Bild
Nästa artikel

Restips: Nyborg på Fyn

DANMARK

Danmark har flera städer som grundats för nästan tusen år sedan. En av dessa är charmiga Nyborg på Fyn, den mellersta av Danmarks tre större landområden, direkt efter brofästet.

Nyborgs fort utgör centralpunkten i den 800 år gamla staden. Fortet ligger omgivet av en vallgrav där små blomsterprydda broar leder till den gamla anslutande bebyggelsen. Första gången Nyborgs fort omnämns i skrift är 1193 och det äldsta omnämnandet av staden är 1202. Från 1183 till 1413 var Nyborg Danmarks huvudstad och nämnas kan att Christian II är född här.

På 1600-talet var Nyborg en av de tre befästa viktigare städerna i Danmark. De andra två var Köpenhamn och Frederica. 1659 erövrade Sverige staden men danskarna fick hjälp av holländarna och jagade tillbaks svenskarna.

Det strategiska läget vid Stora Bält förklarar stadens betydelse även om dagens bro över Stora Bält möjliggör en helt annan tillgänglighet. Det kan nämnas att pylonerna på Stora Bält-bron är Danmarks högsta punkter.

Att staden är gammal är det ingen tvekan om när man vandrar runt. De gamla husen har inte många räta vinklar, i synnerhet inte stadshuset som rankas som stadens äldsta bevarade hus. Här finns även Danmarks äldsta utomhusteater och planerar du väl får du inte missa tournerspelen.

På slutet av 1800-talet expanderade staden och en del av vallarna bebyggdes i samband med detta. Här hittar du en charmerande stadsmiljö som ändå präglas av en moderns stads aktiviteter. Promenera runt i den gamla stadskärnan, gör i ordning en picknick-korg och sätt dig ner och njut av utsikten mot fortet och vallgraven.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.