Bild
Nästa artikel
Vy över Siljan från anrika ­Tällbergsgården. Härifrån är det nära till både Leksand och Rättvik.
Vy över Siljan från anrika ­Tällbergsgården. Härifrån är det nära till både Leksand och Rättvik.

Smak av Siljan

Resa

Siljansbygden är som gjord för att upptäcka med husbil. Varför inte ta med cykeln och trampa delar av Siljansleden. Längs rutten finns både naturskön camping och matkultur i mängd.

Den somriga smakresan kring Siljan bjuder på flera goda stopp, med Leksand, ­Tällberg, Rättvik och Fryksås i fokus. För här finns matkreatörer med känsla för det lokala.

Turen börjar i Leksand, vid platsen för det klassiska midsommarfirandet, som vissa somrar lockar över 30 000 människor. Det lilla stations­samhället vid Österdalälvens strand har varit en populär turistort sedan mitten av 1800-talet, med bland annat danske sagoförfattaren HC ­Andersen som hänförd besökare.

Kaffemagasinet, granne med järn­vägen, är den nya mötesplatsen för fika­sugna som värnar om ­kvalitets­kaffe.

Vivi-Ann Bärlin har förvandlat en mer än hundra år gammal magasins­byggnad till mysigt kafé och lunchställe. Matiga surdegsmackor, sallader på ekologiska grönsaker och idel smaskiga bakverk.

Missa inte att besöka hemslöjdsbutikerna i Leksand och Rättvik, med hantverk i mängd.
Missa inte att besöka hemslöjdsbutikerna i Leksand och Rättvik, med hantverk i mängd.
Den klassiska Dalahästen i ett stort antal färgvarianter.
Den klassiska Dalahästen i ett stort antal färgvarianter.

Tällberg nästa! Färden går vidare längs den smala och slingriga turistvägen, förbi Leksand Sommarland och jättecampingen Leksand Strand, vidare in i en riktig idyll. För Tällberg ligger med vy över Siljan.

Här finns en koncentration av både små och stora hotell med anor. Byn, med 200 invånare och åtta hotell, bjuder verkligen på dalakurbits i kvadrat. Trots hotellen har Tällberg ändå lyckats bevara sin charm och känsla av småskalighet.

En klassisk rekreationsort i mer än 150 år, som tidigt blev en mötesplats för dåtidens konstnärer och författare, som här hämtade inspiration till sina verk.

Byn skryter även med egen -tågstation, som gör att det snabbt och smidigt går att ta sig hit både från Mora och Stockholm.

Vid infarten till byn ligger Bergbacken, som har flera fina ställplatser. Här sitter – med passande efternamn – Ann-Christin och Christer Berg samt Jan-Erik och Kerstin Berglund och njuter av utsikten. De har rest norrut från Växjö via Nora, och har nu stannat i Tällberg ett par dagar på sin väg mot Njupeskär.

– Vi varvar boende på campingar med ställplatser, och Bergbacken är en riktig höjdare.

Cyklarna är naturligtvis med i bagaget.

– Siljansbygden bjuder ju på fantastiskt fina cykelvägar, i synnerhet mellan Leksand och Rättvik, säger Kerstin som sålde motorcykeln för några år sedan. Hon ville satsa mer på det mobila livet.

– Så nu är Jan-Erik och jag inne på vår andra husbil på tre år. Och vi stortrivs.

Strax ovanför ligger Tällbergs-gården, som hör till ett av de mindre hotellen, med byns midsommarstång i fonden. Här väntar middag om ett par timmar, men först tar jag en cykeltur längs Siljansleden mot Rättvik. Molnen har lättat och solen flödar.

Under Classic Car Week i Rättvik finner du en hel del nostalgi på campingplatserna.
Under Classic Car Week i Rättvik finner du en hel del nostalgi på campingplatserna.
Tällbergsgården har ett av Dalarnas bästa restaurangkök, med idel grönt från lokala ­odlare och import från "egen" fransk vingård.
Tällbergsgården har ett av Dalarnas bästa restaurangkök, med idel grönt från lokala ­odlare och import från "egen" fransk vingård.

Cykelrutten längs Siljansleden till Rättvik är drygt en mil lång och går delvis längs med Siljans strandlinje. Men jag väljer att trampa mer fritt mellan byarna, med känslan av att vara förflyttad till en annan tid. Smala grusvägar förbi faluröda härbren, timrade boningshus och gärdesgårdar. Blommor i mängd längs vägrenen och Siljan ständigt närvarande.

Längs vägen glider en hel del gamla ”jänkare” fram i sakta mak. Kromade skönheter med glänsande lack. För just nu pågår Classic Car Week i Rättvik, ett evenemang som hållits i bygden sedan början av -90-talet. Det är Sveriges största bilträff, med över 10 000 bilar på plats.

Några har veteranhusvagnar på släp, med sikte på familjecampingen med klart nära strandläge vid Tällbergsbadet.

Tällbergsgårdens restaurang finns med i White Guide. Köksmästaren Tommy Johansson värnar det lokalt dalska, kryddat med goda råvaror från övriga delar av Sverige. Tillsammans med värdparet Jerk och Carina Åkerblad erbjuder han årstidspräglade middagsmenyer.

– Ja, det är en ren fröjd att få verka i Siljansregionen, säger Tommy med ett leende. Denna afton serverar han bland annat lättrimmad gös med jordärtskocka, picklad rödlök och löjrom, ravioli fylld med getost från Garsås, samt hjortfilé med tratt-kantareller, lingon och kroppkaka. Till det serverar han husölet Tällbärs Ljus, som görs av Dala Bryggeri enkom för Tällbergsgården.

Det blir middag ute på terrassen med panoramavy över Siljan, med vacker solnedgång och ljumma vindar.

Innan färden går vidare nästa morgon passar jag på att besöka hantverksbodarna. För runt om i byn finns glas, keramik och silversmide i små gårdshus, tillsammans med idel utställningar.

Smak av Siljan

Vid den gamla kurbitsmålade telefonkiosken, som nu blivit ett museum i miniatyr, står Birgitta och Lennart Myrén från Borlänge. De har just kommit från Dalhalla, det gamla stenbrottet utanför Rättvik som förvandlats till Sveriges häftigaste konsertplats.

– Vi kollade på Jill Johnson, och passade på att stanna en natt med husbilen, även om vi har nära hem, berättar Birgitta.

Den mäkta populära Dalhalla-scenen nära byn Nittsjö lockar mängder av besökare under sommarperioden.

– Nu var det säkert över hundra husbilar på parkeringen, säger Lennart som just dukat upp frukosten.

Jag kör vidare mot Rättvik, och möter en lång bilkö in mot centrum. För Classic Car fortsätter några dagar till, och i dag är det ”cruising” som gäller.

Bakom järnvägsstationen ligger Siljansbadet och Långbryggan. Det pampiga byggnadsverket är exakt 628 meter lång och anlades 1895 för att ångbåtarna på Siljan skulle kunna lägga till i Rättvik. De trafikerade sträckan Insjön-Leksand-Rättvik-Mora-Orsa ända in på 1950-talet, i konkurrens med järnvägen.

I dag står ångfartyget M/S Gustav Wasa för trafiken, och har gjort så sedan 1876. Båten tar turister ut på Siljans vattenrike till bland annat Tällberg.

Det går utmärkt att cykla längs sjöstranden förbi Siljansbadets camping till Rättviks kyrka, en kilometer längre västerut. Den ståtliga stenbyggnaden och de gamla kyrkstallarna från 1400-talet ligger på en liten udde och bjuder på ro och stillhet.

I Rättvik finns även idylliska Enåbadets camping, ett par -minuters cykelväg från Lång-bryggan. Här samsas campingstugor med husvagnar och husbilar längs slingrande Enån.

Dalhalla i Rättvik är ett måste. En ­konsertplats med unik akustik.
Dalhalla i Rättvik är ett måste. En ­konsertplats med unik akustik.
Mjuka linjer på campingplatsen i Rättvik ­under Classic Car Week.
Mjuka linjer på campingplatsen i Rättvik ­under Classic Car Week.

Högt ovan centrum, på lagom promenadavstånd, ligger Lerdalshöjden och Bruntegården, ett anrikt pensionat, granne med slalombacken.

Här bjuder kockarna Magnus och Linn Ollas sedan några år tillbaka på lokal gastronomi av högsta klass. En ombonad restaurang som blivit en av Dalarnas mer innovativa mötesplatser för matintresserade. Dessutom omnämnd i kategorin Mycket god klass i White Guide.

– Vårt koncept bygger på lokalt, ekologiskt och säsong. Kortrest mat helt enkelt, säger Magnus, som flyttat tillbaka till Rättvik, efter ett antal år som kock i Stockholm.

– Våra gäster gillar det närproducerade. Och visst är det en lyx när grannarna vill dela med sig av svamp och bär som de plockat under sina utflykter.

Siljansregionen har över 300 odlare och matproducenter, så det finns ingen anledning för Magnus och Linn att söka sig utanför landskapets -gränser för att finna bra råvaror.

Grönsaker hämtas i Sorunda, Massarbäck och hos Wålstedts i Dala-Floda, havtorn från Orsa, ostar från fäbodmejerier, renkött från Idre och älg från skogar i närheten.

Bruntegården är en White Guide-belönad krog med kulinariska förtecken.
Bruntegården är en White Guide-belönad krog med kulinariska förtecken.
Granskottsglass med choklad och färska bär på ­Lissäng i Fryksås.
Granskottsglass med choklad och färska bär på ­Lissäng i Fryksås.

Nittsjö och Solgårdskrogen är två andra måsten under Siljansresan. En kvarts bilresa från Rättvik ligger byn som kanske främst gjort sig ett namn tack vare keramiken.

Solgårdskrogen är ren och skär idyll, i synnerhet en högsommarafton som denna.

Jonathan och Genevieve Bjurenstedt har varsamt renoverat en gammal dalagård, med prunkande trädgård, lamm som fridfullt betar på ängen och kacklande höns på den lilla gårdsplanen.

Ännu ett ungt krögarpar, med rötter i Stockholm och australiska Adelaide, som förverkligat sin dröm om en lantlig krog med mat lagad på det som finns i trakten.

Jonathan frestar med hörökt regnbåge från Älvdalen och grillad hel kotlettrad – allt tillagat över öppen eld i uteköket.

– Många kommer också för att käka vår grillade Nittsjöburgare på högrev. Den har strykande åtgång under luncherna, säger han med ett leende.

Genevieve, kräsen sommelier, håller koll på dryckerna och lockar med ett glas ekologiskt bubbel till förrätten.

Det är nära till Dalhalla, så varför inte en cykeltur efter middagen längs grusvägen till kvällens konsert med Emmylou Harris.

Nästa morgon väntar Fryksås fäbodidyllen norr om Orsa. Det blir ett kort stopp i Hansjö. Den lilla byn ligger knappa milen från Fryksås, och här finns sedan många år tillbaka mejeriet som förser både Bruntegården och Tällbergsgården med idel lagrade ostar.

Kent Daniels och Anita Boman Daniels ystar minst tre dagar i veckan, och erbjuder hårdost och ädelost, men även filmjölk och råmjölk i sin lilla butik. Sorterna bär namn efter gårdens kor, som Lina, Tindra, Lilja och Wilma.

Vägen slingrar sig vidare upp till Fryksås, en av landets mest välbevarade fäbodvallar. Byn ligger på drygt 500 meters höjd över havet, med Orsasjön och Siljansbygden i fonden.

I slutet av 1800-talet kom de första turisterna hit och fäbodvallen finns omnämnd i en tysk resehandbok från förra sekelskiftet.

I Fryksås är det "härodlat" som gäller för Anna och Samuel.  Restaurang Lissäng finns ­dessutom med i White Guide.
I Fryksås är det "härodlat" som gäller för Anna och Samuel. Restaurang Lissäng finns ­dessutom med i White Guide.
Saluhallen i Orsa har ett stort utbud av rökta korvar från trakten. Väl värd ett besök.
Saluhallen i Orsa har ett stort utbud av rökta korvar från trakten. Väl värd ett besök.
På Smidgården finns ett fäbodspa, med vedeldad bastu och liten pool.
På Smidgården finns ett fäbodspa, med vedeldad bastu och liten pool.

På Smidgården driver krögarparet Anna Eriksson och Samuel Lissäng kafé och restaurang i det som en gång i tiden vare ett stall för hästar. Här finns dessutom landets enda fäbodspa med vedeldad bastu, liten pool och rum för vila och eftertanke.

– Att driva fäbodkrog är en dröm som nu blivit verklighet, menar de båda, som bor med sina två barn i Våmhus, vid Orsasjöns nordvästra strand.

Det är det rustika som råder på Smidgården, både när det gäller mat och inredning. På menyn finns bland annat carpaccio på reninnanlår, älgburgare med lingonketchup och en viltbricka med vildsvin, hemgjord älgkorv och rådjur. Dessutom röker Samuel en hel del lax och röding från Älvdalen ute på gården. En del av grönsakerna hämtas från den egna odlingen bakom en av fäbodarna, med morötter, grönkål, kålrötter, sallad, spenat och olika kryddörter

Anna är den som basar för kafédelen och matsalen, med ett kakbord som får Moraborna att resa hit för en långfika under helgerna.

Det tar inte många minuter från Smidgården till Grönklitts camping och Orsa rovdjurspark. Varför inte ta cykeln dit, för här finns flera lättrampade grusvägar att välja mellan.

ÄVENTYR I ROVDJURSPARK

Orsa Rovdjurspark ligger i Orsa Grönklitt och är med sina 325 000 kvm Europas största rovdjurspark. Här lever djuren i stora hägn med naturliga skogsmiljöer. I Grönklitt finns även fina vandringsmöjligheter och stigcykling i vildmarksmiljö. Camping med ställplatser. www.orsagronklitt.se

SMAKSTOPP LÄNGS VÄGEN

Kaffemagasinet i Leksand är en populär nykomling på kaféfronten. Perfekt för en fika eller lunch. Här värnar man om kaffekulturen. www.kaffemagasinetleksand.se

Rättviks tunnbrödsbageri har funnits i 60 år. Handelsbod och bageri finns i samma lokal på Vasagatan 12 i centrum. www.tuttul.nu

Hansjö mejeri ligger i lantlig miljö och har under lågsäsong öppet på fredagar mellan 14–17. Passa även på att besöka grannen Hansjö lanthandel och kaffestuga på Hansjövägen 113. I den gamla lanthandeln från 1895 lockar även försäljning av inredning samt diverse loppisprylar. Kafé med hembakt. www.hansjomejeri.se

Fricks vid Torget i Rättvik är något av en institution för Rättviksborna. Passar utmärkt för både lunch och fika. www.frickskonditori.se

Saluhallen i Orsa på Kaplans-gatan 13 lockar med lokalproducerad mat, deli, heminredning och hantverk från hela Dalarna. Närmsta granne är Orsa -kaffestuga, i en timrad 1800-talsbyggnad.
www.saluhallenorsa.se www.facebook.com/-orsakaffestuga/

BESÖK SMAKERIET

Hela Dalarna sjuder av mat och hantverkslust. En god ingång för den som planerar en dalaresa är www.siljan.se.

Mer om mat och producenter i Dalarna www.dalamat.se.

Mat runt Siljan är en ideell förening som vill lyfta fram lokalproducerad mat i regionen. I början av september arrangerar man även en särskild temahelg där man kan besöka gårdar och producenter. Se www.matruntsiljan.nu.

Visste du förresten att Dalarna i Guide Michelins turistguide om Sverige fått tre stjärnor, det vill säga högsta betyg.

MIDDAG VÄRD SIN RESA

Här följer en prisvärd fyrklöver som lockar med lokal gastronomi av högsta klass, där du också kan parkera  husbilen för natten.

På Lerdalshöjden ligger det gamla pensionatet Bruntegården, där Magnus och Linn Ollas driver sin White -Guide-prisade restaurang.
www.bruntegarden.se.

Tällbergsgården erbjuder afternoon tea, lunch och middag, både en enklare bistromeny och à la carte.
www.tallbergsgarden.se.

Smidgårdens kafé och restaurang har under lågsäsong kvällsöppet fre-lör, samt öppet för lunch under lör–sön. Det finns också en fäbodrelax där du kan boka massage och bada vedeldad bastu.
www.smidgarden.se.

Solgårdskrogen i byn Nittsjö ligger perfekt till för den som också vill besöka Dalhalla. Hög mysfaktor med  lamm och höns på gården.
www.solgardskrogen.se.

Taggar: Resa

Den somriga smakresan kring Siljan bjuder på flera goda stopp, med Leksand, ­Tällberg, Rättvik och Fryksås i fokus. För här finns matkreatörer med känsla för det lokala.

Turen börjar i Leksand, vid platsen för det klassiska midsommarfirandet, som vissa somrar lockar över 30 000 människor. Det lilla stations­samhället vid Österdalälvens strand har varit en populär turistort sedan mitten av 1800-talet, med bland annat danske sagoförfattaren HC ­Andersen som hänförd besökare.

Kaffemagasinet, granne med järn­vägen, är den nya mötesplatsen för fika­sugna som värnar om ­kvalitets­kaffe.

Vivi-Ann Bärlin har förvandlat en mer än hund

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Sista chansen! Läs alla artiklar utan kostnad

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. Testa nu helt gratis. Inget kreditkort behövs och provperioden avslutas automatiskt.

Läs mer

CAMPINGAR OCH STÄLLPLATSER

Det finns flera fina campingar och ställvarianter längs Siljan. Här följer ett urval med klart natursköna lägen.

Gästparkering Bergbacken
Info:
www.tallbergsboende.se/gastparkering
GPS: N60°49'15" E14°59'10"

Enåbadets camping i Rättvik
Info:
www.enabadet.se
GPS: N60°53'28" E15°07'52"

Siljansbadets camping i Rättvik
Info:
www.siljansbadet.se
GPS: N60°53'20" E15°06'31"

Leksandstrand camping och resort
Info:
www.leksandstrand.se
GPS: N60°45'05" E14°58'22"

Orsa camping
Info:
www.orsacamping.se
GPS: N61°07'14" E14°35'58"

Vikarbygården, Vikarbyn
Info:
www.vikarbygarden.se
GPS: N60°54'27" E15°00'09"

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.