Bild
Nästa artikel
Kattegattleden invigdes 2015. Den är Sveriges första nationella cykelled. Bild: Halland.se.
Kattegattleden invigdes 2015. Den är Sveriges första nationella cykelled. Bild: Halland.se.

Spa & cykel i halland

Resa

Kombinera den somriga campingresan i Halland med trampturer och en rejäl dos spa-njutning. För längs kusten går Sveriges första nationella cykelled. Och husbilsbloggaren Gunilla Strand från Falkenberg lovordar ”hemmalandskapet”.

Halland har det mesta, enligt husbilsfantasten Gunilla Strand i Falkenberg. Hon driver bloggen Våra husbilsresor och skildrar i den sina utflykter med husbil i Sverige och övriga Europa.

Tillsammans med sambon Mikael Trevik har de husbilen som ett rullande hem under sommarhalvåret.

Kroatien, Italien och Österrike i all ära, men favoriten är trots allt Sverige och Halland.

Varför inte upptäcka delar av landskapet genom en tur på den 20 mil långa Ginstleden – en cykelled som följer kusten från Hallandsåsen till Kullavik. Längs vägen finns mängder med sevärdheter och många goda stopp bland annat havsbaden i Apelviken, Skrea Strand, Haverdal, Halmstad och Tylösand.

Ginstleden är en del av den nya nationella Kattegattleden från Göteborg till Helsingborg. Den passerar en rad naturreservat, fina fiskevatten och sevärdheter som Varbergs mäktiga fästning, Tjolöholms slott och bautastensgravfältet vid Li.

 

För den som gillar bad i alla de former är Varberg och Falkenberg två goda val för campingfantasten, menar Gunilla. Mellan de båda kustorterna har Ginstleden sin kanske allra vackraste sträckning.

De charmiga kuststäderna bjuder på både ställplatser och campingar med klart havsnära läge. Varberg har även en anrik kurbadstradition, med flera badanläggningar som alla skiljer sig från varandra.

– Vi drar ofta till Varberg med husbilen, för att övernatta på Apelvikens camping eller Getteröns ställplats, berättar Gunilla, som föredrar ställplatser framför det mer ordnade livet på en camping.

– Ställplatserna är en friare form, som passar oss. Det är mycket lättare att finna gemenskap med andra husbilsresenärer när vi väljer det alternativet. Dessutom är det oerhört skönt att slippa campingköerna vid in – och utcheckning under helger och högsäsong.

I Varberg har turister druckit brunn och njutit av kurbad i mer än 200 år. Oscar II, Verner von Heidenstam och Gustav Fröding är berömdheter som tidigt upptäckte Varbergs förtjänster som kurort och sommarstad. Traditionen lever kvar och har under årens lopp förädlats och utvecklats.

Mest känd är Varbergs kusthotell i Apelviken, en pampig samling byggnader som vid sekelskiftets början alla var del av det gamla kustsanatoriet. Hit kom tuberkulospatienter från hela landet för att året runt andas in den friska havsluften. Nu är det mer exklusiv njutning som gäller.

Leninbadet på anrika Gästis och den Kubainspirerade badanläggningen på hotell Havanna är två mer udda alternativ.

På Getterön finns ställplatser med Varberg i blickfång.
På Getterön finns ställplatser med Varberg i blickfång.
Ugglarps camping har Kattegattleden och havet som närmsta grannar.
Ugglarps camping har Kattegattleden och havet som närmsta grannar.
Lyxig sashimi på Nami i Varberg. Kombinera med besök på Asia Spa.
Lyxig sashimi på Nami i Varberg. Kombinera med besök på Asia Spa.
Särdals kvarnkafé lockar med fika i gammal miljö.
Särdals kvarnkafé lockar med fika i gammal miljö.

Asia Spa, som huserar högst upp på pampiga Varbergs Stadshotell, har klar japansk prägel.

Från bassängen allra högst upp, med idel massagevarianter, kan man genom panoramafönstret njuta av Varbergs medeltida fästning, som på håll ser ut att balansera på en klippa ut mot havet. Fästningen byggdes i slutet av 1200-talet och har bland annat tjänat som fängelse. Numera finns där vandrarhem, restauranger, kaféer, och privata bostäder.

Många husbilsresenärer väljer också att parkera granne med fästningen. En ställplats med mersmak.

Men sedan några år tillbaka är det förbjudet att stå där över natten, berättar Gunilla. Men en del väljer att chansa – för läget är unikt.

Det finns en handfull ställplatser nere i hamnen också, mellan fästningen och Grenåfärjan, tipsar Gunilla. Fint läge med vy över havet och Getterön.

– Men det är för mycket trafik om kvällarna, i synnerhet när raggarbilarna passerar om sommarkvällarna, så vi väljer småbåtshamnen på Getterön istället. Därifrån kan man dessutom åka turbåt in till Varberg, som är den optimala sommarstaden om man gillar både småstadsliv och kustkänsla. Här finns flera mysiga restauranger och kaféer, samt en hel del små butiker.

Ett säkert tips för den aktive är att vandra eller cykla längs den asfalterade stigen utmed havet, som leder förbi släta inbjudande klipphällar och de gamla nakenbaden. Käringhålan, Skarpe Nord och Goda Hopp för herrar. Här kan man se en och annan modig Varbergsbo ta sitt morgondopp även vintertid.

Vid hamnen tronar kallbadhuset från 1903, i skuggan av fästningsmurarna. Arkitekturen är i morisk stil med kupoler och ohejdad snickarglädje.

Kallbadhuset har åretruntöppet och innanför entrén finns små hytter och vilstolar där den badande kan koppla av mellan besöken i torrbastun och ett dopp i havet under badhuset. Utsikten från bastun är bara det värt ett besök.

Anrika Varbergs kallbadhus – en klenod som lever. (Bild: Halland.nu).
Anrika Varbergs kallbadhus – en klenod som lever. (Bild: Halland.nu).
Halland har ett 20-tal campingplatser nära havet, många med cykeluthyrning, restauranger och ett rikt utbud av familjeaktiviteter.
Halland har ett 20-tal campingplatser nära havet, många med cykeluthyrning, restauranger och ett rikt utbud av familjeaktiviteter.

Vill man sedan fortsätta till Falkenberg för än mer hetta, ånga och vila är Falkenberg Strandbad det rätta valet, granne med Skrea camping.

Här kan du spa-njuta som daggäst med havet några meter från både bastu, varma pooler och eldrelax. Klitterbadet, med Sveriges enda 50 meters saltvattenbassäng, ligger nära. Kanske läge för ett besök en dag när havet känns för kallt.

Kattegattleden passerar både camping och strandbad, och en tramptur är ett behagligt sätt att upptäcka närområdet.

Gunilla vill som ortsbo självklart lyfta fram Falkenberg, där Falkenbergs båtsällskap har suveräna ställplatser, med promenadväg in till centrum. Dessutom ligger de ett stenkast från populära Skrea strand.

– Missa inte Falkenbergs äldsta stadsdelar, med Sankt Laurentii kyrka från 1300-talet som självklart besöksmål.

Hon nämner även ”doktorspromenaden” runt Ätran, som leder förbi Vallarnas friluftsteater, där komikerparet Stefan & Krister varje sommar spelar fars för fullsatta bänkrader.

 

En riktig höjdare när hungern börjar ge sig tillkänna är omskrivna och hyllade Prostens pizza. Lisa Lemke och Marcus Nordgren serverar frasiga vedugnspizzor i den gamla Prästgården vid Skrea Backe. Det gäller att boka minst ett par veckor i förväg under högsäsongen.

Och är man på rull med husbilen så är det bara att övernatta på parkeringen efter middagen, för att kanske nästa morgon göra en avstickare till Gekås i Ullared. Ett måste för shoppingsugna.

Från Varberg är det knappt tre mil till Hallands allra populäraste utflyktsmål – Gekås. Ett fenomen som fått viss kultstatus. Hata eller älska – inget mitt emellan. Under sommaren går dagliga bussturer från campinganläggningarna ugglarp.nu Hansagård och Skrea i Falkenberg till Gekås.

Med ställplatser nära havet är det perfekt att ha kajaken med på taket.
Med ställplatser nära havet är det perfekt att ha kajaken med på taket.
Falkenberg Strandbad har prisbelönt spa och klart havsnära läge.
Falkenberg Strandbad har prisbelönt spa och klart havsnära läge.
Gekås i Ullared – ”shop til you drop”. Bild: Halland.se.
Gekås i Ullared – ”shop til you drop”. Bild: Halland.se.

Gekås är ett måste om man inte varit där, menar Gunilla. Men undvik att åka dit en regnig dag i juli – då är det knökfullt.

– Här finns dessutom en mängd husbilsparkeringsplatser om man inte väljer att bo på själva campingen.

Ett alternativ är Åkulla, som har både ställplatser och camping. I närområdet finns flera fina vandringsleder.

– Shoppa på Gekås under dagen och bila därefter till Åkulla för en övernattning, tipsar Gunilla och visar på kartan hur man smidigast tar sig dit från Varberg.

Själv håller hon och Mikael för fullt på med att planera sommarens äventyr i Kroatien. Men först väntar några vilsamma husbilshelger i hemmalandskapet...

KUORT MED MÅNGFALD

Varberg har det mesta för den som gillar heta bad och spa-behandlingar. Och varje anläggning har öppet även för dem som inte bor på själva hotellet.

Varbergs Kusthotell värnar om de gamla kurortstraditionerna. Kurorten erbjuder ett flertal former av bad och massage samt olika former av lerinpackningar. www.varbergskusthotell.se

I Hotell Gästis gamla källarvalv från 1700-talet finns en kopia av Lenins favoritbad i S:t Petersburg. Ett underjordiskt miniatyrpalats med 75 000 koboltblå kakelplattor. Här blandas 200 år gamla speglar och jugendkronor med skulpturer och konstföremål. www.hotellgastis.se

Asia Spa lockar med spektakulär utsikt över havet och småstadsidyllen Varberg. Med kurbad, välgörande behandlingar och en asiatisk miljö har man skapat en 2 300 kvm stor oas för välbefinnande och njutning. www.varbergsstadshotell.com/asia-spa

På Hotell Havanna, som har samma ägare som Gästis, ligger Havanna Bad & Spa. Ett bad inspirerat av Kubaälskaren och författaren Ernest Hemingway – en man som för övrigt själv älskade att bada, i både hav, pool och kar. www.hotellhavanna.se

Kolla även www.strandbaden.sewww.kallbadhuset.se

KUSTNÄRA CAMPING

Halland har ett 20-tal campingplatser nära havet, många med cykeluthyrning, restauranger och ett rikt utbud av familjeaktiviteter.

Apelviken är Hallands enda femstjärniga camping, strax söder om Varberg och granne med Varbergs kurort. Anläggningen har både tältplats, husvagns- och husbilsplatser, stugor och fullt utrustade lägenheter. Dessutom stort poolområde där inträde alltid ingår i boendet. www.apelviken.se

Getteröns Camping tillhör de större av Hallands anläggningar. Här finns restaurang, pizzeria, lekplatser, bangolf, boule, cykeluthyrning, butik, aktiviteter för barn mm. www.getteronscamping.se

Fyrstjärniga familjecampingen Skrea camping ligger endast ett par hundra meter från populära Skrea Strand i Falkenberg. Här är det högtryck i juli, så satsa hellre på början av juni och slutet av augusti. Nära till Falkenberg Strandbad. www.skreacamping.se

Söder om Skrea ligger Ugglarp.nu – ännu en fyrstjärnig camping med strandläge. Anläggningen har under högsäsong 200 husvagnsplatser, stugby, konferens, butik och restau-rang. www.ugglarp.nu

För mer information besök: www.halland.se

Taggar: Resa

Halland har det mesta, enligt husbilsfantasten Gunilla Strand i Falkenberg. Hon driver bloggen Våra husbilsresor och skildrar i den sina utflykter med husbil i Sverige och övriga Europa.

Tillsammans med sambon Mikael Trevik har de husbilen som ett rullande hem under sommarhalvåret.

Kroatien, Italien och Österrike i all ära, men favoriten är trots allt Sverige och Halland.

Varför inte upptäcka delar av landskapet genom en tur på den 20 mil långa Ginstleden – en cykelled som följer kusten från Hallandsåsen till Kullavik. Längs vägen finns mängder med sevärdheter och många goda stopp bland annat havsbaden i Apelviken, Skr

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Kampanjerbjudande – halva priset livet ut!

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. För att få tillgång till den och alla andra Premium-artiklar behöver du teckna ett medlemskap. Just nu har vi ett extra förmånligt erbjudande: Halva priset livet ut.

Läs mer

KATTEGATTLEDEN LOCKAR CYKLISTER

Kattegattleden – Sveriges första nationella cykelled – är en 37 mil lång cykelled med havsnära läge, som går mellan Helsingborg i söder och Göteborg i norr, hela vägen genom Halland. Den är indelad i åtta delsträckor. Den fyra mil långa sträckan mellan Varberg och Falkenberg följer havet, genom det öppna landskapet. Längs med vägen finns naturreservat, flera fiskelägen, små gårdsbutiker, konsthantverkare och kaféer. www.kattegattleden.se

MISSA INTE

Hallands kulturhistoriska museum i Varbergs fästning. Kolla in Bockstensmannen, norra Europas mest spektakulära medeltidsfynd – och världens enda kända pålade mosslik. www.museumhalland.se

Falkenbergs museum är också ett måste. Upplev nyskapande design och folkkär formgivning. Allt från industri-design till konsthantverk. www.falkenbergsmuseum.se

Knappt 15 km norr om Ullared finner du en ”äkta” amerikansk diner, dit många reser långt enbart för hamburgarnas skull. Mandy`s Diner i Älvsered lockar med milkshakes, drinkar, spare ribs, american pancakes, Sirloin steak och givetvis de populära hamburgarna. Allt detta i en kitschig retromiljö med rock'n  roll-musik. Boka bord, för Mandy´s är inne! www.mandysdiner.se

HALLANDSTIPS MED MERSMAK

Här följer några av Gunillas bästa tips för Hallandsturen.

Grötviks småbåtshamn mellan Halmstad och Tylösand har fin ställplats, dock ingen havsutsikt. Den ligger utmed Prins Bertils stig – en fin promenadstig från slottet i Halmstad till Tylösand. www.grotvik.se

Vägen från Tylösand mot Falkenberg (kustvägen) förbi Steninge och Haverdal är en höjdare. Passa på att besöka Riccardos glasskafé och antipastibar i naturreservatet Möllegård. www.riccardo.se

Hallands vackraste väg går ut med Ätran mellan Askome och Gällared. Här finns fantastiska vyer, rik flora och fauna och kulturstigar. Den sexton kilometer långa vägsträckan fick namnet ”Hallands vackraste väg” redan för femtio år sedan. Nu har Vägverket satt upp skyltar i vardera änden av vägen.

Anrika restaurang Gustaf Bratt i Falkenberg lockar med prisvärd brunch på söndagar – ett fynd! Läcker brunch har de även på Falkenberg Strandbad. www.gustafbratt.se

Korshags i Falkenberg lockar med fisk, skaldjur och ”take-away”. Ta hem en meny med tre rätter för två – mycket fiffigt för folk med husbil. www.korshags.se

Hotel Havannas restaurang i Varberg är minst sagt udda. Rombar, cigarrsalong och smakrika rätter med viss touch av Kuba. www.hotellhavanna.se/restaurant

Ställplatser och campingar som Gunilla gillar: varahusbilsbilder.wordpress.com

Mer om Gunillas blogg www.varahusbilsresor.se.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.