Nästa artikel
Vildmarksvägen: Experten avslöjar bästa stoppen
Restips

Vildmarksvägen: Experten avslöjar bästa stoppen

Publicerad 5 juni 2023 (uppdaterad 26 juni 2023)
Den 6 juni öppnar Vildmarksvägen. Här är expertens tips: Både klassiska – och oväntade.
Det här är en upplåst Premium-artikel

Den här artikeln är exklusiv för Premium-medlemmar och tidningsprenumeranter på Husbil & Husvagn, men den är tillfälligt upplåst för att alla ska kunna läsa. Husbil & Husvagn storsatsar för att ge våra läsare tillgång till tester, reportage och inspiration i digital form.

Det är enkelt och smidigt att bli Premium-medlem – klicka här för att komma igång och få tillgång direkt!

I slutet av maj eller början av juni öppnar varje år en av våra mest älskade resmål: Vildmarksvägen.
 
Vi passade på att be Rolf Segerstedt, som skrivit boken Vildmarksvägen, om bästa tipsen. 
 
De senaste åren har han kört mycket på den natursköna sträckan med sin ”bobil” en förlängd Folkabuss Caravelle. Så han har bra koll både på sevärdheter och platser där man kan stå med husbil.

Rolf Segerstedt har skrivit boken Vildmarksvägen, med inspiration och bilder från den natursköna vägen.

Han tycker man ska öppna ögonen, stanna och uppleva naturen längs vägen. Njuta av vitsippskogarna i juni, renarna som brunstar i början av hösten… överhuvudtaget passa på att ta det lugnt.
 
– Jag tycker man ska köra sakta och stanna, då blir det nästan som en meditation. Man kommer ner i varv, ungefär som att gå genom en skog. Det är ju rent vetenskapligt bevisat att blodtrycket går ner i naturen. Vägen är så bra så man på långa sträckor kan ligga över 100, men varför ska man göra det? Då kan man lika gärna ta E4:an, säger han.
 
Precis när Vildmarksvägen öppnat finns extra goda chanser att se vissa djur.
 
– Man kan ha tur att få se fjällräv, jag har bara sett det ett par gånger från vägen, men chansen finns. Det gäller speciellt om man är där när vägen precis öppnat. Då är det också många fåglar som sitter och värmer fötterna på vägen. De är ofta nära vägen första veckan efter öppningen.

Expertens tips runt Vildmarksvägen

Ströms Vattudal.

Kolla utsikten över Ströms Vattudal

– När man kommer söderifrån via Strömsund och kör mot Gäddede kan man stanna vid byn Håkafot. Där går en led till toppen, det är inte långt, men rätt mycket uppför. Då får man en vidunderlig utsikt över Ströms Vattudal. Det är ett stopp som inte är helt uppenbart, men det finns en liten skylt vid vägen.

Besök Hällingsåfallet

– Vattenfallet är 40 meter högt och ligger i en fantastisk ravin som är 800 meter. Man kan enkelt gå till fallet, men även längs kanten, där finns en stig, delvis med stängsel. Det är ganska vådligt att gå där. Här finns också en bra ställplats, två parkeringar som är hyggligt stora. 
Här finns ställplats: N64°20'57" E14°22'46"

Sällsynt spaning: Fjällräv.

Stanna till vid Brakkåfallet

– Nästa stopp är före stora Blåsjön. Där finns Brakkåfallet med bra parkering som ligger precis vid vägen. Det är mindre än 100 meter att gå till det nedersta fallet som är finast, tycker jag. Smidigt om man inte vill gå långa sträckor, lite kuperat förstås.

Åk in i Stora Blåsjön

– Inne i Stora Blåsjön går en väg mot Ankarede (till höger) som är en gammal kyrkby. Här finns ett av de minsta muséer jag vet. I det berättas om samerna. Det byggs också nya kåtor. Det finns en jättestor ställplats med servicebyggnad och en grillkopja. Så där kan man stanna ett tag. Så kan man gå några kilometer till ett vattenfall och strosa runt och titta. De som har samekåtorna är trevliga och de berättar gärna. Det är bra ställe. 
Här finns ställplats (Camp Stora Blåsjön): N64°50'13" E14°04'58"

Husvagn och husbilar på Stekenjokk.

Njut av utsikt vid Stekenjokk

– Vid den gamla gruvan finns en stor måste-ställplats där många ryms. Rikta gärna husbilen västerut mot den öppna slätten, man är på 800 meters höjd. Där har man väldigt fina kvällsvyer förutsatt att vädret är bra. Runt gruvparkeringen kan man med stor tur få se fjällräv. Speciellt om man rör sig i soluppgång och solnedgång, då ökar chanserna att se något. Det gäller alla djur.
Här finns ställplats: N65°05'18" E14°27'28"

Sov i Fatmomakke

– Här finns en kyrka där många gifter sig och den har en spännande historia. Samer och nybyggare brukade träffas här och hitta varandra. Det var som en parningstid. Det finns också en parkering där man kan stå över natten. Det är också väldigt fint på kvällarna. Mitt i sommaren rör sig ofta folk där som man kan fråga om historien. En del kanske till och med bor i kåtorna. Det finns lite skyltar att läsa om man inte träffar någon.
Här finns ställplats: N65°05'08" E15°08'27"

Ricklundgården i Saxnäs.

Stanna vid kulturgård

– Saxnäs är en bra plats att stanna till, eftersom det finns affär, hotell och boende. Här finns också ett oväntat kulturtips: Ricklundgården. Det var ett konstnärspar som byggde den som en medelhavsvilla, huset avviker från allt annat som finns där. Inne i den finns en konstskatt, dels det de skapat själva, men de har också haft besök av många konstnärer som lämnat verk efter sig. Jag tror man kan ringa och få visning, under högsäsong är den öppet. Gården ligger precis intill vägen.
– Från Saxnäs kan man också göra en topptur till Saxfjället. Det går ganska mycket uppåt, man får svettas. Därifrån ser man ut över hela området, bland annat Marsfjället, det högsta fjället i Lappland.  

Missa inte Trappstegsforsen

– Man bör stanna till vid Trappstegsforsen. Sommartid finns parkering och en kiosk med servering. Jag brukar äta palt där, med smör och fläsk. Man blir trött av maten, men har man husbil kan man lägga sig och vila en stund.

Åk in till Marsfjället

– Här finns Ulf Kanons kiosk. Det är en ättling till den första personen som slog sig ner där som driver den. På platsen finns också en kopia av första nybyggarens koja/hus plus ett museum för elektronik och kameror. 

Tänk på det här! Rolf Segerstedts råd till husbilister på Vildmarksvägen:
  • Stör inte renarna på Stekenjokk. Man ska inte gå mot renar, ser man att de är i närheten kan man bara sätta sig ner och vänta. Går man mot dem kan de betrakta det som aggressivt. Då blir de stressade och springer i väg. Gå aldrig mot renar till exempel för att ta en bild med mobilen. Speciellt den här tiden när de har kalvar, hela juni. Renskötseln är kanske den viktigaste näringen däruppe, vi som besökare får visa hänsyn. Eftersom en del inte brytt sig om detta har länsstyrelsen i sommar tvingats införa stoppförbud längs en del av sträckan över Stekenjokk. 
  • Visa också hänsyn mot andra djur och växter i den här känsliga naturen. Det är väldigt viktigt att vara medveten om att vi är gäster här. 
  • Utnyttja den egna toaletten. Det finns nästan inga andra toaletter på Stekenjokk, just när man kommer upp på fjället, Om alla skulle gå ut i naturen och göra sina behov blir det inte så trevligt.
Det här är en upplåst Premium-artikel

Den här artikeln är exklusiv för Premium-medlemmar och tidningsprenumeranter på Husbil & Husvagn, men den är tillfälligt upplåst för att alla ska kunna läsa. Husbil & Husvagn storsatsar för att ge våra läsare tillgång till tester, reportage och inspiration i digital form.

Det är enkelt och smidigt att bli Premium-medlem – klicka här för att komma igång och få tillgång direkt!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.