Bild
Nästa artikel
Slavonien - den gyllene porten till Kroatien

Slavonien - den gyllene porten till Kroatien

KROATIEN

Vi är i nordöstra Kroatien där historiens vingslag blandas med underbar natur. Här härskade det legendomspunna Habsburgska riket fram till 1868 och än idag är traditionerna levande med skördefester och folkdräkter trots det förödande kriget i början av 1990-talet.

Som ett stort C omsluter Kroatien Bosnien Hercegovina och i norr gränsar Ungern men framför oss breder den bördiga Pannoniska slätten ut sig. Här är landskapet mjukt. Mjukt böljande kullar, mjukt vindlande vägar, skogklädda toppar nära nog en kilometer höga men mer skog och höjder ju längre västerut man är. Vi är mitt i en välmående jordbruksregion där de rika jordarna skapat välstånd och gastronomin har blomstrat sedan årtusenden. Visst, historian har inte alltid varit på Slavoniens sida. Här härjade ett fullskaligt krig så sent som för ett par decennier sedan men nu lever den knappa miljonen invånare trots minnena ett lugnare liv.

Den legendrika regionen Slavonien är omgivet av floder. I öster flyter Donau som utgör en naturlig gräns till Serbien, i söder Sava och i norr Drava. Men nog om geografin, du kanske redan hade koll på Slavonien som man dock inte ska förväxla med Slovenien. För trots Kroatiens lilla format har landet mycket att erbjuda den som gillar att resa med husbil eller husvagn och avstånden är inte oöverstigliga. Den romantiska Adriatiska kusten med sina underbara stränder, turistorterna i nordväst med sin italienska touch och inte minst fantastiska Dubrovnik. Ändå är Slavonien inte särskilt välkänt bland turister, kanske för att kusterna runt Medelhavet lockar till sådan grad att de näraliggande regionerna närmast hamnar i skymundan. Och inte minst därför att östra Europa fortfarande av de flesta betraktas som en vit fläck på kartan vid sidan av de vanliga turiststråken.


Faktum är att Slavonien betraktas som en av de mest natursköna områden Kroatien har att erbjuda och har även smeknamnet "Den Gyllene Skattkammaren". Inte heller den som är intresserad av kultur lär bli besviken. Utöver jordbruket finns här fyra vinregioner som var kultiverade redan på romartiden, inte helt oävet att kombinera med regionens gastronomiska specialiteter. Det är inte förvånande att man hittar en av Europas äldsta vingårdar här.

Är du en vinkännare känner du förmodligen redan till den sanna skatten av Slavonien, den "gyllene" dalen Pozega. Staden Kutjevo är vinregionen och ligger på de södra sluttningarna av Krndija och Papuk i den smala dalen vid Kutjevčanka-floden. Det är här du hittar Kutjevos vinkällare, en av de äldsta vingårdarna i Kroatien som är hem för berömda viner som Kutjevacka grasevina (Riesling), Pinot Gris, Pinot Blanc, Traminer och Rheinriesling. I närheten kan man gå i fotspåren av den tidigare baronen Franjo Trenk och kejsarinnan Maria Theresia och besöka Kutjevo slott där man kan utforska de många tunnlar som leder direkt till vinkällaren.

Gillar man romantiska städer finns staden Vinkovci som är rik på historia, kultur och arkitektur, som sig bör kanske i en av de äldsta städerna i Europa. Här har två romerska kejsare fötts och spåren efter denna stora civilisation är ständigt närvarande där traditionen upprätthålls med evenemang som de romerska dagarna i slutet av maj. Då fylls staden av passion, känslor och stora mängder nostalgi med allt som kan förknippas med det romerska riket, allt från sportevenemang under leksamma förhållanden till traditionell kulinariska läckerheter från den tidsepoken. Har du tur träffar du även den romerska kejsaren, om inte får du nöja dig med den gästfria befolkningen.

Matlagning under bar himmel hör även idag till Slavoniens kök. Här samlas man omkring elden med kittlar, grillar och spett, med häst och vagn, vid Dravas och Donaus stränder och i Baranjas träskland, med fiol och tambura vilket ger en stämning med extraordinär kraft. Här förenas köken från det österrikisk-ungerska med orientaliska och kroatiska idéer. Förutom alla dessa inflytanden som kan spåras tillbaka i historien har också matvanor från nomadiska tider och folkvandringstiden lämnat sina avtryck.

De mest kända kulinariska stjärnorna i Slavonien är en rad rätter som lagas i kittel, grytorna paprikaš av fisk eller kött, men också grillspett av alla storlekar, från små klykor med karpar över glöden till de mäktiga stora spett med helgrillad oxe där rätterna lagas för tio personer eller fler. Festligheter man inte bör missa.

En annan av Slavoniens särdrag är traditionen med hästavel, särskilt den välkända Lipizzanerhästen. I den ståtliga staden Osijek med sin magnifika fästning kan man rida eller åka med häst och vagn genom den vackra historiska staden eller så besöker man någon av de många Lipizzanergårdarna.

Osijek är också en bra startpunkt för att utforska en av de största våtmarkerna i Europa, Kopacki Rit Naturpark. Här finns ett ovanligt rikt växt- och djurliv som kan upplevas via en 2,5 kilometer lång vandringsled, en spännande cykeltur eller med en båttur genom den fantastiska naturen.

Ytterligare ett naturskönt turistmål är Jankovac Skogspark, som också är en av de vackraste delarna av Papuk Naturpark som omges av höga berg. I en sagolikt vacker dal hittar du flera vattendrag, omgivna av blommande ängar och täta skogar men dess största attraktion är vattenfallet Jankovacki Slap. Gillar du att vandra ska du inte missa bergstugan på Jankovac, många kroatiska vandrare anser att detta är den vackraste och mest rustika hyddan på alla kroatiska berg. Totalt sett finns sex cykelleder, fyra vandringsleder och två klättringsområden.

Slavonien är lite av ett bortglömt resmål, rikt på historia och häftiga upplevelser. En plats att verkligen se fram emot!

Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.