Bild
Nästa artikel
Utställningen SURR! landar på Kiviks musteri under Pollineringsveckan

Utställningen SURR! landar på Kiviks musteri under Pollineringsveckan

SKÅNE

Utställningen SURR! är en del av den nationella Pollineringsveckan 15–23 maj som för första gången firas i Kivik. Här erbjuds en hel rad aktiviteter där man kan lära sig om pollinerande insekter, viktiga växter och positiva insatser för biologisk mångfald.

Fotografen Lena Granefelts bilder till utställningen SURR! med porträtt av olika pollinatörer ställs samtidigt ut i Kungsträdgården i Stockholm. På Kiviks musteri kan man vandra genom utställningen bland blommande fruktträd i Kulturodlingen.

Lena Granefelt är sedan många år engagerad i att skapa bilder med utgångspunkt i odling och mångfald, bland annat den hyllade boken och utställningen Flora Supersum.

– Syftet med utställningen är att visa att pollinatörerna är många. Det är både humlor, vildbin, fjärilar, skalbaggar, honungsbin och flugor som hjälper till med pollineringen. Vi är beroende av dem eftersom de pollinerar vår mat och den vilda naturen. Därför måste vi se till att de har mat och husrum nog för att kunna överleva och trivas, säger Lotta Fabricius Kristiansen på Pollinera Sverige.

Under veckan kan man lära sig vilka blommor, träd och buskar som är mest gynnsamma för pollinatörerna, hur man skapar en levande trädgård, bygger bihotell, släpper upp gräset, anlägger en äng eller skapar en faunadepå av gammal ved och stockar.

Läs också: "Restips för en sommar i Skåne"

Programmet har vuxit fram ur projektet Kiviks mångfald och engagerar Stenshuvuds nationalpark och naturum Stenshuvud, Kiviks musteri och Naturskolan Österlen, Ulriksdals Arts & Crafts i samarbete med Pure Folly, gården Östersken i samarbete med föreningen Framtidens Natur samt Den engelska trädgården vid Svabesholm. Projektet har initierats av Pollinera Sverige. 

Hela programmet finns här
 

Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.