Bild
Nästa artikel
Känslan av att se Victoria Falls från ovan är obeskrivlig.
Känslan av att se Victoria Falls från ovan är obeskrivlig.

Zambezi & Havet

Resa

Tillsammans med tjugo tusen speciellt inbjudna gäster rullar vi in i Victoria Falls bara ett par dagar innan president Robert Mugabe firar sin 91-årsdag i den kolonialskimrande staden längs Zambezis södra strand.

Det är något speciellt med att fira födelsedagen för en diktator. Inte för att vi var delaktiga, varken på festen eller i skådespelet runtomkring, men på något sätt går hela Victoria Falls (Vic Falls) som på tårna. Dessutom är det märkligt att presidenten, men sitt stora följe av lyxbilar i miljonklassen, tackar för uppmärksamheten genom att rikta vapen mot massorna. Också mot oss. Festligheterna blir helt utan botten. Tusentals människor som skrålar och visar sin tacksamhet mot den store ledaren från Harare. Tendai Musasa är en av hundratals zimbabwier som öppnar plånboken, eller i just det här fallet, hägnen till sitt väldiga reservat och donerar två elefanter, två bufflar, två sabelantiloper, fem impalor och ett lejon till presidentens offerkampanj. Det är ett märkligt land det här.

 

Vic Falls är utan tvekan äventyrs-destinationen nummer ett. En adrenalinstinn träffpunkt där vägresenärer och äventyrsturister samlas oavsett vad som händer i resten av Zimbabwe. Men visst har besöksantalet minskat och hotellen gapar allt oftare tomma. Räddningen är den nya formen av rundresor där européer flyger mellan Kapstaden, vindistrikten kring Stellenbosch, Krugerparken och Vic Falls i Zimbabwe. Den här gången väljer vi att lyxa till det på riktigt. Vi flyger helikopter över vattenfallen, rider elefant tillsammans med barnen och njuter av fantastisk afternoon tea på anrika Victoria Falls Hotell. Hotellet har en enastående utsikt över järnbron mellan Zimbabwe och Zambia där våghalsiga galningar kastar sig rakt ut i luften med enbart ett rep fästat i fotlederna. Att hoppa bungee jump över Zambezifloden är en klassiker. En etthundraelva meter lång upplevelse för bara 160 amerikanska dollar per person. Typ 20 dollar i sekunden. Jag tvekar.

Det blir många äventyrliga inslag för familjen och mankhöjden på en elefant är inget för ryttare med höjdrädsla.
Det blir många äventyrliga inslag för familjen och mankhöjden på en elefant är inget för ryttare med höjdrädsla.
Familjen Kämpargård skeppade ned bilen från Sverige till Afrika och köpte en tältvagn till boendet. I förra numret kunde du läsa första delen av deras fyra månaders Afrikaäventyr.
Familjen Kämpargård skeppade ned bilen från Sverige till Afrika och köpte en tältvagn till boendet. I förra numret kunde du läsa första delen av deras fyra månaders Afrikaäventyr.

Numera finns det bara en camping kvar i hela Vic Falls, Victoria Falls Rest Camp & Lodges, en sliten camping på enorma ytor mellan Park Way Drive och Livingstone Way. Det sägs att det ska vara ytterligare en camping uppe vid Adventure Lodge, men campingen är stängd sedan någon grävde av en kabel året innan. Det är dyrt att campa, för en familj på fyra personer kostar campingen närmare 550 kronor natten. Fördelen är att det är nära till allt och att Shearwater, den lokala äventyrsarrangören har sitt kontor rakt över vägen. Det är med andra ord lätt att boka aktiviteter och glida in på en kaffe på närliggande moderna Shearwater Café.

Efter fem nätter i Victoria Falls tar vi sikte på den väldiga nationalparken Hwange knappt en dagsresa söderut. Vi har hört talas om den härliga lodgen Sable Sands där Brian och Marleen Sabeta driver en personlig lodge bara ett stenkast från Hwange Nationalpark. Vi åker dit och finner en ljuvlig lodge i all enkelhet vid kanten av de öppna slätterna där lejon strövar lika ofta som giraffer. Vi får kontakt med Roy Aylward och Tash Langley som driver företaget Wild Walks med vandringssafaris både inom och utom parkens gränser. Med två små barn är det direkt olämpligt att ge sig ut på vandringsturer och istället bestämmer vi oss för att följa med Roy och Tash i en öppen Land Rover från åttitalet.

Tack vare Roys unika djurkännedom kan vi åka rakt in i en hord med elefanter som accepterar vår existens tack vare bilens utseende.

– Elefanterna är vana vid våra bilar, då viltvårdarna kör samma typ av fordon, säger Roy Aylward som är född i parken och vars pappa var chef över parkvakterna i dåtidens väldiga Hwange Nationalpark som under hela nittonhundratalet var en av Afrikas bäst skötta parker.

 

Idag är förfallet uppenbart och precis som i resten av Zimbabwe försöker parkvakter och safarioperatörer förvalta djurlivet så gott det går. Det är länge sedan ett hus fick ny färg i Zimbabwe, åtminstone hus som tillhör staten. För att råda bot på den akuta pengabristen planerar The Zimbabwe Parks & Wildlife Authority att sälja elefanter utomlands.

Det är precis här, i utkanten av Hwange Nationalpark som det kända lejonet Cecil några månader senare skjuts med pil och båge av amerikanen Walter Palmer. Ett land i förfall, där människor lider och djurlivet, kulturen och hela historien slås i bitar, alltmedan kolonialhatet gör människor svarta i blicken och vice presidenten Emmerson Mnangagwa beställer två porträtt av Mugabe för anmärkningsvärda 112 000 kronor medan stora mängder av folket svälter.

Från Hwange fortsätter vi genom Zimbabwe på tvären. Besöker Worlds View där kolonisatören Cecil Rhodes ligger begravd med utsikt över heliga marker, Painted Dog Conservation Projekt – ett vildhundsprojekt i närheten av Hwange, Matobo National Park, Great Zimbabwe och ljuvliga Bvumbabergen på gränsen till Moçambique. Zimbabwe har egentligen allt som behövs, ett frodigt djurliv, en fantastisk natur och underbara människor.

Det enda som behövs är lite framtidstro och att turisterna och investerarna återvänder till Zimbabwe.

Tidigt dagen efter lämnar vi hotellet White Horse Inn högst upp i bergskedjan och tar sikte på gränsen mot Moçambique. Vi är glada för att vi inte valde att campa högt över molnen utan istället tog in på White Horse Inn, ett hotell som saknar både värme och färg, men som är charmigt och hela familjen uppskattar den ljuvliga trädgården där höns och exotiska växter ger minnesvärda naturupplevelser.

Inte nog med att gränspassering tar tid. Det gör det alltid när man hamnar bakom köande lastbilar.

Vi blir dessutom vägrade visum, eller rättare sagt så hävdar kvinnan bakom disken att européer inte längre behöver visum för att åka in i Moçambique. Trots att vi vet att hon har fel låter vi oss tystas och åker längs asfalterade vägar söderut mot Vilankulos. Det är redan mörkt när vi kommer fram till Baobab Beach Resort, en ljuvlig camping ända nere vid havet där en vecka på stranden kostar lika mycket som en natt uppe i Victoria Falls.

– Välkomna, vad härligt att ha er här, säger Marina Ferraris, som trots namnet, aldrig har suttit i en Ferrari. Trött på Portugals usla ekonomi flyttade Marina Ferraris till Moçambique för några år sedan, träffade kärleken och blev kvar. Nu driver hon ett personligt backpackerparadis, 50 meter från Indiska Oceanen och ordnar turer över hela Moçambique.

Bvumba Mountains, ett måste för oss som älskar att vandra.
Bvumba Mountains, ett måste för oss som älskar att vandra.
Hilda fyller sju år i Bulawayo.
Hilda fyller sju år i Bulawayo.
När Mugabes milis stormade vita farmares gårdar i Zimbabwe lämnades 400 hästar åt sitt öde. Paret Retzlaff lyckades rädda 104 av hästarna och förde dem över gränsen in i Moçambique där de numera ordnar safari till häst.
När Mugabes milis stormade vita farmares gårdar i Zimbabwe lämnades 400 hästar åt sitt öde. Paret Retzlaff lyckades rädda 104 av hästarna och förde dem över gränsen in i Moçambique där de numera ordnar safari till häst.
Vi rullar genom lågvatten till campingen Areia Branca Lodge.
Vi rullar genom lågvatten till campingen Areia Branca Lodge.

På morgonen dagen efter blir jag ifattsprungen av fiskaren Antonio som har en hel familj att försörja. Varje dag är han ute och fiskar, men fisken räcker knappt till att mätta hungriga barn. Som anställd (av båtägaren) får han lön i form av fisk som delas solidariskt mellan arbet-arna efter det att båtägaren tagit sin förväntade kvot. I brist på pengar erbjuder han middagar hemma i hyddan. Jag tackar ja efter att vi tagit vägen förbi hyddan, för att se att familjen verkligen är fysisk och inte bara en ursäkt för att tigga pengar   av en blåögd turist.

– Lura mig inte, vädjar Antonio när vi skiljs åt utanför grindarna till Baobab Beach Resort. Flera gånger har resenärer lovat att komma förbi på middag, men aldrig dykt upp. Naturligtvis, svarar jag och blir med ens skuldtyngd över andra resenärers brist på samvete.

Samma kväll står Antonio och väntar vid grindarna klockan sju. Det är redan kolsvart ute och min pannlampa väcker fiskarens intresse. Han ber att få låna den, men glömmer snart att lämna tillbaks den och hela kvällen springer han omkring med min pannlampa på huvudet ända tills batterierna är helt slut. Vi sitter på en matta i sanden, mellan familjens olika hyddor och väntar på att maten ska bli klar. På en madrass ligger farfar och spanar ut över ägorna medan Antonios dotter, jämngammal med Hilda ligger och sover bredvid. Maten är god, smakrik och riktigt fin att titta på. Grillad bläckfisk, krabba och majsgröt med en grönaktig kokos- och jordnötssås som smakar ljuvligt. Antonio är stolt över att kunna servera cola och piper iväg för att handla läsk hos grannen. Allt för drygt 250 kronor. Han följer oss tillbaka till campingen och trånar efter mina skor och lämnar under protest tillbaka pannlampan. Jag vågar inte berätta att lampan kostar lika mycket som tre middagar vi nyss ätit.

Lata dagar på Baobab Beach Resort  i Vilankulos, 
Moçambique.
Lata dagar på Baobab Beach Resort i Vilankulos, Moçambique.
Middag hemma hos Antonio och hans familj. Förberedelser-na pågår hela dagen.
Middag hemma hos Antonio och hans familj. Förberedelser-na pågår hela dagen.
Vi rullar genom lågvatten till campingen Areia Branca Lodge.
Vi rullar genom lågvatten till campingen Areia Branca Lodge.
Färska räkor direkt av fiskarna när de angör hamnen.
Färska räkor direkt av fiskarna när de angör hamnen.

Drygt två veckor senare är vi tillbaka i Sydafrika. Gränsen blev en pärs då vi retroaktivt fick betala visumavgiften vi skulle ha betalat vid gränsen mot Zimbabwe. Åttio dollar per person, 320 dollar gemensamt, en nätt avgift på 2 600 kronor. Lyckligt-vis slapp vi böter för att ha varit i landet olagligt.

Högt upp i nordost är Sydafrika  annorlunda. Välbesökta Krugerparken, rika vita städer och fattiga svarta ghetton utspridda över vackra kullar i det som tidigare var homelands under apartheidregimen. Över vidderna är Sydafrika oslagbart med ljuvliga naturscenerier var man än vänder blicken. Tyvärr saknas infrastruktur, arbeten och riktiga butiker. Det enda som står till buds är snabbmatsrestauranger och enkla utspridda byar på landsorten. 3G till mobilen existerar inte på landsbygden. Täckningen dyker upp först när vi rullar in i vita förorter där ekonomin, arkitekturen och jobben finns.

Tillbaka i Kapstaden sätter vi bilen och släpet i en container. Slutdestination Helsingborg. Allt medan vi njuter av vin i Stellenbosch och bättrar på brännan på stranden. Flyget hem tar fjorton timmar.

CAMPINGAR, LODGER & ALTERNATIVA BOENDEN

Sable Sands Lodge utanför Hwange NP
www.sablesands.co.zw

Big Cave Lodge i Matobo Hills
www.bigcavematopos.com

Baobob Beach Resort i Vilankulos
www.baobabbeach.net

Areala Branca Lodge utanför Inhambane
http://areiabranca-lodge.com   

Naara Lodge i Chidenguele
www.naaraecolodge.com

Victoria Falls Hotel
www.victoriafallshotel.co

MISSA INTE

En helikoptertur över Victoria Falls:
www.shearwatervictoriafalls.com 
www.adventurezonevicfalls.com

Djurlivet i Hwange National park

Vandringsturer i Bvumba Mountains

Resterna av Stora Zimbabwe

Fantastiskt området Vilankulos

De enastående stränderna längs hela kusten

En ridtur med www.mozambiquehorsesafari.com

Naara Lodge i Chidenguele

Taggar: Resa

Det är något speciellt med att fira födelsedagen för en diktator. Inte för att vi var delaktiga, varken på festen eller i skådespelet runtomkring, men på något sätt går hela Victoria Falls (Vic Falls) som på tårna. Dessutom är det märkligt att presidenten, men sitt stora följe av lyxbilar i miljonklassen, tackar för uppmärksamheten genom att rikta vapen mot massorna. Också mot oss. Festligheterna blir helt utan botten. Tusentals människor som skrålar och visar sin tacksamhet mot den store ledaren från Harare. Tendai Musasa är en av hundratals zimbabwier som öppnar plånboken, eller i just det här fallet, hägnen till sitt väldiga reservat och donerar två

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Sista chansen! Testa Premium helt gratis

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. Testa nu helt gratis. Inget kreditkort behövs och provperioden avslutas automatiskt.

Läs mer

FLYG OCH KÖR

Det går givetvis bra att flyga till Harare och hyra bil på plats. Billigast är Etiophian Airlines som erbjuder flyg T/R för omkring 8 000 kronor med mellanlandning i Frankfurt och Addis Abeba. Uthyrning av 4x4-bilar på plats: www.4x4hire.co.zw

I Maputo (Moçambique) saknas uthyrare av 4x4-bilar och de hänvisar till Sydafrika och här är en av dem:  www.bushlore.com

Säkerhet. Var uppmärksam och ge dig inte ut ensam efter mörkrets inbrott. Ficktjuvar kan finnas vid större folksamlingar som marknader.

Valuta. Sedan Zimbabwedollarn havererat använder Zimbabwe USD som valuta. 1 USD = 8,80 SEK. Metical, 100 Moçambique Metical = omkring 25 kr (150921).

RESA HIT

Glöm inte att fråga uthyrningsföretaget om du får ta in hyrbilen i Zimbabwe då flera försäkringsbolag inte accepterar resor i Zimbabwe. Det går dagliga dagsturer från Kasane i Botswana om du hellre följer med på en tur. Med egen bil får du räkna med 15 USD i koldioxidavgift och 30 USD för bilen. Sedan tillkommer 10 USD i vägskatt. Vad det gäller Moçambique så är det enkelt att åka in i landet så länge du har ett giltigt visum. Förbeställ visum på ambassaden hemma i Sverige eller köp på plats vid gränsen. Priserna varierar kraftigt och vi fick betala 80 USD/person. Reser du med svensk bil krävs Carnet De Passage och åker du hyrbil bör det inte vara några problem att ta över en Sydafrika-registrerad bil till Moçambique, men glöm inte att kontrollera med biluthyrningsföretaget om de accepterar att bilen tas in i Moçambique. Det krävs tredjepartsförsäkring för att åka med utlandsregistrerad bil; 23 USD för en vanlig privatbil och 12 USD för trailern. Försäkringen är då giltig i 30 dagar.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.