Bild
Nästa artikel
Det nya slottet blir mäktigare än så här men tyvärr har vi av bildrättighetsskäl inte möjlighet att publicera det.
Det nya slottet blir mäktigare än så här men tyvärr har vi av bildrättighetsskäl inte möjlighet att publicera det.

Världens största sandslott byggs på Nordjylland

DANMARK

Nu är snart världens största sandslott klart! Med en imponerande höjd på över 21 meter blir det en mäktig upplevelse för de som tar sig till Skulpturparken i Blokhus.

Säger man sandslott tänker man osökt på små barn med hink och spade. Men glöm den jämförelsen. Här behövs till att börja med ett arbetslag på tio personer enbart för att stampa sanden. Efter dessa kommer några av världens bästa sandskulptörer för att bygga världens största sandslott som kommer att bli 21 meter och 16 centimeter högt och därmed slå ut den tidigare rekordhållaren ur Guiness Rekordbok när det står klart den 2 juli 2021. Det förra rekordslottet var 17 meter högt och byggdes 2017 i Duisburg, Tyskland. Den mäktiga sockeln till sandslottet i Blokhus är hela 32 meter brett.

Slottet byggs just nu på parkeringsplatsen vid Skulpturparken i Blokhus, Nordjylland. Visst kan man tro att det blir något extra att se innan det rivs om ett halvår

– Vi har världens bästa sand, så om vi inte når världsrekordet, så kan ingen det, förklarar John Andersen, ägare till Skulpturparken i ett pressmeddeande. Sandslottet kommer inspireras och dekoreras med kända landmärken från Blokhus, Løkken, Jammerbukten och Nordjylland. I dessa corona-tider behöver vi något imponerande och stort. Något som kan locka fram leenden.

GPS: N57°14'56", E9°36'41"
 

Fakta

• Sandslottet består av mer än 4 860 ton sand

• Sanden har transporteras med 140 lastbilar

• Sandslottet har en sockelbredd på 32 meter

• Det förväntas vara synligt de närmaste 6 månaderna - oavsett väder

• Teknikerteam, konstnärsteam och mer än 30 arbetsgrupper har arbetat i skift med projektet

• Några av världens mest begåvade sandskulptörer designar sandslottet

• Sandslottet förväntas vara klart den 2 juli

• Projektet väntas kosta drygt 3 miljoner danska kronor

Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.