Bild
Nästa artikel

Tjäderberget blir naturreservat

VÄSTERBOTTEN

Ett 1100 hektar stort vildmarksområde, som ligger på gränsen mellan Vindelns och Lycksele kommuner, blir naturreservat. Tjäderbergets naturreservat innehåller över 400 arter, varav 68 rödlistade.

Länsstrelsen i Västerbotten bildar ett nytt naturreservat för dig som vill kunna uppleva så orörd natur som möjligt. Här finns inga campingar eller andra fasta anläggningar men i mail från Per Nihlén på Länstyrelsen får vi detta svar på frågan om var det är tillåtet att stanna över natten.

-Det finns inga iordningsställda parkeringar eller campingplatser, men det finns P-möjligheter på vändplaner och längs skogsbilvägarna som till stor del utgör gräns för reservatet.

Per Nihlén skriver i ett pressmeddelande.

– Det är ett fantastiskt naturlandskap med gammal skog, trolska tjärnar, bäckar, och små öppna våtmarker. Reservatet mäter ungefär 3 x 5 km från sida till sida. Ett område där man kan vandra i timmar utan att se vare sig en skogsbilväg eller ett kalhygge. Det finns inga leder i området utan tanken är att man ska orientera på egen hand och kunna få en verklig vildmarksupplevelse. Som en service har vi pekat ut ett tiotal särskilt sevärda platser i reservatet. De punkterna är utsatta på en karta och de finns även som GPS-koordinater. Exempel på fina ställen att besöka är Vitbergets toppartier med gammal tallskog, en fantastisk utsikt från Slimtmorberget eller en naturvårdsbränd skog.

Reservatet är alldeles nybildat därför finns inga infoskyltar uppsatta ännu, det kommer dock att finnas en hel del info om reservatet på Länsstyrelsens hemsida inom kort, www.lansstyrelsen.se/vasterbotten/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/Pages/default.aspx
(det som står som Tjäderberget idag är ett litet reservat som nu alltså är utökat med dryga 1000 ha, mer info kommer snart.)

Var?

Tjäderbergets naturreservat nås lättast via E12 eller Blå vägen som den också heter. Det ligger bara någon kilometer norr om E12, se översiktskartan.

Taggar: Restips, Fricamping

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.