Bild
Nästa artikel
Wartburg i Thüringen, kultur på hög nivå

Wartburg i Thüringen, kultur på hög nivå

TYSKLAND

Visst är det något extra att uppleva platser av stor historisk betydelse. I Tyskland finns en rad sådana platser, inte minst slott med anor. Wartburg i Thüringen är en av dessa platser som ger dig möjlighet att få uppleva en viktig plats för Luther och reformationen.

När höstvindarna sätter in drömmer vi oss gärna bort till den kommande säsongens resor. Tyskland ligger förhållandevis nära och är ett land som vi i stort sett alltid passerar eller kanske ser som mål när vi ger oss av söderut. Att bara fara fram på Autobahn är ett misstag alltför många har gjort när kulturpärlorna ligger på rad och vi ska stanna till vid den sedan 1999 världsarvsklassade borgen Wartburg i Thüringen, en pärla bland pärlorna. En borg som bara ligger ett femtiotal mil söder om Östersjökusten, inte längre än avståndet mellan Stockholm och Göteborg.

Vi befinner oss på en bergskam. Utsikten är magnifik. Vi är 220 meter ovanför, kanske till och med i, staden Eisenach i delstaten Thüringen. Här residerade lantgrevarna av Thüringen på medeltiden, innan dess var borgen den plats där helgonet Elisabeth av Thüringen bodde på 1200-talet. Här fick Wagner inspiration till sin opera Tannhäuser efter sångarstriden och här gömde sig Luther när han 1521 översatte Nya Testamentet till tyska. Borgen är en av Tysklands viktigaste kulturarv och på 1930-talet blev borgen ett museum.

Att förirra sig in i historiens vrår är förstås enkelt, det finns mycket som är spännande att berätta om Wartburg, men upplevelsen retar även andra sinnen vilket kan vara nog så viktigt. Den välhållna och vackra borgen ligger i en fascinerande natur med milsvid utsikt, bara det är värt ett besök. Vi är inte heller så långt från Kassel med den världsarvsklassade barockparken Wilhelmshöhe och underbara berglandskapet Harz ligger även det på ett stenkasts avstånd. Vi är mitt i ett kulturlandskap med mängder av besöksvärda platser som alltför få hunnit besöka, exempelvis Quedlinburg som är en av de bäst bevarade medeltida städerna även där med en magnifikt placerad borg dock i helt annan stil. I Quedlinburg har det vandrat människor i minst 1 300 år!


Under 2017 har tyskarna satsat mycket på att visa upp sin kultur, där temakampanjen ”Luther 2017 – 500 år av reformation i Tyskland“ är över även om kulturen och platserna förstås finns kvar. Hit lockas turister som ser upplevelser som en väsentlig del av sin semester. Att vi i Sverige har de tyska kulturarven på nära håll är en bonus som många andra kulturellt och religiöst intresserade turister runt om i världen tvingas resa långt för att se.

Luther har kanske mer än någon annan har haft ett avgörande inflytande på Europas historia eftersom religionen genomsyrar historien mer än tillfälliga gränser och nationsbildningar. Luther fanns här innan Tyskland fanns, innan järnridån upprättades och även nu. Järnridån gick ju väster om Eisenach, det syns på detaljer i staden, trafikljusen till exempel, även om staden genomgått en sådan omfattande upprustning att spåren blir allt svårare att upptäcka.

Även Eisenach har en spännande historia. Vem har inte hört talas om Östtysklands ikoniska bilmodell Wartburg? Just det, namnet är ingen slump, modellen tillverkades i Eisenach. Idag finns i stället Opel här och BMW:s historia tog sin början i staden. Deras första bil Dixi skapades här, fabriken övertogs av DDR och bilarna blev Wartburg. 1992 kom BMW tillbaka till staden sedan Automobilwerke Eisenach som tillverkade modellen Wartburg gått i graven. Att besöka stadens bilmuseum där stadens bilbyggande som startade 1891 dokumenterats kan nog intressera många.

Men återgår vi till Luther så finns mängder av platser relaterade till honom runt om i staden. Vi hittar förstås Luthers hus men även en av de äldsta protestantiska kyrkorna, Georgenkirche, där Luther predikade. 

I Eisenach finns även minnen av den inte alldeles okände kompositören Johann Sebastian Bach som föddes här likväl som möjligen hans mindre namnkunnige kollega Georg Philipp Telemann. Självklart ståtar staden med ytterligare ett besöksvärt museum med Bach som tema.

Att bara spatsersa runt i staden har också mycket att erbjuda. Här hittar man Schmales haus, ett av Tysklands smalaste, om inte det smalaste, ett hus med en bredd på måttliga 205 centimeter inklämt mellan två andra större hus på Johannisplatz. På marknadsplatsen har dock husen betydligt större dimensioner och där finns många vackra hus att njuta av.

Vill man vandra runt i den vackra naturen ska man inte missa Drachenschlucht, en trång och mycket speciell vandring i en klyfta. Det finns guidade turer för den som vill få historian berättad för sig på den elva kilometer långa leden. 

Kanske behövs det kampanjer som den om symbolfiguren Luther som Tyskland genomfört 2017 för att turisterna ska upptäcka pärlor av det här slaget. Den som vill kan ju även fortsättningsvis vandra i Luthers fotspår eller bara besöka platser med ett stort kulturhistoriskt värde. Kanske bara för att regionen är så sagolikt vacker. Klart är att det är allt fler som besöker kulturpärlorna.

Taggar: Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.