakterna av där E4:an passerar Linköping ligger sjöstaden Borensberg, drygt tre mil från E4:an. Här ligger en av Göta kanals två handdrivna slussar och den populära gästhamnen. I närområdet kan du njuta av mysiga promenader, god mat och dryck eller varför inte ett uppfriskande dopp i kanalen. I stadens hjärta ligger Börslycke Gårdsbutik som producerar handgjorda delikatesser som godis och kryddolja och pittoreska Göta Hotell har bland annat figurerat i den första Göta kanal-filmen där skådespelarna bodde under inspelningen.

För mer information: https://www.gotakanal.se/sv/gora/se-slussning/borensberg/ https://www.gotakanal.se/sv/road-trip/

11. Gränna

Strax innan E4:an passerar Jönköping, hittar du Gränna efter 15 minuters bilresa på Ödeshögsvägen. Den typiska svenska idyllen präglas av kullerstensgator, röda trähus och blomstrande trädgårdar. Här tillverkas de populära polkagrisarna i stora mängder, vilket gör ett besök till något av de många kokerierna ett måste. Men Gränna har så mycket mer att erbjuda. Vackra vyer, naturreservat och rafflande vandringsleder gör staden till en perfekt destination för alla naturälskare. Här finns också något för den mer historieintresserade. Lustslottet Brahehus, som är beläget på Grännabergets kant, 90 meter över Vättern, erbjuder en fantastisk utsikt över vattnet.

För mer information: https://jkpg.com/sv/granna/

12. Bäckhästen – Värnamo

Precis efter att E4:an passerat Värnamo, drygt 30 minuter väster om E4:an via väg 25, hittar du bageriet Bäckhästen som är beläget mitt ute i skogen omgivet av ett grönskande växthus. Ta en välbehövlig paus bland väldoftande blommor och ekologiska odlingar. En fika på Bäckhästen är väl värt ett besök oavsett vilka väderförhållanden som råder.

För mer information: https://www.backhasten.se/

13. Smålandet Markaryds älgsafari - Markaryd

Känner du dig lite extra äventyrlig av dig så är Smålandet Markaryds älgsafari något för dig. Hit kommer du genom att svänga av vid trafikplats Norra Markaryd på E4:an för att sedan följa väg 15 i cirka en kilometer. Denna attraktiva destination erbjuder en nervkittlande safari längs slingrande skogsvägar där du har chansen att se skogens jättar på nära håll. Du kan välja mellan att köra din egen bil eller att kliva på ett tåg som tar dig dit genom ett tre kilometer långt äventyr. Efter att pulsen har gått ned och du är färdig med din safariresa erbjuds en lunch på Restaurang Älgtornet med utsikt över anläggningen. Är du endast lite småhungrig så går det också att beställa en frasig våffla på Café-Våffelstugan.

För mer information: https://www.smalandet.se/

14. Ramlösa Brunnspark – Helsingborg

Vid E4:ans slutdestination finns den vackra staden Helsingborg som är beläget precis intill Öresund. Strax söder om Helsingborgs centrum hittar du Ramlösa Brunnspark, tio minuter från E4:an via väg 111. Här ligger källan till mineralvattnet Ramlösa, där du kan dricka vattnet direkt ur källan. Det är en ultimat plats för en picknick, där man kan uppleva frodig grönska och färgsprakande planteringar.

För mer information: https://helsingborg.se/uppleva-och-gora/friluftsliv-och-motion/parker-och-gronomrade/ramlosa-brunnspark/
Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.