Bild
Nästa artikel
Att bron knappt syns på bild gör den inte mindre spektakulär
Att bron knappt syns på bild gör den inte mindre spektakulär

Världens längsta gångbro ett måste för vandrare

SCHWEIZ

Som ingen annan bro erbjuder en ny gångbro i Schweiz besökarna på en spektakulär upplevelse. Bron är med sina 494 meter världens längsta hängbro, 65 centimeter bred och som mest 85 meter över marken. Helt enkelt ett måste för vandrare! Läs mer!

Den som är sugen på en vandring utöver det vanliga har nu något nytt att se fram emot, att passera den halva kilometern långa bron i Randa över Schweiz djupaste dalgång. Passagen ingår i en tvådagars vandringstur i alperna och de första sugna har hunnit uppleva världens längsta bro i sitt slag då den nu varit öppen sedan den 29 juli. Även i övrigt lär vandringsleden bjuda på extraordinära vyer eftersom den går på höjder mellan 1 600 och 2 200 meter. Övernattningsmöjligheter finns på flera ställen, exempelvis Europa Hut, Dom Hut, Kin Hut och Europaweg Hut.

Men just utsikten när man passerar dalgången mellan samhällena Zermatt och Grächen sägs vara mycket spektakulär och det är nog få som inte kommer att imponeras av vyerna över Schweiz högsta och mest kända berg, det 4 545 meter höga Matterhorn, samt Weisshorn och Bernalperna. För att nå bron tar det drygt två timmar om man utgår från Randa och cirka sju timmars vandring från Zermatt, svårighetsgraden anges till T3 och är ingenting för höjdrädda.

Redan tidigare har här funnits en bro som byggdes 2010 och som skadades efter två månader av nedfallande stenblock, men det ska inte kunna hända den högre placerade Charles Kuonens hängbro, namngiven efter dess huvudfinansiär vinföretagaren Charles Kuonen. Även om det hotet inte kvarstår ska man inte gå över bron när det är storm även om ingenjörerna lovat att den inte ska gunga för mycket och passager under åskväder avråds det ifrån. Men även om vädret är perfekt så kanske du kan föreställa dig att gå på en jättesmal gungande gångväg som inte är bredare än en dörröppning 85 meter upp i luften och med utsikt ner mot avgrunden. Eller nej, de flesta kan nog inte det. Och att möta vandrare kan bli extra spännande. Något för svagsinnade lär det inte vara men för andra blir det säkert ett minne för livet.


Bron är byggd på mycket kort tid, det tog endast tio veckor att få den på plats efter det att arbetet vid brofästena var klara. Företaget Lauber Seilbahnen AG har dock stor erfarenhet av liknande byggen då de byggt otaliga broar tidigare även om den här är den längsta de konstruerat.

GPS: 46° 6′ 0.14″ N, 7° 48′ 11.5″ E
Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.